Napunk

Vége a kormányválságnak? Az SaS távozik a koalícióból

A koalíciós szerződés aláírásakor még mindenki mosolygott a maszk alatt. Fotó - TASR
A koalíciós szerződés aláírásakor még mindenki mosolygott a maszk alatt. Fotó – TASR

Eredmény nélkül zárult a négyes koalíció utolsó hivatalos tárgyalása, már amennyiben a koalíció szétesését nem tekintjük eredménynek. Nem teljesültek az SaS követelései, ezért a párt miniszterei az augusztus 31-i kormányülés után benyújtják lemondásukat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szlovák verzió

Az SaS még július elején közölte, ragaszkodik ahhoz, hogy Igor Matovič (OľaNO) pénzügyminiszter távozzon a posztjáról, ezt azonban a pénzügyminiszter és az OĽaNO is elutasította. Ennek eredményeképp a hónap végén négy SaS-es miniszter távozik, Richard Sulík szerint Zuzana Čaputová államfő szeptember 8-án veheti át a tárcavezetők lemondását.

Richard Sulík az alig kétórás pénteki koalíciós tárgyalás után elmondta, az SaS nem látja értelmét tovább folytatni a megbeszéléseket. „Követelésünk, hogy Igor Matovič távozzon a kormányból, nem teljesült” – mondta.

A javaslathoz, hogy Matovič távozzon, az OĽaNO „dogmatikusan” állt hozzá, a párt még csak esélyt sem adott ennek a lehetőségnek, véli Sulík, aki nem látja reálisnak, hogy ez a következő napokban változhatna. A gazdasági tárca vezetője ugyanakkor sérelmezte, hogy a koalíció „könnyedén” elengedte az SaS-esek kezét.

A miniszterekkel együtt az államtitkárok is mennek

Az SaS képviselői szerint a pénteki tárgyaláson nem hangzottak el olyan személyek nevei, akik a vezető nélküli minisztériumok élére állhatnának. Az SaS tárcavezetői mellett a párt államtitkárai is lemondanak tisztségükről. Sulík szerint az államtitkárok közül néhányan még néhány napig a helyükön maradhatnának, Ľudovít Paulis, a gazdasági tárca államtitkára ugyanakkor már a miniszterekkel együtt, augusztus 31-én be kívánja nyújtani lemondását.

Sulík szerint az SaS a parlamentben az ellenzék soraiba kerül, arra azonban ígéretet tett, hogy szavazataikkal elősegítik a szeptemberi ülés megkezdését. Ezen az ülésen kell dönteniük a képviselőknek, hogy támogatják-e Svédország és Finnország felvételét a NATO-ba. Emellett arra is ígéretet tettek, hogy támogatni fogják az első olvasatban lévő kormányjavaslatok elfogadását.

Az SaS benyújt egy ún. „energetikai útitervet”, hogy a téma fennakadások nélkül maradjon napirenden. Richard Sulík azt is elmondta, hogy az állami költségvetést ugyanakkor nem hajlandóak megszavazni, amennyiben abban nem állnak be jelentős változások.

Matovičról Matovič nélkül

Igor Matovič nem vett részt a koalíció pénteki megbeszélésén, ugyanis szabadságát tölti Spanyolországban. A pénzügyminiszter nem nyilatkozott a kormányválságról a pénteki ülés előtt, de a Facebookon közzétett egy bejegyzést egy kis pálmafáról, amely „úgy döntött, hogy harcol a sorsa ellen”.

Ki tölti be a megüresedett helyeket?

A koalíció hivatalosan, a nyilvánosság előtt még nem foglalkozott a kérdéssel, hogy kik öröklik meg az SaS távozása után üresen maradó miniszteri és államtitkári pozíciókat. A Boris Kollár vezette Sme rodina nem hivatalosan ugyan, de gondolkodott már a kérdésről, és arra jutottak, hogy két minisztériumra is igényt tartanának, mivel parlamenti frakciójuk szeptemberben 20-ról 21 fősre nőhet.

A Denník N információi szerint az OĽaNO-nak a külügyminisztériumra fáj a foga, a miniszteri posztot pedig egy karrierdiplomata kaphatja meg. Ha nem sikerülne megtalálni Ivan Korčok megfelelő utódják, a tárcát Jaroslav Naď (OľaNO) védelmi miniszter veheti át, akit a védelmi tárca élén a minisztérium jelenlegi államtitkára, Marian Majer válthat. Szintén valószínűsíthető, hogy az oktatási tárca is az OĽaNO-nál landol, de az igazságügyi tárca vezetése is a legerősebb kormánypárt kezébe kerülhet.

A Za ľudís Viera Leščáková pénteken, a koalíciós tárgyalás előtt arról beszél, hogy pártja igényt tarthat egy újabb miniszteri posztra, annak ellenére, hogy a parlamentben csupán három képviselője marad a Za ľudínak. „Miért ne lehetne, a választók 5,88 százaléka szavazott a Za ľudí pártra a választáson” – érvelt Leščáková. A Denník N információi szerint azonban nem valószínű, hogy teljesül a Za ľudí vágya.

Az SaS távozó miniszterei és államtitkárai:

Igazságügyi minisztérium

Mária Kolíková, miniszter

Ondrej Dostál, államtitkár

Gazdasági minisztérium

Richard Sulík, miniszter

Karol Galek, államtitkár

Ján Oravec, államtitkár

Külügyminisztérium

Ivan Korčok, miniszter

Martin Klus, államtitkár

Ingrid Brocková, államtitkár

Oktatásügyi minisztérium

Branislav Gröhling, miniszter

Ivan Husár, államtitkár

Ľudovít Paulis, államtitkár

Svetlana Síthová, államtitkár

Igor Matovič

Kormányválság

OĽaNO

Richard Sulík

SaS

Sme rodina

Za ľudí

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak