Napunk

Napunk newsfilter: Maradjunk barátok jeligére: újra jön az orosz olaj a Barátság kőolajvezetéken

Fotó N – Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Nem geopolitikai nyomásgyakorlás volt az orosz olajszállítás leállása. 2. A krími bázis felrobbanása az oroszok számára lélektani törés is lehet a háborúban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Senki nem akart kiszúrni senkivel, újra jön az orosz olaj

Kedden kiderült, hogy már előző hét óta nem jön az orosz olaj a Barátság kőolajvezetéken keresztül Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra.

A hír természetesen átcikázott a nyilvánosság különböző csoportjain is, amiknek az elkötelezettebb részei a közösségi média megfelelő bugyraiban (látogatásuk csak katasztrófaturizmus-jelleggel ajánlott) a saját fixációik szerint értelmezték azt:

  • Orbán Viktor legelszántabb kritikusai elalélva ujjongtak, hogy annyi törleszkedés, az orosz érdekek EU-n belüli képviselete ellenére is elzárták az oroszok Magyarország elől az olajat;
  • az ukrajnai konfliktusban az oroszoknak drukkolók pedig azon kárörvendtek, hogy a hálátlan Ukrajna akadályozza az olajszállítást és mutatja meg az igazi arcát, amit persze ők eddig is ismertek.

A hírek arról szóltak, hogy az ukránok azért állították le a tranzitot, mert nem kapták meg az oroszoktól a tranzitdíjat. Azt azonban az oroszok átutalták, de a nyugati szankciók miatt nem teljesült a tranzakció, a pénzt visszakapták.

Oroszország a nyersanyagexportját geopolitikai eszközként használja, ez remekül látható a gáz esetében: a szállítás fel-lecsavargatásával, a leállítás belengetésével előszeretettel ugráltatják a gáz árát és Németországot.

Így nem volt kizárható, hogy Oroszország az olajjal is egy ilyen játszmát játszik, ezúttal a közép-európai kisebb halakat megtáncoltatva. Korábban pedig Ukrajna is belengette, hogy történhet valami a területén áthaladó vezetékkel, amin keresztül az orosz szövetségesnek tartott Magyarország az olajat kapja.

Maradjunk barátok. Minden jel arra utal azonban, hogy nem erről van szó: tényleg elakadt az EU bankrendszerében az utalás. Vagyis ebben a konkrét esetben sem az oroszok, sem az ukránok nem akartak kiszúrni senkivel.

A haladó Putyin-rajongók és/vagy Nyugat-szkeptikusok mondhatják azt, hogy ez az eset is mutatja: a szankciók kontraproduktívak. És valóban a szankciók miatt nem teljesült a szállítás, és ugrott meg Magyarország, Csehország és Szlovákia döntéshozóinak, valamint hírolvasó közönségének vérnyomása. A gyors megoldás azonban – ebben az esetben mindenképpen – rácáfol az Oroszországnak szurkolókra és a szankciószkeptikusokra is.

Business as usual. Mint azt Richard Sulík ma kifejtette, negyedikén, csütörtökön akadt el az utalás és állt le a szállítás. A banknak három munkanapja volt megvizsgálni, az utalás sért-e szankciót. A harmadik napon, kedden úgy döntött, hogy sért, és visszautalta a pénzt az oroszoknak.

Szerdára azonban kész is volt a megoldás: a Mol és a Slovnaft kifizették az oroszok helyett a tranzitdíjat, az ukránok újraindították a tranzitot, az oroszok is pumpálják az olajat, Szlovákiába már érkezik a kőolaj, holnapra Magyarországra is helyreáll a szállítás, és minden valószínűség szerint a Mollal és a Slovnafttal majd elrendezik a tranzitdíjat is.

Fico as usual. A volt miniszterelnök szerint persze minden másként van: Zelenszkij állíttatta le a szállítást,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energetika

Kőolaj

Napunk newsfilter

Olajszállítás

Orosz–ukrán háború

Richard Sulík

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak