Napunk

Napunk newsfilter: Az adófizetők pénzéből mászna bele Orbán a magyar mobilokba

Orbán Viktor Dallasban. Fotó - TASR/AP
Orbán Viktor Dallasban. Fotó – TASR/AP

1. Talán történik valami a 363-as paragrafussal, de még valószínűbb, hogy nem. 2. Magyar embernek magyar mobilszolgáltatót. 3. Dugina meggyilkolását mindenki a saját céljaira próbálja felhasználni.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Elterelő hadművelet OĽaNO-módra

Milan Vetrák és Lukáš Kyselica, az OĽaNO két képviselője a büntetőeljárási törvény sokak által vitatott 363-as paragrafusa módosításának javaslatával állt elő hétfő délután. Bár a 363-as jó ideje téma a szlovákiai közéletben, ez a kezdeményezés most a semmiből, derült égből érkező villámcsapásként érkezett, ezért egy kicsit gyanús, hogy a két képviselő nem csak a koalíciós cirkuszról próbálja-e elterelni a figyelmet.

Žilinka fegyvere. A büntetőeljárásról szóló törvény 363-as paragrafusa lehetőséget ad a főügyésznek arra, hogy megszüntessen egy eljárást, ha az szerinte törvénytelenül zajlik. Maroš Žilinka főügyész a megválasztása óta több alkalommal is használta ezt a jogi eszközt, és a döntései – hogy finoman fogalmazzunk – vitatottak.

A 363-asnak köszönhetően állt le a Jaroslav Haščák Penta-főnök elleni nyomozás, és ennek köszönhetően szabadult Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat Sme rodina által jelölt vezetője is a börtönből. Jelenleg pedig Robert Fico reménykedik az alkalmazásában, akinek a nyaka körül egyre inkább szorul a hurok az Alkony-ügy kapcsán.

Maroš Žilinka döntései enyhén szólva is egy irányba mutatnak, tendenciózusak, és mivel a főügyész szinte alig kommunikál a sajtóval – ha igen, akkor dühös kirohanásokban –, ezért csak találgathatunk a motivációi felől.

Létezik egy olyan feltételezés, mely szerint Žilinka arra készül, hogy indul a következő elnökválasztáson. A szlovák törvények fogyatékosságainak köszönhetően ezt gond nélkül megteheti, sőt, ha veszít, nyugodtan visszaülhet a főügyészi székbe. Ha tényleg ez lenne a helyzet, akkor az megmagyarázná, hogy az elvileg pártpolitikán felül álló főügyészség miért viselkedik úgy, ahogy.

Ha ugyanis Žilinka tényleg arra adná a fejét, hogy indul az államfőválasztáson, akkor feltételezhetően nem bánná, ha Fico és a Smer, valamint a magukat rendszerellenesnek nevező erők őt kiáltanák ki a hősüknek Zuzana Čaputovával szemben. De ez egyelőre csak spekuláció.

A 363-as probléma, de csoda lenne, ha most módosítanák. Vetrák és Kyselica javaslata tehát egy létező problémát érint. Itt jön az első csavar: a két OĽaNO-s a 363-as megszüntetése helyett csak annak módosítását javasolja: hogy a jövőben a legsúlyosabb esetekre korlátozzák. Ezzel túl sokra nem mennénk, hiszen ennyi erővel a főügyész a súlyos esetek kivizsgálását továbbra is elszabotálhatná.

A másik probléma, amit maga Vetrák is beismert, hogy “eddig minimális konszenzust sem sikerült elérnünk a kormányon, a négyes koalíción belül”. Enélkül pedig nehéz lesz bármin is változtatni. Kezdjük ott, hogy a Sme rodina számára vörös vonalat jelent a 363-as eltörlése, így biztosan nem mennének bele egy olyan módosításba, ami tényleges változásokat hoz. Ez a második csavar.

A harmadik csavar pedig a kormánykoalíció jelenlegi állapota. Jelenleg úgy tűnik, hogy az SaS a hónap végével távozik, kétséges, hogy ők az ellenzékből támogatnának-e bármilyen módosító javaslatot. De még ha meg is tennék, a többi ellenzéki párt nem érdekelt a 363-as megváltoztatásában, a Sme rodina pedig nyugodtan vétózhatna.

A két OĽaNO-s képviselő javaslata tehát leginkább egy könnyed nyár végi lufinak, figyelemelterelésnek tűnik, mintha azt akarnák velünk elhitetni, hogy ez a párt még mindig az ország érdekeit tartja szem előtt.

Ne feledjük azt sem, hogy Szlovákiának per pillanat vannak súlyosabb problémái is. Kicsit olyan ez, mintha egy égő házban a főbérlő azzal fordulna a lakókhoz: figyi, megígértem két éve, hogy kifestem azt a falat, úgyhogy lássunk is hozzá!

2. Magyar fülre magyar mobilt!

Hétfőn kiderült, hogy Magyarország bevásárolja magát a Vodafone-ba: a tervek szerint a magyar állam 49, a 4iG informatikai cég 51 százalékos tulajdonnal rendelkezne a szolgáltatóban. A tranzakció értéke 715 milliárd forint.

“A 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növeljék és lehetőség szerint többségi szintre emeljék. Ez a kormányzati cél a bank-, az energia- és a médiaszektorban már teljesült, most lehetőség mutatkozik arra, hogy a távközlési piacon is komoly szereplővé lépjen elő egy magyar, állami tulajdoni részesedést is maga mögött tudó vállalat” – olvasható a Nagy Márton gazdasági miniszter által jegyzett közleményben.

Mire jó ez? Az tény, hogy a Fidesz-kormányok előszeretettel festenek piros–fehér–zöldre mindent, amire rátehetik a kezüket. Ezzel még nem is feltétlenül lenne probléma. Azok általában akkor jönnek, ha ebből a piros–fehér–zöld vagyonból mindenkinek egyenlően kellene részesülnie, vagy ha az, hogy “magyar”, már fontosabb lesz, mint a piaci verseny.

Persze, vannak akik szerint az állami beavatkozás alapvetően jó dolog, de láttuk, hová vezethet ez a hatósági áras beavatkozásokkall. Hogy a Vodafone miért száll ki a magyar piacról, azt egyelőre nem tudjuk, de nem tűnik úgy, hogy politikai nyomás miatt tették volna.

Jogos kérdés lehet az is, hogy ennek 715 milliárd forintnak nem lenne-e jobb helye épp a jelenlegi helyzetben, a háborús és gazdasági krízis kellős közepén. A magyar állam eddig egészen jól megvolt mobilszolgáltató nélkül, és nem teljesen világos, hogy az átlagos fogyasztó élete mitől lesz jobb, ha állami cégnél telefonál vagy netezik. Jön a hatósági áras internet?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

OĽaNO

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre