Napunk

Dél-Szlovákiában is óriási a kereslet a tűzifa iránt, az árak egyre drasztikusabbak

lllusztrációs felvétel. Fotó - biomasaker.wolf.sk
lllusztrációs felvétel. Fotó – biomasaker.wolf.sk

Nemcsak Magyarországon, Szlovákiában is óriásira duzzadt a kereslet a tűzifa iránt, olyannyira, hogy több értékesítő már nem is vesz fel új megrendelést. Így van ez a Csallóközben is, annak ellenére, hogy az ártéri erdőkből csak gyengébb minőségű puhafa termelhető ki.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Hónapok óta óriási a kereslet a tűzifa iránt az egész országban, ami az energiarárak drasztikus emelkedésével függ össze. A hiány és a megnövekedett kereslet miatt természetesen a tűzifa és a faforgács ára is elkezdett felfelé kúszni, sőt esetenként már meg is duplázódott a tavalyi évhez képest. Fával fűteni azonban még mindig költséghatékonyabb, mint gázzal.

A cikkben szó lesz arról:

  • mennyi most Dél-Szlovákiában a tűzifa átlagos ára;
  • mire figyeljünk oda tűzifavásárláskor;
  • miért érdemes megjegyezni, mi az az erdei köbméter;
  • mennyi ideig kell szárítani a fát;
  • és mennyire környezetbarát ez a fűtési módszer.

A kereslet ugrásszerű növekedése miatt jelenleg több szlovákiai elosztóraktárnál is hosszú várólisták vannak, az értékesítők egy jelentős része év végéig már nem is vesz fel új megrendeléseket. Marína Debnárová, a szlovák állami erdészeti vállalat szóvivője ezt azzal magyarázza, hogy sok megrendelő több évre előre halmozott fel tűzifát, emellett olyan háztartások is vásárolnak, amelyek eddig nem fával fűtöttek. Azt külön kiemelte, hogy a vállalat külföldre nem exportál fűtésre alkalmas faanyagot.

Az állami vállalat árszabása régiónként változik. A Duna-menti területi egységben – amely minden délnyugat-szlovákiai járást magában foglal – a tűzifa átlagos ára most 60 euró/köbméter, az ár valamivel több mint 6%-kal nőtt 2021-hez képest.

Az állami erdészet tavaly ebben a régióban 25 883 köbméter lombos erdőből származó tűzifát értékesített, idén már júliusban túllépték ezt a mennyiséget. Július végéig 26 472 köbméter tűzifát adtak el, ami az előző év ugyanezen szakaszával összehasonlítva 75,32 százalékos növekedést jelent.

Az állami vállalat árai egyébként hasonlóan alakulnak a közép- és kelet szlovákiai magyarlakta régiókban is. A keményfa (akác, tölgy, bükk, gyertyán, cser) köbméterenkénti ára 60-66 euró, a puhafáé (nyár, jegenye) 42-48 euró.

Már azt is elígérték, amit még ki sem termeltek

Azt, hogy a tűzifa iránt óriási a kereslet a Csallóközben is, Csörgő Vilmos bősi magánvállalkozó is megerősítette a Napunknak. Nagyjából egy hónapja már nem is vesz fel új megrendeléseket, mert nem tudja garantálni, hogy lesz elegendő faanyag. A cégtől korábban is csak nagyobb tételben lehetett rendelni, a minimális mennyiség 10 köbméter volt. Hozzátette: az óriási kereslet miatt esély sincs arra, hogy szárított fát árusítsanak, hiszen már azt is elígérték, amit még ki sem termeltek.

A vállalkozó a Dunaszerdahelyi járás területére szállít ki tűzifát, amelyet a bősi vízerőmű környéki ártéri erdőkből termelnek ki. Ez kizárólag puhafa, főleg jegenye, amelynek alacsonyabb a fűtőértéke, mint a keményfának, viszont olcsóbb. Az utóbbi átlagos piaci ára

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fakitermelés

Klímavészhelyzet

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot. Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná.

Robert Fico kijelentette, hogy tiszteli Gautam A. Rana amerikai nagykövetet, ezért részt vesz a június 8-i fogadáson, amelyet a nagykövetség a függetlenség napja alkalmából rendez, és amelyre a Smer elnökét is meghívták.

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)