Napunk

A háztartások egyre kevésbé tudják fedezni a kiadásaikat. Könnyen eladósodhatunk, ha nem vigyázunk

Illusztráció. Forrás - Pixabay
Illusztráció. Forrás – Pixabay

Nehéz időkkel kell szembenézniük a szlovákiai háztartásoknak. Nem elég, hogy az elmúlt 22 évben nem volt ilyen magas az infláció, a bérnövekedés és a nyugdíjak valorizációja is lassan reagál az áremelkedésre.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Egyre többek húzzák szorosabbra a hónap végén a nadrágszíjat, egyre több esetben pedig az emberek már kénytelenek a tartalékaikhoz nyúlni. A Szlovákiai Beszedőügynökségek Szövetsége (ASINS) szerint ezért fennáll az eladósodás veszélye.

Pavel Škriniar közgazdász elmondta, hogy a koronavírus-járvány idején ugyan nem nőttek a bérek, sokan azonban kevesebbet költöttek, mint általában, így némi spórolt pénzre tehettek szert a Covid-nak köszönhetően.

A költekezés akkor vette kezdetét, amikor megszűntek a járványügyi korlátozások, ezzel egy időben pedig már az árak növekedése is tapasztalható volt, így a szlovák állampolgárok most rosszabb helyzetben vannak, mint a világjárvány előtt, magyarázza a szakértő.

A Szlovák Nemzeti Bank makroekonómiai elemzései kimutatták, hogy míg a világjárvány előtt a megtakarítási ráta 10% körül volt, addig a világjárvány alatt ez az arány 13% körülire emelkedett. Azóta azonban folyamatos csökkenés tapasztalható, a jelenlegi szint 6 % körüli. A szakértők szerint ez riasztóan alacsony arány.

Martin Musil az ASINS elnöke azt tanácsolja, próbáljuk visszafogni kiadásainkat, és igyekezzünk úgy takarékoskodni, hogy legalább 3-6 hónapra elegendő félretett pénzünk legyen. A lényeg, hogy ne növeljük az adósságot, hangsúlyozta a szakértő. (asins)

Gazdaság

Infláció

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Nyolc ember vesztette életét orosz támadásokban a kelet-ukrajnai Kurachove városában, közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. (čtk)

A parlament döntése értelmében a kormány megadóztathatja a villanyerőművek többletbevételeit, arról viszont még nem határozott, hogy melyik erőműnek mennyit kell fizetnie. A parlament kedden gyorsított eljárásban módosította az energiatörvényt, mely beemeli a szlovák jogrendbe az erőművek túlzott nyereségének megadóztatásáról szóló októberi uniós megállapodást. Az erőművek ugyanis a piaci rekordot jelentő energiaárakból profitálnak, miközben a valós termelési költségeik sokkal alacsonyabbak.

Egy utas azt állította éppen vajúdik, ezért kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Barcelonában. A gép 28 utasa kapott az alkalmon és illegálisan lépett be az országba. A rendőrség néhányukat már elfogta. (čtk)

Szlovákia további több mint 10,3 millió euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, döntött mai ülésén a Heger-kabinet. (tasr)