Napunk

Napunk newsfilter: Majd a Fidesz megmondja, mikor vigyünk magunkkal esernyőt

Ülésezik az operatív törzs. Fotó - Kovács Zoltán/Facebook
Ülésezik az operatív törzs. Fotó – Kovács Zoltán/Facebook

1. Amit az időjósok nem láttak jönni. 2. Spišiak nem politizál, de most kivételt tett, elmondta, mit tenne Matovič helyében.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Amit az időjósok nem láttak jönni

Akár nem mindennapinak is nevezhető az a helyzet, amikor egy országot a meteorológusok sorsa, jövője foglalkoztat. És az is egészen szokatlan, hogy a meteorológusok politikai nyomásgyakorlásról beszélnek. A rendkívüli idők ilyen rendkívüli helyzeteket teremtenek.

Se vihar, se tűzijáték. Történt, hogy az augusztus 20-i központi tűzijáték elmaradt Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) azt jósolta, valószínűbb az, hogy vihar lesz este, azonban nem volt se vihar, se tűzijáték.

A tűzijáték elhalasztásáról az operatív törzs döntött az OMSZ előrejelzése alapján. Az OMSZ másnap megpróbálta elmagyarázni, hogy mi is történt: „(…) a rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg.”

A kormánypárti média nem fogta vissza magát, és a meteorológusoktól távol álló határozottsággal és magabiztossággal megjelölte a bűnbakot, az OMSZ-t – miatta nem gyönyörködhettek a magyar emberek a tűzijátékban.

Nem következett hosszas vizsgálat és elemzés a történekről, hétfőn Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az OMSZ elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

Az augusztus 20-i ünnepség lebonyolítását felügyelő operatív törzshöz az OMSZ-től az a jelentés érkezett, hogy a 75–80 százalék az esély a viharra vagy felhőszakadásra. A Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vezetésével működő operatív törzs az előrejelzést látva úgy döntött, hogy nem tartják meg a tűzijátékot.

Kijelenthető: az operatív törzs helyesen döntött. Komolyan vett egy valós veszélyt. Annak ténye, hogy a vihar elmaradt, nem változtat azon, hogy figyelembe vette a szakemberek véleményét. Az operatív törzset ezért hívták életre, ez a dolga.

2006-ban augusztus 20-án tragédiába torkollt a felelőtlen ünneplés. Az akkori könnyelműség okozta fekete krónikába több száz sebesült és öt halott neve került. A hiányos kommunikáció és szervezés, valamint a félvállról vett figyelmeztetés együttesen vezettek a káoszhoz. Ezért 2006 óta operatív törzs elemzi a várható forgatókönyveket és dönt a lebonyolításról.

Bátor tiltakozók. Amire azonban senki nem számított (vagy csak nagyon kevesen), hogy fejek hullanak az elmaradt tűzijáték miatt.

Ma az OMSZ 16 vezetője tiltakozott a menesztések ellen, és politikai nyomásgyakorlásról beszélnek: „az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot”.

A kirúgások miatt tiltakozó vezetők azt kérik, hogy egy független vizsgálóbizottság derítse ki, hogyan dolgozott és döntött az operatív törzs, illetve a vizsgálat idejére vonják vissza a két felmentést.

Aki mindenáron tűzijátékban akar gyönyörködni, és közben, a káoszban az István, a király rockoperát dúdolja, azt nyugodtan hívhatjuk őrültnek.


2. Spišiak nem politizál, de most kivételt tett, elmondta, mit tenne Matovič helyében

Jaroslav Spišiak korábbi országos rendőrfőkapitány szinte soha nem kommentálja a politikai történéseket. A Denník N-nek adott interjúban most mégis megtette. Nem érzi jól magát ettől, de már nem bírt hallgatni, adja meg az indoklást a beszélgetés végén.

A távozás a megoldás. Spišiak tanácsot nem adott Igor Matovičnak, de azt elmondta, mit tenne ő a koalíciós válság legnagyobb konfliktusforrásának kikiáltott pénzügyminiszter helyében.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Jaroslav Spišiak

Magyarország

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak