Napunk

Gyimesi rendes magyar pártot akar

Gyimesi György és Forró Krisztián Gombaszögön. Fotó - Napunk/Bilás Zsuzsanna
Gyimesi György és Forró Krisztián Gombaszögön. Fotó – Napunk/Bilás Zsuzsanna

Gyimesi György, az OĽaNO képviselője először lebegtette meg, hogy magyar párt építésébe fogna. (Gyimesi György nyilatkozatával frissítve 13:55-kor.)

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Gyimesi György mindeddig tagadta, hogy a magyar etnikai politizálás terén képzeli el a jövőjét. Ez hétfő reggel megváltozott.

Szükség van egy rendes magyar pártra, közölte Gyimesi György a Facebookon. „Olyan pártra, amelynek lenne elnöke, olvasható és egyértelmű programja” – teszi hozzá az OĽaNO képviselője.

„Olyanra, amelynek az első helyen a mindenkori felvidéki magyar ember érdeke áll, nem pedig a párt politikusai önző érdekei. Egy pártra, amely soha nem felejtené el a magyar gyökereit, s szilárd értékrend mentén lenne felépítve. Pártra, melynek lenne véleménye, és ennek a véleménynek hangot is adna. Olyanra, amely a nevében is merne magyar lenni, aki a választópolgároktól kapná a mandátumát, nem saját magát kiáltaná ki az egyetlen, kizárólagos “képviselőnek”” – olvasható a politikus Facebook-posztjában.

Meg kell csinálni, teszi hozzá Gyimesi. „Közösen a felvidéki magyarságért, vegyespárti szennyeződés nélkül!” – zárja posztját a képviselő.

Gyimesi egyébként arra hivatkozva jelentette be szándékát a magyar párt megépítésére, hogy a Szövetség egyik regionális politikusa, Balódi László, a Híd-platform dunaszerdahelyi járásbeli elnöke, Hodos polgármestere a hodosi községi fesztiválon videóbejátszásban szerepeltette Peter Pellegrinit, a Hlas elnökét.

Eddig nem kért a Szövetségből

Gyimesi György mindeddig következetesen tagadta, hogy a Szövetség élére szeretne állna vagy egyáltalán be akarna lépni a pártba. Az erre vonatkozó kérdésekre rendszeresen azt válaszolta, az OĽaNO frakciójának tagja, és ezen nem kíván változtatni.

Az OĽaNO-n belül többször felmerült már, hogy Gyimesi maradjon-e a frakció tagja, legutóbb akkor, amikor Tomáš Taraba ellenzéki képviselővel közösen benyújtották a szivárványos zászlók középületeken való kifüggesztésének betiltásáról szóló törvényt. Az OĽaNO irányából érkező információk akkor arról szóltak, Gyimesi „sárga lapot” kaphat, ami azt jelentette volna, nem szavazhat a párt frakcióülésein és nem használhatja a párt médiacsapatát.

Heger szerint eljön Gyimesi ügyének ideje

Eduard Heger kormányfő is azt jelezte júliusban a Gombaszögi Nyári Táborban, „eljön az ideje”, amikor foglalkozni kell azzal, Gyimesi a legnagyobb koalíciós párt frakciójának tagja maradjon-e. Heger azt is mondta, Gyimesi nem túl népszerű a frakcióban – erre a képviselő a Napunknak úgy reagált, nem érzi, hogy a kollégáinak problémái lennének vele.

Az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš július végén nem akart nyilatkozni arról, szeptemberben terítékre kerül-e Gyimesi ügye.

Nem alapít új pártot

Gyimesi a Napunk kérdésére hétfő délután elmondta,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Koalíció

Szlovákiai magyar

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak