Napunk

Matovič nem akar Sulíkkal távozni

Richard Sulík nem látja értelmét a további tárgyalásoknak. Fotó - TASR
Richard Sulík nem látja értelmét a további tárgyalásoknak. Fotó – TASR

Nem hozott előrelépést a koalíciós pártok mai egyeztetése, jövő pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. Bár Richard Sulík (SaS) ennek nem sok értelmét látja, mert a pénzügyminiszter nem mutatta jelét annak, hogy hajlandó lenne távozni miniszteri székéből. Sulík szerint szeptemberben pártja már nem lesz a kormány tagja.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az SaS elnöke a tanácskozást követően kijelentette, nem hajlandók Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszterrel tovább kormányozni. Eduard Heger miniszterelnök a koalíciós ülésen öt javaslatot terjesztett partnerei elé a koalíció működésének megváltoztatására, az SaS ezeket észszerű megoldásoknak tartja, és kész tárgyalni róluk, ugyanakkor a párt továbbra is ragaszkodik Igor Matovič távozásához. „Távozása nélkül ezek csak kozmetikai változtatások” – mondta Richard Sulík azzal, hogy nem lépnek vissza, s nem hisznek abban, hogy a pénzügyminiszter viselkedése megváltozna.

„Távozásunkkal nem bukik meg a kormány, minden értelmes javaslatot támogatni fogunk, tőlük hasonló hozzáállást várunk. Kész vagyok vállalni a felelősséget mindenért, ami az SaS-es minisztériumokban történik. De ezekben a nehéz időkben nem lehet Igor Matovič pénzügyminiszterrel kormányozni. Matovič felhergelte egymás ellen az embereket, megtörte az államfő vétóját a fasisztákkal, mert egy kotrógép! Így kártyázni lehet este sör mellett, nem egy országot irányítani. Többször figyelmeztettem Igort, hogy a türelmünk véges, ennek ellenére továbbra is támadott bennünket ” – mondta Sulík, aki szerint nem a személye ellen irányuló támadások miatt lépnek ki a koalícióból.

Leszögezte, nem lesznek részesei egy olyan kormánynak, amely a fasisztákkal működik együtt, miközben jobb alternatívák is léteznek. Nem fogják nézni azt sem, hogyan tesznek erőszakot a törvényalkotás folyamatán. „12 éve vagyok a politikában, de ilyen káoszt még nem éltem meg” – zárta Sulík. A gazdasági miniszter kész lemondani tárcájáról, ha ez az ára Igor Matovič távozásának.

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke fontosank tartja az Eduard Heger miniszterelnök által javasolt változtatásokat. Szerinte az SaS-nak és az OĽaNO-nak kompromisszumokat kell kötnie, és a Sme rodina hajlandó elfogadni bármilyen megoldást, amelyben megállapodnak. Megismételte korábbi kijelentését, hogy a két pártelnök távozása megoldást jelenthet, de nem kell, hogy ez legyen az egyetlen járható út.

Kollár és Šeliga

Boris Kollár szerint az SaS kijelentette, nem fogja támogatni az előrehozott választásokat. Ugyanakkor a Sme rodina szerint nem lehet kisebbségi kormányban kormányozni. „20 hónapig fogunk itt ülni anélkül, hogy bármilyen törvényt elfogadhatnánk? Hogyan fogjuk például valorizálni a nyugdíjakat?”

Juraj Šeliga a Za ľudí részéről nagyra értékelte Eduard Heger miniszterelnök javaslatait, valamint azt, hogy Richard Sulík felajánlotta pozícióját Igor Matovič távozásáért. „Egy helyben toporgunk, ezt a problémát csak a két miniszter képes megoldani, senki más” – mondta Šeliga, aki szerint egyelőre nincs terítéken az előrehozott választások kérdése.

„A miniszterelnök egyik javaslata az volt, hogy se Sulík, se Matovič ne vegyen részt a koalíciós tanács ülésein” – árulta el Šeliga. Bár szerinte kompromisszumos megoldás lehet, hogy Sulík és Matovič is elhagyja a koalíciót, vagy hogy minisztériumot cserélnek, de figyelmeztett, ez nem teszi rendbe a két politikus kapcsolatát.

Heger javaslata

A koalíciós tanácsot követően Eduard Heger utolsóként értékelte az egyeztetést. Elmondta, öt javaslatot terjesztett partnerei elé. Ezek közé tartozik a gazdasági és pénzügyminisztériumok államtitkárainak leváltása, vagy a minisztériumok cseréje. Egy másik javaslat az volt, hogy se Richard Sulík, se Igor Matovič ne vegyen részt a koalíciós tanácskozásokon.

A miniszterelnök egy 12 tagú bizottság felállítását is javasolta, amely a vitás kérdésekben döntene. Szavazategyenlőség esetén az SaS mondaná ki a végső szót. Egy másik pont a szankciók bevezetésére vonatkozik, mely a parlamenti bizottság elnökének vagy egy miniszternek a leváltását jelentené. Az ötödik pont egy olyan terv kidolgozását javasolja, amely a polgárokat segítené az elkövetkező időszakban. Heger a minisztériumok újraosztását is felvetette.

Heger ugyanakkor a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha Sulíkék visszavonnák ultimátumukat. A kormányfő és Ján Budaj környezetvédelmi miniszter is kiállt Igor Matovič mellett. Budaj szerint az SaS rétorikát váltott és egyfajta hazardírozásba akarja belekényszeríteni a koalíciót azzal, hogy a pénzügyminiszter távozását követeli, miközben nem tudják garantálni, hogy a koalíció ezt követően probléma nélkül működne.

Matovič szerint a válság

Igor Matovič ismét

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Koalíció

Kormányválság

Richard Sulík

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak