Napunk

Napunk newsfilter: A Covid után a gazdasági válságot és a háborús helyzetet is nagyrészt a pedagógusok leleményességére bíznák Gröhlingék

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Nincs kidolgozott koncepció a több ezer ukrán diák iskolai elhelyezésére. 2. A Mol nagyot kaszál, miközben a kis benzinkutak a túlélésért küzdenek.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Nincs kidolgozott koncepció a több ezer ukrán diák iskolai elhelyezésére

Az iskolatáskák és a tankönyvek még megbújnak a szekrények mélyén, de a pedellus már lassan elkezdi törölgetni az iskolacsengőt: közeleg az új tanév megnyitója. Branislav Gröhling oktatási miniszter, már nyárutói hangulatban, a következő tanév kihívásairól tartott sajtótájékoztatót.

A miniszter elsősorban az Ukrajnából érkező gyerekek elhelyezéséről beszélt a szlovákiai oktatási intézményekben. A megtámadott Ukrajna melletti példás szolidaritáshoz az oktatásügyünk is hozzátenné a maga részét – Gröhling a tervekről és a buktatókról is beszélt.

Az már most tudható, hogy az egyik legnagyobb gond a pontos információk és adatok hiánya, a másik probléma a férőhelyek száma, amely véges. Bár a minisztérium igyekszik monitorozni a diáklétszámok alakulását, a folyamatos vándorlás, amely nagyban függ a háborús helyzettől, ezt igencsak megnehezíti.

A tavalyi iskolaévben kb. tízezer gyerek érkezett Ukrajnából az iskoláinkba, az év végére azonban 17 százalékuk eltűnt, és a minisztérium is csak találgat, vajon visszatértek-e szülőföldjükre, vagy más országba költöztek, illetve korábban kezdték meg a nyári szünetet, májusban, mivel Ukrajnában akkor kezdődik a nyári szünet és három hónapig tart.

A tervezéskor is csak becslésekre hagyatkozik a tárca. Abban egyetértés van, hogy októbertől a tavalyinál nagyobb létszámra számítanak, 15 és 17 ezer közötti ukrán diák kerülhet szlovákiai oktatási intézményekbe, de csupán becslésről van szó, és elég nagy a szórás.

Azért is macerás a statisztikák vezetése, mert az ukrán gyerekeknek nem kötelező az iskolalátogatás, egy részük online kapcsolódik be az otthoni oktatásba, mások viszont teljesen kiesnek a szocializációs folyamatból. A szlovákiai tartózkodásra regisztrált adatokból annyit lehet kiszűrni, hogy a Szlovákiában tartózkodó ukrán gyerekek fele látogatta a szlovákiai intézményeket, ez egyébként elég szerény mutató.

Az ukrán diákokat fogadó iskolákat uniós forrásból támogatják szeptembertől: minden diák után kb. havi 200 eurót kap az intézmény, a támogatást negyedévente utalják. Feltétel, hogy egy teljes hónap az adott intézményben töltsön a diák.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az óvodai elhelyezéssel lesz a legnagyobb gond. Pozsony környékén, ahova a legtöbb ukrán érkezik, már évek óta kapacitásprobléma van az óvodákban. Hiába ajánl fel támogatást a minisztérium, az önkormányzatok nem tudják bővíteni az óvodákat.

Több tényező is gátolja az új osztályok nyitását: a legtöbb helyen az ingatlant nem lehet tovább bővíteni, de gyakori az óvópedagógusok hiánya is. Tavaly az oktatási tárca tízezer eurós támogatást nyújtott egy-egy új osztály megnyitásáért ebben a régióban.

Az intézményvezetőknek egy újabb kihívással is számolniuk kell, a magasabb rezsiszámlát már küldi a szolgáltató. Különösen rosszul jön most a koalíciós válság, mert a pénzügyminisztériummal már hónapok óta nem jut dűlőre ebben a kérdésben az SaS-es Gröhling. Tragédia lenne, ha a kormánypárti, személyes konfliktusok miatt nem kapnák meg az iskolák a támogatást.

Egy rosszul menedzselt koronavírus-járvány után a tárca most sem rukkolt elő nagyon konkrét, a gyakorlatba könnyen átültethető intézkedésekkel. Ismét az intézményvezetők és a pedagógusok találékonyságára hagyatkoznak. Ám ami egyszer bevált, nem biztos, hogy újra működni fog. Tévhit, hogy a pedagógusok türelme végtelen.


2. A Mol nagyot kaszál, miközben a kis benzinkutak a túlélésért küzdenek

A 480 forint (kb. 1,20 euró)/literes benzinársapka bevezetése óta több kisebb benzinkút zárt be Magyarországon. Számtalan figyelmeztetés és segélykérés is érkezett a kormányhoz – mindhiába.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Branislav Gröhling

Iskolák

Mol

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak