Napunk

Oltassam be magam most, vagy várjam meg az új vakcinát? (Kérdések és válaszok)

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az 50 év feletti és a legyengült immunrendszerű személyek beoltathatják magukat a Covid elleni második emlékeztető adaggal. Így már a negyedik adagot kapnák meg. Sokan azonban nem tudják eldönteni, oltassák-e be magukat már most, vagy várjanak az omikron ellen kifejlesztett vakcinára.

Jelenleg rosszabbodik a járványügyi helyzet. Naponta ezer pozitív tesztet értékelnek ki, de ezek a számok nem a fertőzöttek valós számát mutatják, mivel a tesztek pozitivitása nagyon magas, de viszonylag keveset végeznek el belőlük. A PCR-tesztek esetében minden második pozitív, az antigénteszteknél pedig ez az arány 10%.

Ki oltassa be magát a negyedik adaggal?

Minden olyan 50 év feletti személy, aki legalább három hónappal ezelőtt esett át a Covidon, illetve ha legalább négy hónap telt el az első emlékeztető adag óta.

A második emlékeztető oltásra jogosultak a 12 év feletti gyerekek is, ha immunbetegségben szenvednek. A negyedik oltást már körülbelül 20 országban fel lehet venni, már több mint 16 millió ember kapta meg a második emlékeztető adagot.

Milyen oltóanyagokat adnak be a negyedik adagként?

A Comirnaty-vakcinát a Pfizer-BioNTech cégtől. Mindenki ezt kapja, függetlenül attól, hogy korábban milyenet kapott. Ez az eredetileg kifejlesztett oltóanyag, az összetétele tehát megegyezik a korábbi agadokéval.

Mikor érkeznek a módosított vakcinák?

A jelenleg Szlovákiában és Európában is terjedő omikron variáns elleni, módosított vakcináknak szeptemberben kell megérkezniük. „Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sikeres engedélyezési folyamatának eredménye alapján, amely jelenleg a Pfizer és Moderna omikron variáns elleni, módosított vakcináit vizsgálja, az első adagok szeptemberben érkeznek meg hozzánk” – erősítette meg az egészségügyi minisztérium.

A minisztérium szeptemberben százezer adag módosított Moderna-vakcina érkezésével számol, majd fokozatosan a Pfizer-vakcinákkal is.

54 éves vagyok, oltassam be magam most a második emlékeztető adaggal, vagy várjak szeptemberig a módosított változatú vakcinára?

Sokan fontolgatják, hogy oltassák-e be magukat most, vagy várjanak az omikron ellen kifejlesztett változatra. Az egészségügyi minisztérium jelenleg azt tanácsolja, hogy „az emberek a lehető leggyorsabban oltassák be magukat a rendelkezésre álló vakcinákkal”.

A jelenlegi járványhullám az országban, melyben az omikron BA.4 és BA.5 variánsai dominálnak, egyre erősödik, a tetőzését pedig valamikor augusztus folyamán várja a minisztérium. „Továbbra is érvényben van, hogy az oltás a legjobb és leghatékonyabb védekezés a nehéz lefolyású betegség és a kórházi kezelés ellen” – teszi hozzá a minisztérium.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) például azt ajánlja, hogy a második emlékeztető adagot a 60 év feletti és a krónikus megbetegedésekben szenvedő emberek vegyék fel, akiknél magasabb a súlyos lefolyású betegség kockázata. „Az oltást legalább az első emlékeztető oltás eltelte után 4 hónappal ajánlott felvenni, elsősorban azoknak, akiknél már hat vagy több hónap telt el az oltástól” – írja az Állami Gyógyszer-felügyeleti Intézet.

50 éves vagyok, és nincs semmilyen betegségem. Oltassam be magam most?

Alexandra Bražinová epidemiológus véleménye szerint nem egyszerū az egyéni kockázat mértékének meghatározása. „Amennyiben nem esett át az elmúlt hónapokban a Covid-19-en, nagy az esélye annak, hogy az elkövetkezendő napokban megfertőződik” – mondja. Ha több mint négy hónapja kapta meg az emlékeztető adagot, a második emlékeztető adag a fertőzés esetén nagyban növeli az enyhe lefolyás esélyét. Szerinte nem tudjuk, pontosan mikor érkeznek a módosított oltóanyagok, és azt sem, mennyivel biztosítanak nagyobb védettséget, mint a jelenleg használatban lévők, valamint az sem, milyen variánsok és szubvariánsok jelennek meg ősszel. „Véleményem szerint nem kell várni az oltással” – teszi hozzá Bražinová.

Ezzel Peter Sabaka infektológus is egyetért.Mégpedig azért, mert nagyon magas fertőzésveszélynek vagyunk kitéve. „Ezért nincs értelme szeptemberig várni. Akkor feltehetőleg sokkal jobb lesz a járványhelyzet, mint most” – mondja Sabaka.

Az új, módosított oltóanyagok a BA.5 szubvariáns ellen kell, hogy védjenek. Most ez a szubvariáns fertőz, teszi hozzá. „Ha ősszel vagy télen újabb hullám jön, abban egy új szubvariáns fog dominálni, amely feltehetőleg képes lesz megfertőzni a BA.5 variáns ellen immunins embereket is. Tehát sajnos, mire megérkeznek a módosított vakcinák, már késő lesz” – magyarázza Sabaka.

Kinek kellene most felvennie a második emlékeztető adagot?

Az 50 év feletti embereknek és a 12 évnél idősebb gyerekeknek, akiknek immunbetegségük van. „Tudjuk, hogy a kor a fő rizikófaktor súlyos lefolyás esetén. A negyedik adag ezért ajánlott az idősebbek számára, már 60 éves kortól. Azoknak, akik krónikus betegségben szenvednek, észszerű a negyedik adag felvétele fiatalabb korban is, mégpedig 50 éves kortól” – magyarázza Bražinová.

Az immunbetegségben szenvedő embereknél a kor nem számít, náluk a negyedik adagot már 12 éves kortól ajánlják. „Ha valaki nem vette fel az első emlékeztető adagot, tehát a harmadikat, most alkalmas rá az idő, hogy megtegye.”

Kinek kellene várnia szeptemberig, amíg megérkezik a módosított vakcina?

Alexandra Bražinová epidemiológus azt ajánlja,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Koronavírus

Védőoltás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak