Napunk

Napunk newsfilter: Hamran páros lábbal beleszállt a rendőrséget kritizálókba

Fotó - Denník N
Fotó – Denník N

1. Hamran István kiállt a rendőrök mellett és keményen beleszállt mindenkibe, aki az előző rezsimet védve kritizálja a nyomozókat. 2. Nyolc harci gép megsemmisült, az oroszok menekülnek a Krím-félszigetről.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Hamrannak elege lett

Hamran István országos rendőrfőkapitány szemmel láthatóan megelégelte, hogy az előző garnitúra politikusai mindenféle bizonyítékok nélkül hónapok óta kritizálják a rendőrség, a nyomozók és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség munkáját, ezért csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott, ahol páros lábbal belszállt a rendőrséget kritizálókba.

Vádaskodás helyett érvek. Hamran először Denisa Sakovát tette helyre, aki volt belügyminiszterként és Robert Kaliňák legjobb tanítványaként rendszeresen szükségét érzi, hogy megnyilvánuljon a rendőrséget illető kérdésekben. Saková a napokban amiatt panaszkodott a közösségi hálón, hogy az emberek bizalma csökken a rendőrséggel szemben.

A rendőrfőkapitány azonban két felmérést is felmutatott (AKO, Eurobarometer), amelyek szerint ennek épp a fordítottja igaz: a rendőrségbe vetett bizalom nem csökken, hanem nő. Saková a rendőrségi vezetők felkészültségét is kritizálta, mire Hamran rámutatott, hogy a jelenlegi vezetők évek óta szolgálnak a kötelékben, és mind komoly tapasztalattal rendelkeznek.

A második páciens Robert Fico smeres elnök volt, aki a választások óta – mióta leesett a hatalom legfelsőbb polcáról – folyamatosan megkérdőjelezi a rendőrség munkáját. 2020 óta ugyanis a rendőrség szabad kezet kapott, és egymás után indultak meg az eljárások az előző garnitúra erős emberei ellen, ami nagyon nem tetszik a Smer vezetésének.

Fico érzi a vesztét, ezért szinte heti rendszerességű sajtótájékoztatókon szidja a rendőröket, kérdőjelezi meg a nyomozók és bírák hitelességét, politikai boszorkányüldözésről beszél – egyszóval mint egy sarokba szorított toportyán, belekap mindenbe és mindenkibe, akit ellenségnek érez.

Ezt a viselkedést tette szóvá Hamran, aki szerint Fico régóta szisztematikusan azon dolgozik, hogy dehonesztálja a rendőrség munkáját. Elmondta, hogy a Fico által kritizált ügyeken tapasztalt nyomozók dolgoznak, akiknek a munkájában évekig senki nem talált semmi kivetnivalót, egészen addig, amíg politikai hátterű bűnügyekkel nem kezdtek foglalkozni.

Most azonban Fico vádaskodásainak köszönhetően a rendőröket, ügyészeket és bírákat lincselés fenyegeti.

Említsük még meg Maroš Žilinka főügyész kritikájának cáfolatát. Žilinka azt állította, hogy a rendőrség túlságosan elhúzza az Alkonyat-ügyet, melyben Fico és Kaliňák érintettek. Hamran itt finoman jelezte, hogy volt már rá példa, hogy az ügyészség is hasonló vagy nagyobb időlimittel dolgozott, méghozzá ugyanabból az okból: alaposan át akarták tanulmányozni a vádiratokat.

A kritizálók gyanúsan egy oldalra húznak. A valamivel több mint egy órán át tartó sajtótájékoztatón Hamran István pontról pontra megcáfolta a vádakat, és kiállt a rendőrei mellett. Ez azért is fontos, mert ő egyike annak a kevés embernek, aki ezt még hitelesen megteheti ebben az országban.

Azt sem túl nehéz észrevenni, hogy a rendőrök munkáját kritizálók gyanúsan egy oldalra húznak: szinte mindig az előző garnitúrák jelöltjei, vezetői állnak elő valamilyen kifogással, ami pont azért ironikus, mert az ő regnálásuk alatt vált a rendőrség bűnüldöző szervből egy nyitrai oligarcha kézi irányítású eszközévé, amely leginkább politikai megrendeléseket teljesített.

Persze hogy hiányolják a régi világot, hiszen most már az ő nyakukra megy a játék.

Dicsőségtábla. A mostani és az előző garnitúra közötti különbséget remekül jelezték a Hamran által kivetített diák is: az egyiken 17, már jogerősen elítélt személy neve volt látható (pl. Dušan Kováčik volt különleges ügyész, Zoroslav Kollár vállalkozó, de magas rangú rendőrök is), a másikon pedig 17 olyan személy neve, akik ellen már vádat emeltek (Tibor Gašpar, František Imrecze, Vladimír Pčolinský).

Nem csoda, hogy Robert Fico és barátai attól félnek, hamarosan ők is egy ilyen prezentáción végzik.

Hamran István ugyan végig azt hangsúlyozta, hogy a vezetése alatt a rendőrség egy politikai befolyástól mentes szervvé vált, ezzel mégis az egyik legerősebb érvet prezentálta amellett, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hamran István

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Rendőrség

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak