Napunk

Újabb négy pályázati lehetőség iskolák és óvodák számára a Helyreállítási Alapból

Branislav Gröhling oktatási miniszter. Fotó - TASR
Branislav Gröhling oktatási miniszter. Fotó – TASR

Négy pályázati felhívást tesz ma közzé az oktatási minisztérium, melyek az óvodai és alapiskolák férőhelyeinek bővítésére, a két műszakban működő alapiskolák felszámolására és a középiskolák akadálymentesítésére vonatkoznak. A forrásokat a Helyreállítási Alapból fedezi a tárca.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint az óvodai férőhelyek bővítésére irányuló felhívás az egyik legjelentősebb a négy pályázati lehetőség közül, mely 12 300 új férőhely kialakítására vonatkozik. 70 millió eurót különítettek el erre a célra. A pályázaton belül cél az is, hogy 30 százalékkal energiahatékonyabban működjenek az oktatási intézmények.

Önkormányzatok, államigazgatási szervek, egyházak, magánóvodák működtetői és olyan óvodák is pályázhatnak a férőhelyek bővítésére, melyeknek jogalanyiságuk van. A támogatásokat már meglévő épületek felújítására, bővítésére, újak építésére, új épületrészek hozzáépítésére, illetve az óvodai konyhák bővítésére, de az óvodák felszerelésére is felhasználhatják a pályázók. „Röviden szólva a forrásokat minden olyan területen fel lehet használni, melyek a férőhelyek bővítésére vonatkoznak” – közölte Branislav Gröhling.

A miniszter hangsúlyozta, nem társfinanszírozású pályázatokról van szó, vagyis a teljes beruházást az alap forrásaiból fedezik.

A második felhívás az alapiskolai férőhelyek növelésére vonatkozik, erre a célra 33,8 millió eurót különített el a tárca. Ebben a felhívásban is minden olyan fenntartó pályázhat, akik a vonatkozó szabályok szerint alapiskolát működtettnek. A források az óvodákhoz hasonlóan bármilyen nemű bővítésre, új épületek felépítésére, meglévők bővítésére, felújítására felhasználhatók.

A harmadik felhívásara olyan alapiskolák pályázhatnak, melyek két fázisban működnek, vagyis a tanulók egy része délelőtt, másik része pedig csak délután vehet részt a tanítási órákon. A tárcavezető szerint 39 településen mintegy 6300 tanuló és 400 osztály érintett országszerte. Ez a felhívás célirányosan a két műszakban működő iskolák felszámolására vonatkozik, itt is cél a legalább 30 százalékos energiahatékonyság. A pályázók 34,6 millió eurós keretet használhatnak fel.

„Végezetül a negyedik felhívás a középiskolák akadálymentesítésére vonatkozik, mellyel az egészségkárosult és fogyatékkal élő diákoknak is hozzáférhetővé, elérhetővé szeretnénk tenni az oktatást” – mondta Gröhling azzal, hogy az alapiskolák ebből a csomagból azért maradnak ki, mert az EU-s szabályok szerint nem lehetnek átfedések, és az alapiskolák más forrásokból pályázhattak az akadálymentesítésre. Mindennemű épületátalakítást finanszírozhatnak az oktatási intézmények ezen a pályázati felhíváson keresztül. Összesen 32,6 millió eurót költhetnek el ebből a csomagból.

Eduard Heger kormányfő emlékeztetett, hogy eddig mintegy 1 milliárd eurót különítettek el a Helyreállítási Alapból az oktatásügyre.

Branislav Gröhling megerősítette, hogy a felhívások reagálnak a beruházásokat nagyban érintő inflációra is, a részleteket az érintett pályázók a pályázati felhívásban találják meg.

Branislav Gröhling

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

December 8-án, azaz csütörtökön 14 órától tárgyal a parlament az Eduard Heger kormánya elleni bizalmatlansági indítványról, közölte Boris Kollár hivatala. A bizalmatlansági indítványt az Sas és a Hlas képviselői kezdeményezték. (napunk)

Az elmúlt héten 17 666 menekült érkezett Szlovákiába Ukrajnából. 734-en kértek ideiglenes menedéket. Az ellentétes irányban 17 730 személy lépte át az irányt. (tasr)