Napunk

Nincs veszélyben a Pilis a parkerdő vezérigazgatója szerint

Reinitz Gábor. Fotó - parkerdo.hu
Reinitz Gábor. Fotó – parkerdo.hu

A Pilisi Parkerdő továbbra is fenntartható erdőgazdálkodást folytat – szögezte le hétfői közleményében Reinitz Gábor, a parkerdő vezérigazgatója. Hozzátette: ennek lényege éppen az, hogy az erdő, a természeti értékek megóvása mellett juthassunk hozzá a fához, mint megújuló nyersanyaghoz. Szerinte ez a gyakorlat a kormányrendelet miatt nem fog sérülni.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

„Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a kormányrendelet, amely egyébként nem utasításokat, hanem csak energiavészhelyzetben alkalmazható lehetőségeket tartalmaz, nem változtatja meg a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási gyakorlatát. Tevékenységünk célja továbbra is a fenntartható, tartamos erdőgazdálkodás” – fogalmazott Reinitz, akit 2019-ben nevezett ki a Pilisi Parkerdő Zrt. élére Nagy István agrárminiszter.

A Pilisi Parkerdő 65.000 hektáron gazdálkodik Budapest tágabb térségében. Működési területén jelenleg 11 millió köbméterre tehető az erdők élőfakészlete, mely minden évben 267 ezer köbméterrel növekszik. „Évente átlagosan 180-190 ezer köbméternyi faanyagot hasznosítunk, melynek több mint 50%-a lakossági tűzifa. A Parkerdő is tapasztalta a nyáron megnövekedett lakossági tűzifaigényt, amit a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően ki is fog tudni elégíteni” – olvasható a közleményben.

A vezérigazgató szerint a magyar erdészek erdők és természeti értékek iránti mély elkötelezettsége, felelősségvállalása és szakmai felkészültsége garantálja, hogy „az erdő szolgáltatásaira nemcsak jövőre, hanem 50-100-200 év múlva is számítunk. És nem csak a faanyagra, hanem a klímavédelmi, vízvédelmi, természetvédelmi és egészségvédelmi szolgáltatásokra is.”

Korábban hasonló szellemben nyilatkozott a Napunknak egy neve elhallgatását kérő magyarországi kerületvezető erdész is. Szerinte az erdőgazdálkodással foglalkozók tisztában vannak azzal, hogy aki kivágja az erdőt és nem telepíti újra, az saját magával szúr ki. Emiatt nem számít arra, hogy tömegesen élni fognak a rendelet adta lehetőséggel.

A WWF környezetvédelmi szervezet ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy önmagában még nem megoldás, ha minden kivágott fa helyett ültetünk egy másikat, hiszen erdő és erdő között óriási lehet a különbség. „A vészhelyzeti kormányrendelet lehetőséget ad a legjobb természetességű erdeink tarvágására is, amelyekből sajnos nincsen túl sok és éppen ezért hatalmas értéket képviselnek. Egy idős, jó természetességi állapotú erdő egy bonyolult életközösség, amelynek a kialakulásához nagyon sok időre volt szükség (a legjobb erdeink többnyire száz évnél idősebbek). Egy ilyen erdőt elpusztítani pár nap, de helyrehozni egy évszázad” – figyelmeztetnek a természetvédők.

A magyarországi zöld civil szervezetek által kezdeményezett, Orbán Viktornak címzett nyílt levelet már több mint százezren írták alá. A kezdeményezők azt kérik a miniszterelnöktől, hogy helyezze hatályon kívül a fakitermelést megkönnyítő, komoly tiltakozást kiváltó „tűzifarendeletet”. A WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport szerdára közös tüntetést szervez Budapestre „az erdeinket pusztító rendelet” visszavonása végett.

Fakitermelés

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Csökkentik a jókúti ideiglenes menekülttábor kapacitását, mivel csökken az ott tartózkodó illegális bevándorlók száma, közölte a belügyminisztérium. Az elmúlt egy hétben 59-en tartózkodtak a táborban, ahol összesen 16 sátor áll rendelkezésre. Ezt vélhetően a felére csökkenti a belügyi tárca.

Nyolc ember vesztette életét orosz támadásokban a kelet-ukrajnai Kurachove városában, közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. (čtk)

A parlament döntése értelmében a kormány megadóztathatja a villanyerőművek többletbevételeit, arról viszont még nem határozott, hogy melyik erőműnek mennyit kell fizetnie. A parlament kedden gyorsított eljárásban módosította az energiatörvényt, mely beemeli a szlovák jogrendbe az erőművek túlzott nyereségének megadóztatásáról szóló októberi uniós megállapodást. Az erőművek ugyanis a piaci rekordot jelentő energiaárakból profitálnak, miközben a valós termelési költségeik sokkal alacsonyabbak.

Egy utas azt állította éppen vajúdik, ezért kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Barcelonában. A gép 28 utasa kapott az alkalmon és illegálisan lépett be az országba. A rendőrség néhányukat már elfogta. (čtk)