Napunk

Napunk newsfilter: Jankovská pokoljárása

Fotó - Denník N/Tomáš Hrivňák
Fotó – Denník N/Tomáš Hrivňák

1. Jankovská nagyon rosszul néz ki, de a gyanút már soha nem fogja lemosni magáról. 2. A koalíciós haláltáncot látva Kollár készül a jövőre.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Egy nehéz nap egy volt államtitkár életében

Péntek reggel néhány újságíró várakozott a nagyszombati járásbíróság épülete előtt. Monika Jankovská volt smeres igazságügyi államtitkárra vártak, akinek a Fatima-ügy tárgyalásán kellett részt vennie.

Jankovská meg is érkezett az ügyvédjével, Peter Erdössel együtt, de ahogy közeledett az épülethez, láthatóan egyre rosszabbul lett. Először csak a keze kezdett rángatózni, majd az egész teste, szinte vonszolni kellett őt az úton, majd az épület elé érve el is sírta magát. De ekkor már az újságírók többsége leengedte a kameráját.

A tárgyaláson is rosszul lett. Hasonló jelenet játszódott le a tárgyalás során is, melynek kezdetén Jankovská kifutott a toalettre, de a visszatérése után is reszketett. Nehezen beszélt, zavartnak tűnt.

A tárgyalás egyébként sem tartott sokáig, mivel a bíró elnapolta – Jankovská ugyanis csak hétfő reggel vette át a még júliusban elküldött vádiratot, így nem teljesülhetett az öt napos határidő a bírósági tárgyalásig.

Ondrej Repa speciális ügyész ugyan felvetette, hogy a volt államtitkárnak korábban nem volt gondja a posta átvédelével, de Jankovská védőügyvédje, Peter Erdös elutasította, hogy obstrukcióra került volna sor a levelek szándékos figyelmen kívül hagyásával.

Erdös szerint Jankovská el akart jönni, annak ellenére, hogy most nincs megfelelő állapotban. Ennek alátámasztására az ügyvéd egy orvosi jelentést is benyújtott, csakhogy ebből hiányzott a diagnózis. Ez is inkább az obstrukció gyanúját erősíti, de igazából kérdéses, hogy mit nyerne Jankovská azzal a plusz két-három héttel – a bíró ugyanis szeptember hetedikére írta ki a tárgyalás folytatását.

Zsarolás és korrupció. A Fatima-ügyben Monika Jankovská násza, Peter Vasko és Róbert Krajmer, a Nemzeti Korrupcióellenes Egység volt vezetője szerepel vádlottként. A vád szerint ők hárman intézték el, hogy Michal Vida megváltoztassa a vallomását. Vida egy kulcsfontosságú tanú volt, aki leírta Jankovská korrupciós praktikáit, amikor az még a trencséni bíróságon dolgozott, ezzel veszélyeztetve a nő politikai karrierjét.

Peter Vasko több tanú szerint a trencséni alvilágot irányító Peter Čongrády jobbkeze volt. Vida pedig arról vallott, hogyan találta ki a maffia, hogy a jól menő Fatima nevű bár tulajdonosait koholt vádak alapján rács mögé kell juttatni, így szerezve meg a szórakozóhelyet.

A Fatima tulajdonosai, Ondrej Janíček és Jozef Strelčík börtönbe is kerültek, Jankovská ítélte el őket. Vida szerint ezért hárommillió koronát (kb. 100 000 eurót) kapott.

Jankovská és Vasko ellen zsarolás, Krajmer ellen az igazságszolgáltatás akadályozása és hivatali visszaélés a vád. Krajmer volt ugyanis az, aki 2018-ban elintézte a rendőrségen Vida elhallgattatását. Mindhárman több tíz éves büntetést kaphatnak.

Pokoljárás. Az kétségtelen, hogy Monika Jankovskára rájár a rúd, és ma nem keltette egészséges ember benyomását. Az egykori gőgös államtitkár, akit Marián Kočner „majmocskának” nevezett, és akinek Robert Fico megköszönte a „jól elvégzett munkát”, bizonyára nem gondolta volna a trencséni kiskirálykodás éveiben, hogy ő lesz az arca a rendőrség „Vihar” nevű akciójának, amely során több bírót is lekapcsoltak.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, Jankovská nehezen viselte a börtönt, és több ügyben együttműködött a rendőrséggel.

A tárgyalásra eljött Ondrej Janíček is, a Fatima egykori tulajdonosa, akit Jankovská húsz éve elítélt. A férfi úgy gondolja, hogy a volt államtitkár csak megjátszotta a rossz egészségi állapotot, hiszen volt bíróként pontosan tudja, hogyan kell obstruálni a tárgyalást. Ennek ellenére nem érzett elégtételt, mikor a megtört Jankovskára nézett: „Szomorú vagyok, sírhatnékom van. De én is sírtam minden nap, mikor bezáratott” – mondta, majd hozzátette, hogy „mindannyiunknak felelnünk kell a tetteinkért”.

Monika Jankovská az effajta kétségeket már soha nem fogja lemosni magáról, legyen bármilyen egészségi állapotban. Lehet, hogy tényleg rosszul van, lehet, hogy csak a jogi kiskapukat keresi. Janíčeknek és nekünk nem marad más hátra, minthogy egy tisztességes tárgyalásban reménykedjünk: egy olyanban, ami mindenkinek járna, és amit Jankovská oly sok áldozatától tagadott meg.

2. Folytatódik a koalíciós haláltánc

Nem volt még olyan kormánya Szlovákiának mely a fennállása óta ennyi időt és energiát ölt volna a saját belső problémáival való foglalkozásba.

Amikor az SaS a nyár elején két hónapos határidőt adott az OĽaNO-nak arra, hogy válaszoljanak az ultimátumukra (miszerint vagy távozik Igor Matovič pénzügyminiszter, vagy az SaS kilép a koalícióból), még voltak hangok, melyek ezt jó ötletnek tartották. „A két hónap alatt talán győz a józan ész” – reménykedtek néhányan, de most itt vagyunk augusztus végén, és már nézni sincs erőnk ezt a szenvedést.

Legyen végre vége. Jelenleg ott tartunk a koalíciós válság n+1-dik fejezetében, hogy szombaton ismét összeülnek a koalíciós vezetők. Ott lesz Eduard Heger kormányfő, aki ma jelezte, hogy „változásokat javasol” a koalíciós szerződésben, és „reméli”, hogy az SaS „hajlandó lesz hátralépni”.

Ott lesz Igor Matovič, aki továbbra is ész nélkül költi a közpénzt, és aki szerint szintén az SaS-nek kell hátralépni.

Visszatér a nyaralásról Richard Sulík, akit annyira érdekel a koalíció sorsa, hogy nincs is az országban. Előre jelezte persze, hogy Heger javaslata a koalíciós szerződés megváltoztatásáról nem lesz elég.

Ott lesz Veronika Remišová, nem tudjuk, minek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Boris Kollár

Koalíció

Monika Jankovská

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak