Napunk

Ismét a magyar erdőket veszélyeztető tűzifarendelet ellen tüntetnek, a WWF nyílt levelet küldött a miniszterelnöknek

Budapesten ismét a tűzifarendelet ellen tüntetnek. Fotó - facebook.com/10-millió-Fa
Budapesten ismét a tűzifarendelet ellen tüntetnek. Fotó – facebook.com/10-millió-Fa

Délután 6-kor kezdődött a magyarországi zöld civil szervezetek közös tüntetése Budapesten. Több százan gyűltek össze a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, hogy az értelmetlen erdőpusztítás ellen tiltakozzanak. „Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát” – skandálták a résztvevők.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Közben a WWF Magyarország arról számolt be a közösségi hálón, hogy elküldte a magyar miniszterelnöknek a több mint 109 000 magánszemély és 350 szervezet által aláírt nyílt levelet, melyben az ún. tűzifarendelet visszavonását kérik.

„A tűzifa-kormányrendelet a természetvédelem kárára megkönnyítette a tűzifatermelés lehetőségét – még védett területeken is. Ez a jogszabály sem visszavonva, sem módosítva nincs, tehát továbbra is érvényben van minden olyan természetvédelmi probléma, amelyet a miniszterelnöknek írt nyílt levelünkben megfogalmaztunk” – olvasható a környezetvédelmi szervezet Facebook-oldalán.

Nagy István agrárminiszter tegnap miniszteri utasításban írta felül a veszélyhelyzeti fakitermelést ösztönző kormányrendelet bizonyos intézkedéseit. A miniszter az irányítása alatt álló állami erdőkre vonatkozóan megtiltotta, hogy éljenek a tűzifarendelet által nyújtott lehetőségek egy részével.

A környezetvédők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ez a tilalom nem vonatkozik a magánerdőkre, az önkormányzati erdőkre és a más tárcák fennhatósága alá tartozó állami erdőkre. Ezek tulajdonosai továbbra is saját belátásuk szerint élhetnek a változatlanul hatályban lévő tűzifarendelet nyújtotta lehetőségekkel.

A zöld civilek szerint a miniszteri utasítás csupán szemfényvesztés

Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitás-kampányának felelőse a szerdai tüntetésen kiemelte: bár a miniszteri utasítás jó kommunikációs fogás, a magyar erdők továbbra is veszélyben vannak. A szervezők szerint az agrárminisztérium lépése csak szemfényvesztés, terelés, és az összefogás gyengítését szolgálja. A miniszteri utasítás ráadásul a joghierarchiában az érvényben maradó rendelet alatt helyezkedik el.

„A védett területeken kívüli fakivágások is óriási kárt okoznak, gondoljunk csak az akácosainkra. A fenntartható környezetünknek szerves része a faállományunk, tölgyeseink, bükköseink” – hangsúlyozta Rodics.

Jane Goodall, a világhírű etológus üzenetét Döbrösi Laura színművész olvasta fel a tüntetőknek. „Gyermekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében. A lelkem veletek van!” – üzente Goodall.

Bojár Iván András, a főszervező 10 millió Fa alapítója elmondta: Budapest egyik legöregebb fája áll a Széchenyi téren, ezért is szervezték ide a megmozdulást. „A kormány tűzifának aprítaná fel gyermekeink jövőjét” – tette hozzá.

Erdőőrséget szerveznek

A fakivágás elleni tiltakozásképpen piros x-et rajzolnak a tüntetők tenyerére, és erdőőrséget is szerveznek a helyszínen. A színpad melletti sátornál jelentkezhet bárki, aki riasztható, ha valahol fakivágásra készülnek.

„Az előttünk álló tél túlélése valamennyiünk érdeke, ez a rendelet azonban szükségtelen és értelmetlen, hisz a most kivágott fa ezen a télen még alkalmatlan lesz tüzelőnek. Az évtizedek óta vagy akár száz éve növekvő fák erdeinek kivágása rövidlátó és értelmetlen pusztítás” – olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A demonstráció pártpolitikától mentes. A szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy ne vigyenek magukkal pártjelvényeket, pártlogókat. Az LMP két társelnöke és több politikusa ugyanakkor előre jelezte, hogy ott lesznek az eseményen.

A megmozduláshoz hivatalosan közel ötven civil szervezet csatlakozott. Szerda délután Nyíregyházán és Pécsen is tiltakoznak a rendelet ellen. Az elmúlt napokban Székesfehérváron, Szolnokon és Miskolcon is tüntettek.

A 444.hu oldalán részletes összefoglaló olvasható arról, milyen rendszerbe nyúlt bele a kormány tiltakozást kiváltó tűzifarendelete, és ehhez képest mit tartalmaz a tegnapi miniszteri utasítás. (telex, 444, index, n)

Fakitermelés

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

  • Szombat:
  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Michal Šipoš (OĽaNO), Richard Raši (Hlas)
  • Vasárnap:
  • 11:00, TA3, V politike: Robert Fico (Smer), Richard Sulík (SaS)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12, Juraj Blanár (Smer), Tomáš Valášek (PS)
  • 13:00, Markíza, Na telo: Michal Šipoš (OĽaNO), Juraj Krúpa (SaS), Erik Tomáš (Hlas)

Hétvége politika nélkül (cikkajánló):

Várható események:

  • Németországban a baloldal tüntetéseket tervez
  • Törökországban beiktatják Erdogan elnököt, az eseményen részt vesz a NATO főtitkára, Stoltenberg
  • A szerb ellenzék újabb tüntetést szervez a májusi tömeggyilkosságok miatt

A szlovák tűzoltók szombaton befejezik a tevékenységüket az olaszországi Conselice város térségében, ahol az árvízkárok enyhítésében vettek részt. (tasr)