Napunk

Napunk newsfilter: A pátosz farvizén evezett be Orbán Viktor Hollywood országába nagy hősi magyar álmával

Orbán Viktor Dallasban. Fotó - TASR/AP
Orbán Viktor Dallasban. Fotó – TASR/AP

1. Magányos csillagok, hősök, álmok – Orbán Viktor, Texas. 2. Már folyik a hidegháború, és vannak nyertesei.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Magányos csillagok, hősök, álmok – Orbán Viktor, Texas

Orbán Viktor Dallasban járt, az amerikai konzervatívok 1974 óta megrendezett rendszeres találkozóján, a CPAC-on (Conservative Political Action Conference). Hogyan küzdünk mi? címmel tartotta a konferencia nyitó előadását, és nyilván a közös ellenségeken volt a hangsúly, azonban ide valahogy nem keveredtek be a fajok.

Orbánt nem fogadta az amerikai vezetés, ahogy Szijjártó Péter külügyminisztert sem, aki szintén a delegáció tagja, mindössze a külügyi államtitkárral voltak hajlandóak tárgyalni.

Ami megerősítést kapott Orbán beszéde során, az az, hogy a (szélső)jobbos színpad a dagályos és közhelyes, pátosszal és csúsztatással teli előadásokat nemcsak régiónkban tűri meg, hanem az Egyesült Államokban is.

Merthogy Magyarország magányos csillag Európa egén, ahogy Texas is azt jelenti azokon a tájakon, fejtette ki Orbán, majd úgy folytatta, hogy Magyarország csillag, mely harcol minden jóért, az emberiség üdvéért, a szent ügyekért.

A magyar álom ez. Vagy az amerikai importálása? Importálása, majd exportálása? Ezt talán nem lehet már kibogozni globalizált világunkban.

Az álomnak megfelelően egy hős auráját teremtette maga köré a szónok. Egy hősét, pedig a kilencvenes években még az volt a jelszó, hogy hősökből már volt elég, igaz, akkor még a Fidesz is a liberális elvekért harcolt (szándékos az oxymoron), valószínűleg nem látta még mögéjük a marxizmust, miként azt mostani előadásában hangsúlyozta.

Nem mintha olyan nagy baj lenne a marxizmussal, amilyet a konzervatívvá vált Orbán lát, bár tény, a létező szocializmussal volt elég. Mindenesetre eredményes, bár közhelyes szónoki fogás a részéről, hiszen a marxizmus szidása az előző század ötvenes évei óta biztos befutó konzervatív körökben.

Hollywoodi történet.

„Egy keresztény politikus nem lehet rasszista” – ezzel a kijelentéssel folytatódott a show. Ez valami logikai ördögi körnek tűnik a pódiumtól ötezer mérföldre, erre a mintára: Minden jó ember jár templomba – a keresztények járnak templomba – vagyis: minden keresztény jó ember.

Ha feltámadna, nem lehet tudni, mit szólna ehhez Jozef Tiso például, katolikus pap, a háborús Szlovák Köztársaság kormányfője és elnöke, Hitler követője, hazaáruló, a zsidók deportálója.

Vagy épp Szálasi Ferenc, aki – szavai szerint – az istenhit erejét és meggyőződését az anyatejjel szívta magába. Hitler követője, nemzetvezető, a nyilasterror felelőse, zsidók deportálója, háborús bűnös.

„Túllépni a politikán” – szól a következő jelszó. A harc legyen totális. Inkább már őrjöngés. És valóban, minek maradjon meg a suszter a kaptafájánál. Alapvetés, hogy egy politikus ért mindenhez.

A progresszívek, liberálisok amúgy is mindenhol ott vannak,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Élelmiszer

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

Szombat

  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Michal Šipoš (OĽaNO), Matúš Šutaj Eštok (Hlas)

Vasárnap

  • 11:00, TA3, V politike: Mária Kolíková (SaS), Peter Pellegrini (Hlas)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12: Igor Matovič (OĽaNO), Erik Tomáš (Hlas)
  • 13:00, Markíza, Na telo: Robert Fico (Smer), Peter Pčolinský (Sme rodina)

Várható események:

 

  • folytatódnak az orvosszakszervezetek és a kormány tárgyalásai
  • kiosztják a Roma Spirit díjakat
  • Mexikóban tárgyal egymással a venezuelai kormány és az ellenzék delegációja
  • az amerikai Georgiában megkezdődik a szenátorválasztás 2. fordulója
  • vb-program: Tunézia-Ausztrália (11.00), Lengyelország – Szaúd-Arábia (14.00), Franciaország-Dánia (17.00), Argentína-Mexikó (20.00)

Világszerte 641 057 081 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 629 800 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adataiból. (mti)

Pénteken zajlott a parlamentben az alkotmányjogi bizottság ülése is. Normál körülmények között ez még rendkívüli hírénség esetén sem lenne newsfiltertéma, de ma elszabadultak az indulatok Maroš Žilinka főügyész és Juraj Šeliga (Za ľudí), valamint Alojz Baránik (SaS) képviselők szóváltása során, írja Hegedűs Norbert a legfrissebb Napunk newsfilterben.