Napunk

Napunk newsfilter: A kávéház Dzurindát, Orbán Viktor Trumpot kéri vissza

Fotó – Orbán Viktor / Facebook
Fotó – Orbán Viktor / Facebook

1. A Dzurinda-nosztalgia mutatja, hogy a művelt közönség mennyire vágyik valami normálisabbra. 2. Orbán előre néz és Trumpra fogad. 

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Van-e igény a szlovák politikában egy Expendablesre?

„Lehet, hogy igaz” – válaszolta Vladimíra Marcinková SaS-es képviselő a Denník N szerda reggel megjelent interjújában arra a kérdésre, hogy kapott-e ajánlatot egy új párttól, amit Mikuláš Dzurinda vezetne. Az egykori miniszterelnök esetleges visszatérése évek óta napirenden van, ő maga sose zárta ki, hogy visszatérjen.

Erről természetesen mi is kérdeztük: a Napunknak adott júniusi interjújában is azt mondta, nem beszélne a terveiről, mert azok még nem kristályosodtak ki.

A pletykák szerint Bugár Bélát is megkereste – ezt azonban Dzurinda cáfolta –, és arról is rendszeresen hallani, hogy az első két Dzurinda-kormány reformer pénzügyminisztere, az azóta nemzetközi szakértői és tanácsadói karriert befutott Ivan Mikloš is visszatérne.

Kávéházi nosztalgia. Annak idején a Dzurinda-kormányok történelmi fordulatot hajtottak végre: 1998-ban Vladimír Mečiar miatt Szlovákia végzetesen leszakadni látszott a szomszédaitól, az euroatlanti integráció pedig egyre valószínűtlenebbnek tűnt. Dzurindáék azonban fájdalmas reformokat is bevállalva felzárkóztatták Szlovákiát – ebből az akkori magyar egységpárt, az MKP is kivette a részét –, bevitték az EU-ba és a NATO-ba, és az euró 2009-es bevezetése is még bőven az ő érdemük.

Bár Dzurinda kabinetjei sem voltak mentesek a korrupciótól, érthető, hogy Fico maffiakormányai után és a bohózat műfaji sajátosságait magán viselő mostani kormányzást látva a művelt közönség elkezdett vágyakozni a jelenlegi felhozatalhoz képest az olyan valóban nagyformátumú veterán politkusok iránt, mint Dzurinda vagy Mikloš. Az viszont jó kérdés, hogy egy ilyen politikai Expendablesnek lenne-e lehetősége labdába rúgni.

Korčok nem alakít pártot. Az egyik spekuláció szerint az SaS koalícióból való távozása után a jelenlegi külügyminiszter alapítaná meg az új pártot, amiben Dzurinda és Mikloš visszatérnének. Korčok ezt szerdán visszautasította, pedig valóban érdekes lett volna, ha a jelenlegi kormány egyik legprofibb és egyben legmegosztóbb (már ha nem Matovič a mérce) politikusa áll az élére egy Dzurinda és Mikloš nevével, na meg – igen tudjuk, hogy mindenki cáfolta, de mégiscsak gondoljunk bele – Bugár nevével fémjelzett supergroupnak.

Egyelőre azonban továbbra sem mondható semmi biztos a nagy öregek visszatéréséről, marad nekünk a nyár hátralévő részében a szélsőjobb felé kacsingató kormányválság.


2. Orbán előre néz és Trumpra fogad

Orbán Viktor kedden az USA-ba utazott, hogy részt vegyen a CPAC-n, az amerikai jobboldal csütörtökön kezdődő éves szuperkonferenciáján, amin beszédet is tart majd. A magyar miniszterelnök kedden találkozott Donald Trumppal is, akit fontos szövetségesének nevezett.

Víziók. Orbán Viktort a rajongói valamiféle vizionáriusnak tartják, és

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Donald Trump

Mikuláš Dzurinda

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak