Napunk

A kormány nem szól bele a meteorológusok munkájába, állítja a miniszter, aki kirúgta az OMSZ vezetőit

Palkovics László technológiai és ipari miniszter. Fotó - MTI
Palkovics László technológiai és ipari miniszter. Fotó – MTI

Nem az augusztus 20-i előrejelzés volt az oka az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetői menesztésének, mondta Palkovics László miniszter a kormányközeli Mandinernek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Palkovics László technológiai és ipari miniszter tagadja, hogy az augusztus 20-i téves előrejelzés miatt váltotta volna le augusztus 22-én indoklás nélkül az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és szakmai helyettesét.

„Az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években” – mondta a miniszter a Mandinernek adott interjúban.

Emlékeztetőül: Radics Kornéliát és helyettesét, Horváth Gyulát az után váltotta le a miniszter, hogy az augusztus 20-i, nagyszabásúra tervezett tűzijátékot lefújták, mert az OMSZ 80 százalékos valószínűséggel vihart jelzett arra az estére a magyar főváros területén.

A vihar végül elmaradt, és a kormánymédia azonnal a meteorológusokat okolta a téves döntés miatt. Augusztus 22-én Palkovics azonnali hatállyal menesztette Radicsot és Horváthot – utóbbi részt sem vett az előrejelzésben, mert ahogy a Telexnek elmondta, háromhetes szabadságát töltötte.

Az OMSZ hivatalban maradt vezetői tiltakoztak a döntés miatt, és azt követelték, független szakértők vizsgálják meg az esetet.

A kormány nem akar beleszólni az OMSZ tevékenységébe, állítja most Palkovics László. „Azt azonban tényleg meg kell vizsgálni, hogy miért nem sikerült pontosabb előrejelzést adni. Ezt az OMSZ bevonásával meg fogjuk tenni, azt gondolom, náluk elegendő független szakértő van ehhez” – közölte Palkovics.

A miniszter azt is elárulta, ő maga nem vett részt a tűzijáték lefújásáról döntő operatív törzs ülésén, és tűzijátékot nézni sem szokott. Az operatív törzs azonban szerinte helyesen járt el: „Az operatív törzs tevékenységén nincs mit kivizsgálni: úgy tudták, hogy esni fog, és van esély a viharra, így le is mondták a rendezvényt.”

A meteorológusok menesztésére vonatkozó döntésén azonban a miniszter nem kíván változtatni.

Közben a Magyar Tudományos Akadémia Stádium 28 Kör nevű csoportja is tiltakozó nyilatkozatot adott ki az OMSZ-vezetők menesztése kapcsán. „Hallatlan dolog a politikai bosszú egy – szigorúan tudományos tények alapján állított – valószínűség be nem következéséért. S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez” – írják a közleményben.

Időjárás

Magyarország

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak