Napunk

Napunk newsfilter: Befuccsolt a Barátság, avagy hiába olcsó Putyin olaja, ha nem csorog

A Barátság kőolajvezeték Magyarországon. Fotó - TASR/AP
A Barátság kőolajvezeték Magyarországon. Fotó – TASR/AP

1. Egyelőre nincs pánik, de nagyon rosszkor jött, hogy nem pumpál olajat a Barátság vezeték. 2. Miért adta föl a szlovák kormány a dezinformáció elleni küzdelmet? 3. Magyarországon semmi se töri le az árrobbanást, további emelkedés jön.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Egyelőre nincs pánik, de nagyon rosszkor jött, hogy nem pumpál olajat a Barátság vezeték

Öt napja nem érkezik orosz kőolaj a Barátság II. vezetéken. A kárvallott Szlovákia, Magyarország és Csehország. A szállítás azért állt le, mivel az orosz Transznyeft, a Gazprombankon keresztül az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt nem tudja teljesíteni a tranzitdíj átutalását.

Elzárták a csapot. Az ukrán vezetéküzemeltető, az Ukrtransznafta nem kapta meg a tranzitdíjat, ezért felfüggesztette a szállítást, ez augusztus 4-én történt. A vezeték másik ágán Belaruszon át Lengyelországba és Németországba továbbra is zavartalan a szállítás.

A Barátság vezetéken kb. napi 250 000 hordónyi kőolaj érkezett a három volt szocialista országba. A szállítás megszakadása komoly gondot jelent a régiónak, hiszen a nyári időszakban nagyobb az üzemanyag-fogyasztás, a térségben több olajfinomító is leállt, karbantartási (százhalombattai) vagy műszaki okok (bécsi) miatt.

Egyelőre nem tudni, hogy a leállás meddig tart, de a hírre (cikkünk készültekor) a forint az euróhoz képest öt forintot gyengült, a Mol részvényei pedig öt százalékot zuhantak.

A Mol és a Slovnaft is közölte, hogy tárgyalnak a tranzitdíjak átvállalásának kérdéséről. A szlovákiai szállítás megszakítását a Transpetrol irodavezetője, Linda Vaškovičová is megerősítette.

A magyarországi üzemanyag-ellátást nagyon rosszul érintheti, hogy nem pumpál kőolajat a Barátság vezeték déli ága, mivel az országban már napok óta kritikus az üzemanyaghiány.

A másik nagy érvágás az, hogy az Európában más forrásból beszerezhető olajjal szemben az orosz olaj olcsó, így volt tartható a kedvezményes 480 forintos hatósági ár.

Kritikus üzemanyaghiány. Több magyarországi benzinkúton korlátozásokat vezettek be, pl. a Mol kútjain egy nap csak egyszer lehet tankolni, a maximális keret pedig 50 liter. Úgyszintén aggodalomra ad okot, hogy az állam megnyitotta a stratégiai üzemanyagkészletet. Viszont az onnan merítette mennyiséget később vissza kell tölteni oda.

Azért áll elő ez a helyzet, mert a magyar kormány, bár már részlegesen lemondott az árstopról, de nem engedte el végleg a hatósági áras üzemanyagot, amit magánszemélyek még mindig igénybe vehetnek. Ez a stratégia a kisebb kutak bezárásához vezetett és üzemanyaghiányt idézett elő a magyar piacon, mert nagyon nehéz lett importálni üzemanyagot a piacra, miközben a kereslet a kedvező ár miatt tovább nőtt.

A szakértők már napokkal korábban jelezték, hogy a magyar piacon az augusztus közepe lehet a legnehezebb időszak, a Barátság II. leállásáról szóló hír tovább súlyosbítja az üzemanyag-ellátási gondokat.


2. Miért adta föl a szlovák kormány a dezinformáció elleni küzdelmet?

Visszatértek és újra olvashatók az orosz propagandát terjesztő szlovák dezinformációs oldalak. Az orosz agressziót követően márciusban a parlament és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) június végéig blokkolta négy weboldal (Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník és Infovojna) működését.

Gyorsan és helyesen reagáltak az ukrajnai háborúra, a lépés összhangban volt az uniós korlátozásokkal, másutt is nemzetbiztonsági kockázatnak tartották a manipulatív és dezinformációs médiát, ezért betiltották.

Szlovákiában a tiltás június végéig volt érvényben, de a törvényhozás jóváhagyta, hogy szeptember végéig meghosszabbítsák, hogy az említett weboldalak elérhetetlenek legyenek. A júniusi határidő letelt, az NBÚ azonban nem cselekszik.

A kormány is tétlenül nézi, ahogy ebben a roppant feszült nemzetközi helyzetben a dezinformációs propaganda szabadon áramlik, veszélyeztetve Szlovákia érdekeit.

Megbosszulja magát a tétlenség. A dezinformáció – a tények és a valóság manipulációja – nagyon sokféle alakot ölthet és célt szolgálhat. Nem minden esetben erőltet egy-egy narratívát, ravasz módon megpróbál elbizonytalanítani, zavart és káoszt kelteni, hogy még nehezebb legyen a tisztánlátás, továbbá erodálja a bizalmat; intézmények és szervezetek ellen hangol: lásd az unió és a NATO ellen irányuló orosz propagandát.

Az viszonylag jól dokumentált,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dezinformáció

Infláció

Mol

Napunk newsfilter

Olajszállítás

Üzemanyagárak

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak