Napunk

Ficóék szabotázs miatt tettek feljelentést a főügyészségen

Robert Fico. Fotó - Denník N/Vladimír Šimíček
Robert Fico. Fotó – Denník N/Vladimír Šimíček

Robert Fico és a Smer feljelentést tettek a főügyészségen a korrupciós ügyek kivizsgálásának szabotázsa miatt. A Smer elnöke szerint a NAKA, a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány bűnszervezetet hoztak létre, hogy a Smert tönkretegyék.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Robert Fico szerint a főügyészségnek foglalkoznia kell a Smer feljelentésével, mivel az információi szerint korábban foglalkoztak Vasil Špirko speciális ügyész hasonló beadványával is.

Vasil Špirko speciális ügyész 2018-ban feljelentést tett Robert Kaliňák akkori belügyminiszter (Smer), a NAKA igazgatója és a Nemzeti Korrupcióellenes Egység (NPKJ) igazgatója ellen szabotázs bűncselekményének gyanúja miatt. Špirko akkor azt mondta, hogy tudomására jutott, Kaliňák közvetlenül utasította az alárendeltjeit, hogy diszkreditálják őt, mikor a B. A. Haus-ügy kivizsgálását felügyelte. Špirko ellen később Dušan Kováčik akkori speciális ügyész fegyelmi eljárást indított, de az ügyészt nem büntették meg.

Fico a sajtótájékoztatón bagatelizálta Špirko feljelentését, azt állítván, hogy a Smeré ennél sokkal súlyosabb.

Fico azt állította, hogy a főügyészségre beadott feljelentésben egész sor legálisan megszerzett felvételből indulnak ki, melyeket a rendőrség belső felügyeletének emberei szereztek, akik a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozóit vizsgálták és hallgatták le.

Az exkormányfő szerint ezekből az derül ki, hogy a NAKA emberei befolyásolták a tanúkat, és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) elleni támadásra készültek, mivel az vizsgálta őket. Robert Fico azt állította, hogy rendőrök a Smer ellen is célzott támadásokat indítottak, ezek a támadások pedig szerinte veszélyeztetik az alkotmányosságot Szlovákiában, mivel a pártok pluralitását és az ellenzéket veszélyeztetik. Fico szerint ebben a NAKA rendőrei, nyomozói, a belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány és a bírók is részt vettek, akiket bűnszervezet létrehozásával és hatalommal való visszaéléssel vádolt meg.

A Smer elnöke elismételte, hogy nem akarják megszüntetni a Speciális Ügyészséget, sem a specializált büntetőbíróságot, de ha jön egy új kormány, az „rendet fog csinálni”.

Hangsúlyozta, hogy nem anonim feljelentésről van szó, a Smer kiáll minden szó mellett.

Újságírói kérdésre Fico elmondta, hogy kedden a Republika vezetőivel találkozott, ahol az előrehozott választással kapcsolatos referendumról egyeztettek.

Fico arról is beszélt, hogy szerinte Igor Matovič pénzügyminiszternek (OĽaNO) semmi keresnivalója a kormányban, és a visszahívását stratégiai kérdésnek nevezte, mivel nem akar ő lenni az, aki a koalíció belső problémáit megoldja. Az exkormányfő szerint ha az ellenzék visszahívná Matovičot, azzal csak lehetővé tennék Richard Sulík és Mária Kolíková visszatérését.

Rendőrség

Robert Fico

Smer-SD

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Angliának egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz, nem is diktálnak nagy tempót, veszélyt néhány ritmusváltásból tudtak kialakítani, de az első félidőben ezekből sem született gól Wales ellen, még Rashford zicceréből sem. A B csoport másik meccsén 1:0 az állás, az USA Pulisic közelről szerzett góljával megszerezte a vezetést Irán ellen. Jelen állás szerint Anglia és az USA a két továbbjutó. (napunk)

Ha a kormány nem tud kormányozni, akkor jobb lenne, ha kiírnák a választásokat, jelentette ki éves jelentésében a plénum előtt Zuzana Čaputová államfő. „Egyesítsük erőinket a véleménykülönbségek és a valós nehézségek ellenére. Ne adjuk fel abba vetett bizalmunkat, hogy a szeretteinkért, a közösségért, a társadalomért és Szlovákiáért élt tisztességes és becsületes életnek van értelme” – mondta beszédében a köztársasági elnök.