Napunk

Miből finanszírozza Szlovákia az ukrán gyerekek oktatását? Gröhling az iskolák problémáiról beszélt

Branislav Gröhling oktatási miniszter. Fotó - TASR
Branislav Gröhling oktatási miniszter. Fotó – TASR

Uniós forrásból kapnak támogatást a hazai oktatási intézmények az ukrán gyerekek után, egyelőre azonban nem tudni, hány iskolaköteles ukrán diák kezdi Szlovákiában a következő tanévet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Az iskolák a 2022/2023-as tanévben a normatív finanszírozás mintájára kapnak támogatást az ukrán gyerekekre. Sikerült megállapodni az európai bizottsággal, mely 2023 decemberéig garantál forrásokat a gyerekek képzésére. Szlovákia 66 millió eurót kap az uniótól erre a célra” – mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter azzal, hogy két időszakot igyekeznek lefedni. A márciustól augusztusig terjedő hónapokra több mint 10 millió eurót kapnak az oktatási intézmények, a pénzt legkésőbb szeptemberben utalják át.

Szeptembertől pedig negyedévente, az aktuális havi létszámok alapján kapják meg az ukrán gyerekek után járó támogatást az iskolák, az első összeget decemberben.

Gröhling szerint az ukrán gyerekekre átlag havi 200 euróval számolhatnak az oktatási intézmények (óvodák 180, gimnáziumok 177, alapiskolák 218). Az oktatási intézményeknek nem kell külön kérvényezniük ezt a támogatást és ugyanúgy használhatják fel, mint a hazai gyerekek után kapott normatívát. Ezt az összeget csak akkor kapják meg a tanintézmények, ha a diák a teljes hónapot egy adott iskolában, óvodában tölti.

A megyei tanügyi hivatalokban koordinátorok irányítják majd az ukrán gyerekek adaptációját. A tárca módszertani útmutatót dolgozott ki az ukrán gyerekek beiskolázásával kapcsolatban.

Egyelőre nem tudni, hogy mennyi iskolaköteles diákot kell elhelyezni a hazai oktatási intézményekben. Pontos számuk szeptember közepén derülhet ki. Vannak diákok, akik távoktatásban ukrán iskolájában szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

Branislav Gröhling szerint a szlovák oktatási intézményekben elegendő kapacitás van az ukrán gyerekek képzésére, de vannak iskolák – elsősorban Pozsony környékén –, ahol túljelentkezés van a hazai gyerekek felvételét illetően is. A tárca még egyeztet a fenntartókkal a szabad férőhelyek számát illetően.

Májusban összesen 10 448 ukrán gyermeket tartott nyilván az oktatási tárca, akiket a hazai oktatási intézmények valamelyikébe (óvoda, alapiskola, középiskola) jelentettek be. Júniusban ez a szám 8755-re csökkent. A gyerekek 17 százaléka tehát vagy visszatért Ukrajnába, vagy a környező országokba távoztak.

Júniusban 1594 ukrán gyermek járt óvodába, 6388 tanuló alapiskola és 793 diák középiskolába. A tárca minden gyerekre 200 eurós egyszeri támogatást adott az oktatási intézményeknek, melyet segédeszközökre, illetve a pedagógusok bérének kiegészítésre fordíthattak. Mintegy 1,8 millió eurót különített el a szaktárca erre a célra. További 500 ezer eurót az ukrán gyerekek szlovák nyelvtanfolyamaira fordítottak.

Ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy a szeptembertől kötelező új szlovák módszertan bevezetése az ukrán gyerekeknek is segíthet a szlovák nyelv elsajátításában, hiszen idegen nyelvként kell az államnyelvet oktatni a szlovák iskolákban.

Gröhling egyelőre nem árult el konkrétumokat azzal kapcsolatban, hogy milyen formában tehetnének érettségi vizsgát a végzős ukrán diákok. Elmondta, hogy a tárca intenzíven foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Az iskolákat is súlyosan érinti az árvágta, több intézményvezető jelezte, hogy segítség nélkül képtelenek lesznek előteremteni a rezsi költségét. Gröhling két lépésben adna anyagi forrásokat az oktatási intézményeknek, az erre vonatkozó kérvényt már elküldte a tárca a pénzügyminisztériumnak.

„Több mint 50 millió eurót küldhetnénk az oktatási intézményeknek abból a 100 millió euróból, melyet ebben az évben elvettek a tárcától, szeptembertől pedig úgynevezett stabilizációs juttatásokat nyújthatnánk az intézményeknek” – mondta a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy ha nem vezetnek be rendszerszintű támogatásokat, súlyos gondot fog okozni a tanárhiány.

Branislav Gröhling

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak