Napunk

Napunk newsfilter: Vége a koalíciónak, Sulíkék mindent kipakolnak az asztalra

Richard Sulík a négyes koalíció utolsó tárgyalása előtt. Fotó N - Vladimír Šimíček
Richard Sulík a négyes koalíció utolsó tárgyalása előtt. Fotó N – Vladimír Šimíček

1. A koalíció szakad, repkednek a forgácsok. 2. Rúgj bele a földön fekvőbe – Palkovics miniszter meteorológiai konferenciázik.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A koalíció szakad, repkednek a forgácsok

A 21. században minden gyorsan történik, szokás mondani. Épp ezért kell megbecsülni, hogy a szlovák kormánykoalíció, mint egy ultralassított felvétel, két hónapon át szakadt szét a szemünk előtt. Így alkalmunk volt arra is, hogy minden egyes rost szétszakadását apróra elemezzük.

Bár a vége felé kicsit begyorsultak a dolgok, minden SaS-es kipakolta, ami miniszteri vagy képviselői zsebének mélyén lapult.

És a vég ennek megfelelően gyorsabban jött el. A mai koalíciós ülés után már biztos, hogy nem lesz több tárgyalás. Az SaS annyit ígért, hogy a szeptemberi parlamenti ülést segít megnyitni, és első olvasatban támogatni fogja a legutóbb beterjesztett koalíciós javaslatokat.

Bosch, atom, gáz. Richard Sulík gazdasági miniszter zsebének mélyén elég sok minden lapult. Kellett is, hiszen ő a koalíciószakadás egyik fő aktora, s a politikai utóéletére is muszáj volt gondolnia.

Tegnapelőtt jött a hír, hogy egy újabb nagy beruházás történik Kelet-Szlovákiában, Eperjes mellett a Bosch épít fel egy üzemet kerékpárba való motorok gyártására. Beszállítókkal együtt mindez körülbelül 8000 új munkahelyet jelent a gazdaságilag az ország más részeitől elmaradó régióban.

Tegnap az járta be a sajtót, hogy Szlovákia utóbbi években történt egyik legnagyobb beruházásának következményeként a mohi atomerőmű hármas blokkja megkezdheti működését, az Atomfelügyeleti Hivatal engedélyezi az üzembe helyezését.

Ma pedig Sulík (illetve Eduard Heger miniszterelnök és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki, valamint Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter) jelenlétében nyitották meg a Szlovákiát Lengyelországgal összekötő kétirányú gázvezetéket.

A megnyitón az is elhangzott a lengyel kormányfő szájából, hogy a béke gázvezetékét adják át, szemben az orosz–német Északi Áramlattal, mely a háború gázvezetéke, és hozzájárult Európa destabilizációjához.

Szép eredmény így a végére a gazdasági miniszternek, munkalehetőség keleten, hazai gyártású, szén-dioxid-mentes villanyáram, kis visegrádi egymásra találás, orosz gázról való leválás, fél fokkal feljebb csavart téli termosztátok.

Akkor is így van ez, ha nem biztos, hogy lesz elég ember a megnyíló munkahelyekre. Szlovákiában ugyanis a munkanélküliek 57 százalékát teszik ki azok, akik hosszú ideje nem voltak állásban, és egyelőre nem nagyon sikerült ezt a csoportot munkára bírni.

De a hónap és a koalíció tényleges végéig még van pár nap, ha igyekszik Sulík, és mélyen nyúl a zsebébe – vagy a miénkbe –, addig még sok mindent bejelenthet.

Szegregáció, buktatás. Pártfőnökéhez hasonlóan Branislav Gröhling oktatási miniszternél is megszaladt a sajtótájékoztatók száma. Legutóbb az iskolai reform folytatásának jelszava alatt a szegregáció és a buktatás káros hatásainak üzent hadat.

