Napunk

Lassuló ütemben, de továbbra is emelkednek az árak

Illusztrációs felvétel. Foto N - Tomáš Benedikovič
Illusztrációs felvétel. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kétszámjegyű volt az infláció Szlovákiában júliusban is.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A Statisztikai Hivatal hétfői jelentése szerint júliusban 13,6 százalékra emelkedett Szlovákiában az infláció mértéke. A kétszámjegyű növekedés már öt hónapja tart. Havi összevetésben 0,8 százalékos áremelkedést mértek a statisztikusok, ami enyhe lassulást jelent az egy hónappal korábbi 1,2 százalékhoz képest. A szlovák háztartások kiadásainak legnagyobb részét  kitevő élelmiszerárak, lakhatási- és energiaköltségek éves összevetésben mintegy 20 százalékkal növekedtek.

Havi szinten júliusban ugyanakkor már enyhén lassult az élelmiszerek árának növekedése (2,4-ről 1,4 százalékra). Az élelmiszerek közül leginkább az olajok és az állati zsiradékok (3,9 százalék), a kenyér és gabonafélék (3,3 százalék), a tej, sajt és tojás (1,7 százalék) és a hús (1,5 százalék) drágultak. Olcsóbb lett ugyanakkor a zöldség és a gyümölcs, 3,6, valamint 1,5 százalékkal. Itt azonban a szezonális hatás érvényesült.

Az inflációt mérsékelte az üzemanyagok 1,5 százalékos áresése, ezzel megtört a 2021 decembere óta tartó folyamatos drágulás.

Éves szinten az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára 19,9 százalékkal nőtt. Ezen belül a kenyér és a gabonafélék 23,4, a hús 20,1, a tej, sajt és tojás pedig 21,8 százalékkal drágult.

Az üzemanyagok ára egy év alatt 36,5 százalékkal ugrott meg.

A Statisztika Hivatal közlése szerint a maginfláció 13,3 százalék, a naptárhatástól megtisztított adat pedig 11,4 százalék volt júliusban.

Infláció

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak