Napunk

Napunk newsfilter: Orbán Amerikába utazott. Mit csomagolt be a bőröndbe a tusványosi beszédből?

Orbán Viktor a budapesti CPAC konferencián 2022 májusában. Fotó - MTI
Orbán Viktor a budapesti CPAC konferencián 2022 májusában. Fotó – MTI

A Tusványos körüli medvék már hiába keresik a szalmakalapokat és a botrányos orbáni beszédnek tapsikoló lakájsereget. A „fajkeveredéses” előadás hullámai azonban még nem csitulnak, és épp az amerikai látogatás egyik kérdése, vajon Orbán előhúzza-e a tusványosi retorikát a texasi konferencián.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Egy igazán multikulturális országban ad elő Orbán Viktor

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem nyaralni ment, hanem az Egyesült Államokba utazott, ahol augusztus 4-én Dallasban mond beszédet a CPAC konzervatív konferencián.

Bonyolult nemzetközi helyzetben érkezik Orbán Amerikába: egy olyan geopolitikai átrendeződés gyorsult fel február 24-től, a naptól, amikor Oroszország megtámadta szomszédját, Ukrajnát, ami még a Holdtól távolabbról is jól látszik.

A Tusványos körüli medvék már hiába keresik a szalmakalapokat és a botrányos orbáni beszédnek tapsikoló lakájsereget. A „fajkeveredéses” előadás hullámai azonban még nem csitulnak, és épp az amerikai látogatás egyik kérdése, vajon Orbán előhúzza-e a tusványosi retorikát a texasi konferencián.

Nemcsak a „fajtiszta” Közép-Európa-koncepcióra gondolunk, hanem egyebek mellett a Nyugat haláláról és bukásáról szóló vízióra és az orosz narratíva felmondására. Mert nem teljesen ugyanaz a Fidesz szabadegyetemén fantáziálni, és az Egyesült Államokban előadni.

A republikánusok fokozott figyelemmel kísérik majd a magyar kormányfő szavait, mivel Orbán a republikánusok soraiból is kapott kritikát a tusványosi beszédre.

Kit fog hergelni Orbán? A magyar miniszterelnöktől megszokhattuk az elmúlt időszakban, hogy az ellenségképek kreálása és az ellenségkeresés a politikájának a része, míg korábban csak a belpolitikai megnyilvánulásaira volt jellemző, mára viszont a nemzetközi politikában is keresi a konfliktusokat.

Nagyobb fókuszt kaphat, hogy a magyar páva hogyan táncol majd a Putyin által megálmodott új világrend árnyékában.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Trianon legnagyobb vesztesei jelenleg nem is a határon túliak, hanem a Magyarországon élő magyarok – mondta a Napunk estjén Simon Attila. „Valahogy nem találják a helyüket, és itt nem csak a politikára gondolok, hanem például arra, hogy a statisztikák szerint kevesebben beszélnek idegen nyelveket, mint a környező országokban. Vagy éppen a bezárkózásra, az önsajnálatra. Aki áldozatnak, vesztesnek állítja be magát, az tényleg vesztes lesz” – fogalmazott a történész.

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

  • Szombat:
  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Michal Šipoš (OĽaNO), Richard Raši (Hlas)
  • Vasárnap:
  • 11:00, TA3, V politike: Robert Fico (Smer), Richard Sulík (SaS)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12, Juraj Blanár (Smer), Tomáš Valášek (PS)
  • 13:00, Markíza, Na telo: Michal Šipoš (OĽaNO), Juraj Krúpa (SaS), Erik Tomáš (Hlas)

Hétvége politika nélkül (cikkajánló):

Várható események:

  • Németországban a baloldal tüntetéseket tervez
  • Törökországban beiktatják Erdogan elnököt, az eseményen részt vesz a NATO főtitkára, Stoltenberg
  • A szerb ellenzék újabb tüntetést szervez a májusi tömeggyilkosságok miatt