Napunk

Napunk newsfilter: Fico tökéletes ütemérzékkel trollkodta meg Sulíkot

FOTÓ - TASR
FOTÓ – TASR

1. Fico kenyérre kente Sulíkot. 2. Egy jó javaslat, ami talán rosszkor érkezik. 3. Vissza a konyhába, 74. fejezet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Fico kenyérre kente Sulíkot

Robert Fico a legjobb ütemérzékkel rendelkező politikus az országban – ezt sokan hajlamosak elfelejteni a politikai ellenfelei közül, pedig nem kéne. Hiszen a Smer elnöke 2011 után most is bebizonyította, hogy ellenzékből is kenyérre tud kenni, és politikai hibába tud kergetni bárkit, akár Richard Sulíkot is.

Történt ugyanis, hogy Robert Fico fogta magát, találkozót kért Richard Sulík gazdasági minisztertől, aztán az álmos csütörtök reggelen elballagott a minisztériumba. Lehuppant a tárgyalóasztal mellé, talán egy kávét is elfogyasztott, fél órát beszélgetett Sulíkkal, majd távozott. Ennyi kellett csupán ahhoz, hogy csőre töltse a legnagyobb ágyúkat a kormányválság nagy fináléjára.

Sulík és Fico azokról az intézkedésekről beszéltek, melyekkel a gazdasági minisztérium féken akarja tartani az egyre inkább elszabaduló energiaárakat. A Smer elnöke egy mosolygós sajtótájékoztatót tartott utána, ahol visszafogottan és tárgyilagosan elmondta az újságíróknak, miért jött tárgyalni, miben tér el az álláspontja Sulík elképzeléseitől, és mit támogatna a parlamentben a Smer.

Érted haragszom. Fico persze megfeddte a kormányt, de csak amolyan enyhén összevont szemöldökkel, hiszen – mint mondta – itt már nem babra megy a játék. Az ember pár pillanatra el is hitte, hogy itt arról van szó, hogy egy komolyan vehető ellenzéki politikus, egy jó szándékú szocialista próbálja felébreszteni álmából a piac láthatatlan kezében hívő liberális minisztert. Szót ejtett a szerinte szükséges bankadóról, valamint más, reguláción alapuló, etatista intézkedésekről is. Abban a tíz percben sikerült olyan benyomást keltenie sokakban, mintha valóban politikus lenne, aki teszi a dolgát.

Sulík pedig magyarázkodhatott. A miniszter valószínűleg másként tervezte ezt az egészet, a találkozóval csupán a másik oldalt akarta felbosszantani, ami önmagában is politikai hiba, és az elmúlt időszak megnyilvánulásait figyelembe véve teljesen érthetetlen is. Hiszen amekkora Sulík egója, akkora önmegtartóztatást tanúsított az elmúlt két hónapban.

Nem állja meg a helyét a magyarázata, miszerint a találkozó kizárólag technikai jellegű adatismertetés volt. Az a magyarázat sem igaz, hogy az egész nem számít semmit, hiszen bármilyen más képviselővel is szívesen tart hasonló találkozót. Robert Fico ugyanis nem egyszerű képviselő. Robert Fico egy volt kormányfő, akinek nevéhez egy teljes politikai éra kapcsolódik, aki ellen eljárás zajlik, akinek ideje alatt elrabolták az államot, és aki most minden erejével vissza akar térni a hatalomba. S akinek Sulík most teljes mértékben átengedte a kezdeményezést, csak hogy valami túltaktikázott, képzelt előnyt szerezzen az Igor Matovičcsal folytatott gyávanyúl-játékában.

Fico pedig kedélyesen elbeszélgetett az újságírókkal, majd valószínűleg a Smer központjában még átolvasta a délutáni sajtótájékoztatója anyagát. Bizonyára egy könnyű ebédet is elfogyasztott, majd felvette dühös arcát, és Robert Kaliňákkal, valamint Tibor Gašparral kiállt a kamerák elé. S teljes dühével beleszállt jelenlegi főellenségeibe, Ján Čurillába és a NAKA nyomozóiba, minden bizonnyal Ján Kaľavský, a menekülő, korrupcióval vádolt exrendőr vallomását lobogtatva.

A Smer elnöke nem csinál semmi újat. Csak cukrot oszt és korbáccsal hadonászik. De még ezzel a szögegyszerű módszerrel is hülyét tud csinálni a teljes koalícióból a választók előtt. Hiába na, van, aki komolyan gondolja ezt a visszatérés dolgot.


2. Egy jó javaslat, ami talán rosszkor érkezik

Nem csak Fico és Sulík tett úgy ma, mintha a politikai folyamatok normálisan zajlanának ebben az országban. Ondrej Dostál és Jana Bittó Cigániková is megpróbálkozott azzal, hogy elfeledtesse, az összeomlás szélén áll a szlovákiai politikai kártyavár. Bejelentették ugyanis, hogy törvényjavaslattal állnak elő, szeretnék bevezetni az élettársi kapcsolat intézményét az országban. Ezzel nem csak az azonos nemű pároknak segítenének, de azoknak a heteroszexuális pároknak is, akik nem házasodtak össze.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Ondrej Dostál

Richard Sulík

Robert Fico

SaS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak