Napunk

Gröhling elment Somorjára, és bejelentette, hogy új szlovák alapiskola nyílik

Branislav Gröhling oktatási miniszter és Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Fotó - TASR
Branislav Gröhling oktatási miniszter és Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Fotó – TASR

12 elsőst és 20 ötödikest jelentettek be a szülők abba az új somorjai szlovák tannyelvű alapiskolába, amely a 2022/2023-as tanévben a somorjai gimnázium épületében kap helyet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Frissítve: 15:06

Bő két hét múlva nyílik meg a somorjai szlovák tannyelvű gyűjtő-alapiskola, amely ideiglenesen a somorjai szlovák gimnázium épületében kap helyet . Az új osztályok a város környező falvaiban élő szlovák ajkú gyerekeket fogadják be. (Korábban tévesen jelent meg a cikkben, hogy Nagyszombat megye és a Nagyszombat megyei Tanügyi Hivatal lesz az iskola fenntartója. Nagyszombat vezetése tájékoztatta a Napunkot, hogy a megye nem fenntartó.)

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint az új iskola megnyitását törvénymódosítás előzte meg. „Bizonyos kompetenciákat át kellett vennünk a belügyminisztériumtól” – mondta a tárcavezető azzal, hogy a megye támogatása nélkül nem nyílhatnának meg az új osztályok.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke hangsúlyozta, az új gyűjtőiskola semmilyen módon nem befolyásolja a gimnázium működését. Azért kezdheti meg működését a gimnázium épületében, mert máshol nem találtak alkalmas tantermeket. A megye fenntartásában levő gimnázium termeit két évre adták bérbe – ingyen.

A Csallóközben élő szlovák ajkú szülők hat éve harcolnak azért, hogy gyerekeiknek új iskolát nyisson az állam. Először a nagyszarvai szülők hívták fel a figyelmet arra, hogy a felső-csallóközi magyar településekre beköltöző szlovák családok nem tudták beíratni szlovák tanítási nyelvű alapiskolába gyerekeiket, mert lakhelyükön és a környező településeken vagy nincs szlovák alapiskola, vagy a meglévőkben nincs elegendő férőhely.

A szülők polgári társulásba tömörültek, petíciót is indítottak. „Végre győzött az ész, ez a megoldás összhangban van az itt élő családok életvitelével, logisztikai szempontból is elfogadható” – mondta a BKZ Kezdeményezés egyik tagja azzal, hogy továbbra is figyelni fogják az új iskola sorsának alakulását, remélve, hogy két év múlva nem kerülnek az utcára.

Az új osztályok megnyitását június közepén jelezte a megye. Jozef Viskupič állítja, a szeptemberi tanévkezdésre minden készen áll. Kifestették a tantermeket, és napokon belül a berendezés is a helyére kerül. „Abban állapodtunk meg az oktatási tárcával, hogy ezt a problémát két évre ilyen formában oldjuk meg, a helyreállítási alap forrásaiból fogunk anyagiakat keresni egy új épületre” – mondta a megyefőnök. Épp a hiányzó épület miatt nem tudtak az elmúlt hat év során előrelépni az ügyben.

Információink szerint azonban a somorjai gimnáziumnak csak két üres tanterme van, vagyis ha idén két osztállyal nyílik meg az új gyűjtőiskola, jövőre már négy tanteremre lesz szükségük ahhoz, hogy valóban működőképes gyűjtőiskolává váljon a Nagyszarva, Lég, Keszölcés, Bacsfa, Tárnok, Macháza, Sárosfa és Vörösmajor településeken élők számára.

Ráadásul ezeken a településeken telt házzal működnek az óvodák, valamennyi magyar oviban több szlovák kicsiről gondoskodnak.

Galántán is új szlovák alapiskola megnyitását tervezte a megye, ott viszont szeptembertől nem tudnak beköltözni egy hosszabb ideje üresen álló épületbe, ezért a Galántai járás új gyűjtőiskolája csak jövő szeptembertől indulhat.

Branislav Gröhling

Nagyszombat megye

Oktatás

Somorja

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak