Napunk

A háztartások egyre kevésbé tudják fedezni a kiadásaikat. Könnyen eladósodhatunk, ha nem vigyázunk

Illusztráció. Forrás - Pixabay
Illusztráció. Forrás – Pixabay

Nehéz időkkel kell szembenézniük a szlovákiai háztartásoknak. Nem elég, hogy az elmúlt 22 évben nem volt ilyen magas az infláció, a bérnövekedés és a nyugdíjak valorizációja is lassan reagál az áremelkedésre.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Egyre többek húzzák szorosabbra a hónap végén a nadrágszíjat, egyre több esetben pedig az emberek már kénytelenek a tartalékaikhoz nyúlni. A Szlovákiai Beszedőügynökségek Szövetsége (ASINS) szerint ezért fennáll az eladósodás veszélye.

Pavel Škriniar közgazdász elmondta, hogy a koronavírus-járvány idején ugyan nem nőttek a bérek, sokan azonban kevesebbet költöttek, mint általában, így némi spórolt pénzre tehettek szert a Covid-nak köszönhetően.

A költekezés akkor vette kezdetét, amikor megszűntek a járványügyi korlátozások, ezzel egy időben pedig már az árak növekedése is tapasztalható volt, így a szlovák állampolgárok most rosszabb helyzetben vannak, mint a világjárvány előtt, magyarázza a szakértő.

A Szlovák Nemzeti Bank makroekonómiai elemzései kimutatták, hogy míg a világjárvány előtt a megtakarítási ráta 10% körül volt, addig a világjárvány alatt ez az arány 13% körülire emelkedett. Azóta azonban folyamatos csökkenés tapasztalható, a jelenlegi szint 6 % körüli. A szakértők szerint ez riasztóan alacsony arány.

Martin Musil az ASINS elnöke azt tanácsolja, próbáljuk visszafogni kiadásainkat, és igyekezzünk úgy takarékoskodni, hogy legalább 3-6 hónapra elegendő félretett pénzünk legyen. A lényeg, hogy ne növeljük az adósságot, hangsúlyozta a szakértő. (asins)

Gazdaság

Infláció

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak