Napunk

Napunk newsfilter: Fél éve tart az értelmetlen orosz őrjöngés, és ne gondoljuk, hogy nem lehet rosszabb

Fotó - Denník N/Tomáš Benedikovič
Fotó – Denník N/Tomáš Benedikovič

1. Egy értelmetlen háború, ami még rosszabb is lehet. 2. Sulík megaberuházást jelentett be keleten, de talán elsiette a dolgokat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Fél év háború

Pontosan hat hónappal ezelőtt, február 24-én kezdődött meg az orosz invázió Ukrajna ellen. Emlékeznek, mit csináltak azon a napon? Illene, hiszen ez a nap biztosan benne lesz a történelemkönyvekben. Ez volt az a nap, mikor az eddig megszokott életünk, a gondtalanság és a bőség véget ért. Persze, már azelőtt is hónapok óta bizonytalanság uralkodott az orosz csapatösszevonások miatt, de más dolog egy háborútól tartani, és más dolog benne élni.

Függetlenség napja. A hat hónapos évforduló egybeesik Ukrajna 1991-es függetlenségének 31. évfordulójával is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban jelezte, hogy orosz provokációra és támadásokra számítanak ezen a napon, így Kijevben és Harkivban kijárási tilalom lépett életbe, hogy az esetleges rakétatámadások ne követeljenek sok áldozatot. E cikk írásásakor azonban a koncentrált orosz támadás nem érkezett meg, a harcok pontosan ugyanúgy folynak, mint az elmúlt hetekben bármikor – a konfliktus állóháborúvá vált.

Maguk az ukránok sem vitték túlzásba az ünneplést, visszafogottan, a kilőtt orosz tankokat kiállítva és azokkal fényképezkedve emlékeztek meg az évfordulóról. Zelenszkij az ünnepi beszédében arról beszélt, hogy az ukrán nemzet újjászületett az orosz támadást követően, majd kijelentette, hogy a háborúnak akkor lesz vége, ha Ukrajna győzedelmeskedik.

Igen: a felsőbbrendű orosz haditechnika és a zseniális kremli hadvezetés hat hónapos hadjáratának ez az eddigi eredménye – az ukrán elnök már arról beszél, hogy csak akkor lesznek elégedettek, ha a Krím-félszigetet is visszaszerzik.

Végtelen orosz cinizmus. Nyilvánvaló, hogy az orosz térfélen is érzékelik, hogy a háború nem a tervezett ütemben halad, gyakorlatilag semmit nem sikerült elérni a kitűzött célokból. Ezért Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az évforduló napján magyarázatot nyújtott az egyszerű lelkek számára, mely szerint az orosz hadsereg tudatosan lassítottotta a “különleges hadműveletet” a civil áldozatok minimalizálása érdekében. A puszta tény, hogy egy orosz vezető képes fapofával lenyilatkozni egy ekkora ordas hazugságot, mindent elmond a jelenlegi orosz rezsimről. Aki a bucsai tömegsírok, a lebombázott kórházak és iskolák árnyékában képes ilyet mondani, az vagy teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal, vagy a cinizmus olyan mélységeit érte el, amire a második világháború óta nem volt példa Európában.

Erre aztán rátett egy lapáttal Alekszandr Lukasenka fehérorosz diktátor, aki gratulált Ukrajnának a függetlenség napja alkalmából és “bátorságot és erőt” kívánt nekik. Mintha az orosz hadsereg nem az ő engedélyével támadott volna Fehéroroszországon keresztül, és mintha az ország területéről nem záporoznának folyamatosan rakéták Ukrajnára.

Az elmúlt hat hónap harcaiból rengeteg tanulságot lehet levonni, teljesen fölöslegesen, mert a politikusok úgysem fogják őket megfogadni. Mindenki alábecsülte az ukránokat, a gyors és változó idők ellenére lassú háború zajlik, és kiderült, hogy a Nyugat is képes erőt mutatni, ha rákényszerítik. Megdőlt az oroszok legyőzhetetlenségének mítosza, de azért óva intenék mindenkit a túlzott optimizmustól.

Bármennyire is Ukrajna oldalán áll az igazság ebben a konfliktusban, az tény, hogy az oroszok még nem vetették be minden erejüket ebben a konfliktusban. Nem történt általános mozgósítás, és atomfegyvereket sem alkalmaztak. Ezek bármelyike visszafordíthatatlan folyamatokat indítana be Oroszországon belül, de a világban is. Ez ad némi reményt arra, hogy Putyin esze még nem ment el teljesen, és talán valamikor rendeződik ez a konfliktus is.

De ne gondoljuk, hogy nem lehet rosszabb.


2. Sulík talán elsiette a megaberuházás bejelentését

Richard Sulík gazdasági miniszter szerdán egy újabb hatalmas beruházás érkezését jelentette be Kelet-Szlovákiába. Igen, a régióba, ahol Robert Fico szerint semmi nincs, a svéd Volvo után egy újabb – talán még nagyobb – beruházó érkezik. Ez pedig a német Bosch, mely a tervek szerint Eperjes mellett készül gyárat építeni, ahol kerékpárokba való elektronikus motorokat fog gyártani, és ami a tervek szerint akár 8000 embernek is munkát adhat. Lehetséges azonban, hogy a gazdasági miniszter kicsit elsiette ezt a bombasztikus bejelentést.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Richard Sulík

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak