Napunk

Napunk newsfilter: Sulíkék azt üzenik, meg akarják védeni a nyugdíjakat Matovičtól

Richard Sulík. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Hogyan lesz a nyugdíjasok élete egyszerre a koalíciós harc és választási kampány része. 2. Szlovákia lenyomja Oroszországot.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Hogyan lesz a nyugdíjasok élete egyszerre a koalíciós harc és választási kampány része

Az SaS ma benyújtotta nyugdíjrendszert érintő alkotmánytörvény-tervezetét. Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón Richard Sulík pártvezér arról beszélt, hogy remélik, végül a parlament összes pártja támogatni fogja elképzelésüket.

Ami a törvény tartalmát illeti, egyik fő elve, hogy aki új kiadásokat vezetne be a nyugdíjrendszerben, annak meg is kell határoznia, miből finanszírozza azokat. Mintha az a félelem is benne volna ebben a kitételben, hogy pénzügyminiszterünk élete végéig megkapta pozícióját…

De nem is a tartalom a lényeg abban, hogy nyár közepén az SaS előáll egy ilyen kezdeményezéssel. Abban ugyanis nincs semmi meglepő, a neoliberális elképzelés tükröződik benne, kiemelve, hogy az állami költségvetés legnagyobb tételéről van szó, 10 milliárd euróról, az egészségügy és az iskolarendszer összesen nincs ennyi.

A koalíciós válság idején sokkal fontosabb az SaS lépéséből kiolvasható politikai szándék. Még ha a kiolvasást meglehetősen homályos környezetben is kell megpróbálni.

A törvény által az SaS azt a helyzetet próbálja meg orvosolni, amit szerinte két politikai szubjektum okozott, az egyik ilyen:

A Fico-kormányok. Egyrészt az ő döntéseik miatt állt elő az a helyzet, hogy a nyugdíjrendszerben ma 10 milliárd euróval kevesebb pénz van – mondták a sajtótájékoztatójukon az SaS képviselői.

Másrészt Ficóék voltak azok, akik az embereket, a megkérdezésük nélkül, belekényszerítették a nyugdíjalapokba. Ahonnan most ki kell őket hozni, az Helyreállítási Alap miatt is, és mert a rossz kötvények, valamint az infláció hatására rohamosan fogy a megtakarításuk értéke.

Ficóék tehát megmaradtak politikai ellenfélnek. A rossz helyzet miatt felelősségre vonható másik politikai szubjektum:

A Matovičhoz köthető kormány. Most tekintsünk el attól, hogy napjainkban a kormányfőt Eduard Hegernek hívják. Az SaS-t tekintve persze ez a támadási irány nem újdonság.

Ugyan Milan Krajniak (Sme rodina) miniszternek van egy törvénytervezete a témában, de nem vitte a kormány elé. S nyilatkozata szerint nem is tartozik a prioritásai közé. Helyette a szülőknek szánt bónusszal foglalkozik.

Az SaS szerint ezzel a koalíció nem teljesíti a kormányprogramban vállaltakat.

Azt, hogy most koalíciós tárgyalások nélkül terjesztik elő a tervezetet, Sulík azzal indokolta, hogy szerinte az SaS már nem tagja a koalíciónak. A játékhoz persze hozzátartozik az is, hogy elmondják, számítanak a koalíció támogatására, ahogy Krajniak miniszterére is.

A gomolygó ködben keveredik a jó szándék, vagyis a nyugdíjrendszer rendbetétele, a politikai alkukkal, játszmákkal, hiszen a lépés könnyen értelmezhető úgy, mint:

Taktikai lépés a koalíciós válságban. Sulíkék találtak egy olyan témát, amiben nem teljesít megfelelően a kormány, kisajátították, és alku- vagy épp kampányeszközként is jól fel tudják használni majd.

Nem mintha nem lenne több olyan téma is, amiben nem teljesít jól a kormány, de mégiscsak a legnagyobb költségvetési kiadásról van szó. Ezzel pedig bemásznak Igor Matovič pénzügyminiszter területére, és ők határozzák meg a beszéd irányát is.

Mindez annak tekintetében is érdekes, hogy magas az infláció, aminek hatását leginkább a kisnyugdíjasok érzik meg, ezért hamarosan az egyik legfontosabb társadalmi kérdés lesz a nyugdíjaké.

Másrészt pedig, akár előrehozott, akár rendes időben megtartott választások során a kampányban sokat lehet nyerni a nyugdíjtémával.


2. Szlovákia lenyomja Oroszországot

Jaroslav Naď honvédelmi miniszter az Atmosféra fesztivál vendége volt a hétvégén, Miro Kern, a Denník N újságírója kérdezte őt főleg a koalíciós válságról. Eközben hangzott el az a médiában rezonáló kijelentése, hogy elege van a politikából, és hogy elképzelhető, felhagy vele.

A beszélgetés témája eredetileg azonban Ukrajna lett volna – ez kevesebb teret kapott a sajtóban. Nézzük meg, mik hangzottak el ezzel kapcsolatban!

Megnyugtató lehet szlovák állampolgárként, hogy már októberben tudtak az orosz szándékról – a titkosszolgálatok és a biztonsági tanács tagjai. A tanács akkori ülésén már elhangzott, hogy Oroszország februárban megtámadja Ukrajnát. Naď szavaiból az derült ki, hogy a kollégái ezt nem nagyon akarták elhinni: a Hlas háborús uszítónak nevezte, Fico pedig hazugnak.

Sok titkos információval dolgoznak, innen van képük arról is,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Jaroslav Naď

Kormányválság

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A világ minden tájáról 2660 ember érkezik Törökországba és Szíriába segítséget nyújtani, az Európai Unióból összesen 1150. Többek között az ENSZ, az USA, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország is küld segítséget a földrengés sújtotta régiókba. A törökországi katasztrófa helyszínén már most több mint 24 ezer mentő dolgozik. (tasr)