Tény, hogy már hónapok óta dolgozik a minisztérium több terven is, amikkel a hátrányos helyzetű gyerekeket lehetne felzárkóztatni. S igaz is, ne maradjon zsebben, hátha az új miniszter kezd majd valamit az elvégzett munkával, mindenesetre nyoma marad a nyilvánosságban.

Tárcaközi egyeztetésre bocsátották például az idő előtti kötelező iskolalátogatás befejezésére vonatkozó javaslatot, mely szabályozná az évismétlést. „Az alapelv az, hogy nem ismételhet évet a diák addig, amíg nem kapott meg minden segítséget és támogatást a tanév sikeres befejezéséhez” – mondja Gröhling a sajtótájékoztatón. Kétségkívül jó az irány, azonban csak úgy működhet az elképzelés, ha ehhez megvannak az anyagi, módszertani és személyi feltételek…

LMBTQI. Ondrej Dostál és Jana Bittó Cigániková az élettársi kapcsolat intézményének bevezetését javasolta, nemcsak az azonos nemű, hanem olyan heteroszexuális párok számára is, akik nem házasodtak össze. A törvényjavaslat, melyet a parlament elé készülnek terjeszti, többek között a partnerek tulajdonjogával is foglalkozik. A javaslatot már alaposabban körüljárta a Napunkon Finta Márk.

363. Mária Kolíková igazságügyi miniszter tárcája pedig a hírhedt 363-os paragrafus módosítását készítette elő. A paragrafus lehetőséget kínál a főügyésznek, hogy megszüntessen egy eljárást, de ez az eszköz Maroš Žilinka főügyész kezében már több problémát is okozott.

Alojz Baránik és képviselőtársai azoknak az eseteknek a számát igyekeztek szűkíteni a módosítással, amelyek esetében ez a jogi eszköz bevethető lenne.

De a téma népszerű, mert az SaS-es javaslaton kívül még két módosítás is befutott, az egyiket két OĽaNO-s képviselő, Lukáš Kyselica és Milan Vetrák nyújtotta be, a másikat Tomáš Valášek a PS-től.

Kérdés, hogy a koalíciós szakadásban sikerül-e Boris Kollár és a Sme rodina véleményét megváltoztatni.

Tárgyalás, befejezés. A koalíció képviselői tehát ma is leültek, hogy újabb tárgyat adjanak a bomláselemzésnek. Az SaS nem engedett feltételéből, a délelőtt folyamán is megerősítették, hogy Matovičnak mennie kell. Nem volt várható meglepetés a tárgyaláson, a párt látványosan készült az új korszakra. Sulík a találkozó előtt is arról beszélt, hogy nem teljesültek pártja feltételei, és hogy reméli, az államfő gyorsan elfogadja a lemondását.

A tárgyalás véget ért, Sulík bejelentette a négyes koalíció végét. Befejezés.


2. Rúgj bele a földön fekvőbe – Palkovics miniszter meteorológiai konferenciázik

Nagy vihart kavart, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter az augusztus 20-i elmaradt tűzijáték után azonnali hatállyal kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét.

Sokak, így a nemzetközi közvélemény szerint is az elnök, Radics Kornélia és a szakmai elnökhelyettes, Horváth Gyula menesztését egyértelműen politikai szándék idézte elő. Palkovics a döntést a kormánypárti sajtó uszító felelősségre vonását követően hozta meg.

Még Bencsik András, a kormányhű Demokrata főszerkesztője is elhamarkodottnak értékelte a lépést a Hír TV műsorában, s még azt is hozzátette a minisztert bírálva, hogy „sajnos komikus, hogy megvolt a kivégzés, és most lefolytatják a vizsgálatot”.

Palkovics nem az augusztus 20-i eseményekkel, hanem az egész szakma fejlesztésével magyarázza a döntését, illetve azzal, hogy más szakemberekkel szeretne együttműködni. Eddigi miniszteri tevékenysége nem azt mutatja, hogy a szakmai munkája jobb lenne az ütemérzékénel.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak