Napunk

Történelmi lépés: magyar nyelvű kurzusokat indít a Pozsonyi Színművészeti Egyetem

Varga Emese és Culka Ottó. Fotó - Facebook és Tomáš Benedikovič
Varga Emese és Culka Ottó. Fotó – Facebook és Tomáš Benedikovič

Újjáéled a magyar tannyelvű képzés a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen. Szeptembertől három „magyar” tárgyat is felvehetnek a színinövendékek, akikkel Culka Ottó színművész és Varga Emese dramaturg, színháztörténész foglalkozik majd.

A Pozsonyi Színművészeti Egyetem a közelmúltban beadott egy pályázatot az iskolaügyi minisztériumhoz az oktatási keretük bővítése végett. A kezdeményezés sikerrel zárult, így az intézmény kínálatában az új tanévtől már fellelhetők olyan speciális tárgyak is, melyeket a magyarul is beszélő diákoknak szánnak. A projekt három évre szól, nyilván az eredményektől is függ, hogy lesz-e folytatása.

Az új tantárgyak közül az egyik a magyar beszédtechnika lesz. Ezt a tárgyat évekkel korábban Dráfi Mátyás és Thirring Viola tanította Pozsonyban. Hosszú kihagyás után, néhány éve Culka Ottó színművész doktoranduszként kezdett tartani ilyen jellegű foglalkozásokat a magyar színinövendékeknek. Most hivatalosan is akkreditálják a tárgyat, ami azt jelenti, hogy tizenkét év után, szeptembertől ismét az órarend részévé válik a magyar beszédképzés.

A Komáromi Jókai Színház színésze, aki ősztől már a nyitrai Andrej Bagar Színház társulatának tagja, azt nyilatkozta a Napunknak, hogy a fiatal tehetségekkel való foglalkozás, a tanítás számára még mindig egy egészen újszerű tapasztalat, és folyamatosan tanulja a módját.

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy tovább fog bővülni a magyar tannyelvű oktatás a pozsonyi színművészetin, azt válaszolta: a legfontosabb feladat most szilárd alapokra helyezni a magyar nyelvű egyetemi művészképzés jövőjét. „Előbb be kell bizonyítani a magyar nyelvű képzések létjogosultságát, méghozzá magas szintű szakmai munkával” – hangsúlyozta.

A legjobb választás

Culka Ottó mellett a következő szemesztertől a színművészetin oktat Varga Emese dramaturg, színháztörténész, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője is.

„Magyar színház- és drámatörténetet fogok tanítani gyakorlatilag az összes magyar diáknak, vagy legalábbis azoknak, akik felveszik a tárgyat” – nyilatkozta a Napunknak Varga Emese, aki doktori fokozatát a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte meg 2020-ban.

Hozzátette: az egyetem felkérésére izgalmas kihívásként tekint. „Az egyetem vezetése azt kérte, hogy lehetőleg ne lineáris vonalban, vagyis időrendben állítsam össze a tantervet, hiszen ha a jövőben újabb diákok lépnek majd be a csoportba, nekik is fel kell majd venniük a fonalat. Tehát inkább az általános összefüggésekről, konkrét drámákról vagy történelmi helyzetekről fogunk beszélgetni, de a pontos formát valószínűleg a hallgatókkal együtt fogjuk kialakítani” – mondta az oktató. A rendező- és dramaturgszakosokkal külön fog foglalkozni egy írói szeminárium keretében. Ez individuális, konzultációs jellegű foglalkozás lesz.

„Régóta szorgalmaztam én is és mások is, hogy a Pozsonyi Színművészeti Főiskolán tanuló magyar színinövendékek – értve ezalatt a színész-, rendező-, dramaturg-, kritikus-, tervezőszakos hallgatókat – magyar nyelvű oktatást is kapjanak” – árulta el Varga Emese.

Személyes meggyőződése, hogy magyarként a szlovák egyetemek közül a pozsonyi színművészeti a legjobb választás. „A vezetőség és az oktatók is nagyon nyitottak, tisztelik és értékelik a másságunkat, örülnek a kulturális sokszínűségnek” – hangsúlyozta.

Löket a szlovákiai magyar színházi életnek is

A színháztörténésztől megtudtuk, hogy a (cseh)szlovákiai magyar színjátszás történetében csak egy röpke pillanat volt, amikor létezett hivatalos magyar nyelvű színészoktatás – az 1920-as évek második felében, összesen egy félév erejéig.

Jóval később, a rendszerváltás után voltak ugyan próbálkozások

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Komárom

Komáromi Jókai Színház

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak