Napunk

Napunk newsfilter: Fico már próbálgatja a fasiszta kabátot

Milan Uhrík és Robert Fico. Fotó - FB/Robert Fico
Milan Uhrík és Robert Fico. Fotó – FB/Robert Fico

1. Kis nyári Molotov–Ribbentrop paktum. 2. Az új somorjai szlovák iskola ügye a politikai sufnituning iskolapéldája. 3. Matovič politikai önpromót csinált az ápolóbérek emeléséből.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Felvállalta egymást Fico és Uhrík

Két öltönyös úriember feszít egymás mellett a nap fotóján, és nem lehet eldönteni, melyikük elégedettebb, mindketten úgy néznek ki ugyanis, mint akik épp hatost dobtak a társasjátékban. Robert Fico kedvesen és elfogadón üdvözli új szövetségesét, Milan Uhrík pedig visszafogott méltósággal, a pillanat súlyát átérezve szorítja meg újdonsült partnere kezét.

Robert Fico, a Smer elnöke, és Milan Uhrík, a Republika elnöke közös videóban jelentették be, hogy összegyűlt a kormány leváltásáról szóló népszavazáshoz szükséges 350 ezer aláírás, sőt, több is – Fico csaknem félmillióról beszél. Először fordul elő, hogy a Smer és a Republika ennyire nyíltan felvállalja, hogy ezt a témát közösen, partnerekként viszik tovább.

A paktum. Két ellentétesnek hazudott világ találkozik itt, Európa szívében. Koldus és királyfi. Egy pici, nyári, könnyed Molotov–Ribbentrop paktum.

Jó, persze, utóbbiról Uhrík nem sokat tudhat, hiszen mint mondja, nem történész. Annak mindenesetre örülhet, hogy évek kőkemény munkája után meg tudott szabadulni Kotleba kényelmetlen zöld trikójától, na meg faragatlan stílusától.

A legnagyobb problémája Kotlebával nem az ideológia volt, hanem valami egész más: az, hogy a ĽSNS kedves vezetője nem tudta fenntartani a látszatot. És nem engedett olyan embereket közel a tűzhöz, akik ebben tehetségesek voltak.

1488 eurós csekkek? Na stráž? Ugyan már. A ĽSNS nem tudott alkalmazkodni a kor elvárásaihoz, és nem tudott megszabadulni saját szubkultúrájától.

Uhrík azzal, hogy öltönybe csomagolta a hőbörgő Milan Mazureket, és szabályozta a hangerejét, máris ezerszer több politikai tehetségről tett tanúbizonyságot, mint Kotleba. Ráadásul az Európai Parlamentben kitanulta azt is, milyen a modern szélsőjobb, és miért kell hallgatni az idők szavára, ha valaki egy politikai tőkével rendelkező pártot akar építeni, és a hatalom közelébe akar kerülni.

Ez a munka érik be most.

Uhríkot ugyanis most az a politikus fogadta kegyeibe, aki a politikai színlelés hazai mestere. És aki mindent megtesz azért, hogy visszakerüljön a hatalomba.

Fico egészen parádés ívet írt le azóta, hogy nem egész egy évtizeddel ezelőtt még minden erejével azon volt, hogy újra elfogadtassa magát az európai politikai vezetőkkel. Éveken át hangoztatta, mennyire szeretné, ha Szlovákia az EU magjához tartozna, hogy a lehető legmélyebb integrációt kell elérni. A legnagyobb frusztrációt számára az okozta, hogy végeredményben sosem vették őt igazán komolyan az EU magjában. Legfeljebb „megtűrt” volt. Ő pedig ezt nem viselte el.

Kettős beszéd. A Smer egyik nagy fegyverténye Szlovákiában az volt, hogy sikeresen tartotta fenn a kétfelé beszélés nemtelen hagyományát. Egyszerre volt – névleg – szociáldemokrata, mélynemzeti, hangoztatta a progresszivitást és ölelte keblére a konzervativizmust. S ezáltal – bár voltak nehéz időszakai a pártnak – meg tudta tartani a magszavazóit, akiknek épp aktuális igényeire, frusztrációjára és dühére játszott rá.

S most Fico egyszerre állítja, mekkora antifasiszta hagyománnyal rendelkezik, és jattol le boldogan Jozef Tiso mélységes tisztelőjével. Pár nappal a Szlovák Nemzeti Felkelés ünnepe előtt, hogy legyen az egész ízléses és stílusos.

Végeredményben tehát összenő, ami összetartozik. Fico és a Republika összegyűjtötte 350 ezer frusztrált ember aláírását, és a politikai pragmatizmus jegyében most elkezdenek építkezni, hogy összebútorozásuk elfogadható legyen szélesebb körben is. Felkészülnek a forró őszre, és minél többször hangoztatják majd, mennyire demokratikus eszközökkel dolgoznak.

Fico nem aggódik, hiszen a Republika csak egy újabb párt, amit a HZDS és az SNS után kannibalizálni tud, és visszaédesgeti elkóborolt szavazóit. Uhrík pedig boldog, hogy végre komolyan veszi valaki, és valódi hatalom kerülhet a kezébe, ha okosan manőverez.

A kérdés akár úgy is állhatna, vajon Uhrík nőtt-e fel Ficóhoz, vagy Fico süllyedt le Uhríkhoz. De valójában csak az történt, hogy teljesen kitisztult a kép, és már tudjuk, ami évek óta sejthető volt. És továbbléphetünk.


2. Csak a lényegre nem kaptunk választ a somorjai iskola ügyében

Két osztállyal nyílik meg az új szlovák gyűjtőiskola Somorján, ideiglenesen a szlovák gimnázium két tantermében kapnak majd helyet, és két évük van arra, hogy rendeződjön a helyzetük, új épületbe költözhessenek, és fenntarthatóvá váljanak. Mondhatnánk, hogy nincs itt semmi látnivaló, de van.

Állatorvosi ló. A sztori ugyanis kifejezetten összetett, nehezen átlátható, több szálon fut egyszerre, és állatorvosi lova a szlovákiai káosznak. A megoldások azonban félmegoldások, a narratívák pedig olyanok, melyekből aztán lehet politikai tőkét kovácsolni, nemzetiségi indulatokat szítani, lehet vele kampányolni, magyarozni, szlovákozni, körbebeszélni, csámcsogni rajta, majd kiköpni és elfelejteni, egész addig, míg egy aktualizációs pillanatban újra elő nem veszi valaki.

Dióhéjban, leegyszerűsítve: a Felső-Csallóköz falvaiba egyre több pozsonyi költözik ki családostól, de a környék infrastruktúrája ezt több szinten sem bírja el. A szlovák gyerekeket nem tudják elhelyezni a helyi szlovák intézményekben, mert a hagyományosan magyarlakta területen végesek a kapacitások.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Milan Uhrík

Napunk newsfilter

Oktatás

Robert Fico

Somorja

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak