Napunk

Gyomorforgatóan arrogáns, sármos és szociopata. Így lett Hunter Moore-ból az internet leggyűlöltebb embere

Hunter Moore. Fotó - Netflix
Hunter Moore. Fotó – Netflix

Egy tíz évvel ezelőtt történt, de máig nagyon aktuális témához nyúlt hozzá a Netflix: az internetes bosszúpornó és a szociopata influenszerek jelenségéhez. A Hunter Moore-ról, az internet leggyűlöltebb emberéről szóló új dokumentumsorozat bemutatja, mennyire nem vagyunk biztonságban az interneten, és hogyan rabolhatják el az életünket gátlástalan bűnözők úgy, hogy közben milliók tapsolnak nekik, és veregetik a vállukat.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A 24 éves Kayla Laws épp dolgozott – egy kávézóban vállalt munkát a színiiskola mellett, hogy összegyűjthessen némi pénzt, és elköltözhessen szülei házából, a Los Angeles-i békés kertvárosból. Megcsörrent a telefonja: egy szabadnapos kollégája hívta. „Sajnálom, Kayla. Fent vagy az isanyoneup.com oldalon” – mondta neki. Kayla először nem tudta, miről van szó, aztán meglátogatta a honlapot. S meglátta magát a második oldalon. Félmeztelenül, több képen. A képek mellett pedig az összes közösségi profiljának linkjét is odabiggyesztette valaki.

A 2010-es évek elején járunk, az internetes ártatlanság korának végén. A közösségi oldalak akkor kezdtek igazán szárnyalni, s ahogy ugrásszerűen nőtt a felhasználók száma, úgy lebbent le a fátyol rengeteg, addig viszonylag háttérben működő szubkultúráról, sajátos felfogású csoportokról, és jelenségekről, melyek bár addig is léteztek, nem voltak szem előtt. Ezek a jelenségek jó része ártalmatlan volt – ám voltak olyanok is köztük, melyek gyökeresen eltértek a társadalmi normáktól, a civilizált viselkedéstől, és gyakran alapjaiban kérdőjelezték meg a jó és a rossz, a vicces és a gusztustalan, az elfogadható és az elfogadhatatlan között feszülő határokat, sőt, magukat a fogalmakat is.

Az internet és a közösségi oldalak felhasználói ekkor szembesültek a fent említett hatások következményeivel, és sokan a saját bőrükön is megérezték, milyen az, ha a kibervilág gátlástalan bűnözői kinyúlnak értük, és kihasználják a legkisebb támadható felületet is – minden büntetőjogi felelősség nélkül.

Az internet és a közösségi oldalak ugyanis nem csak azt tették lehetővé, hogy a furcsa, normákon kívüli emberek, szubkultúrák és obskúrus csoportosulások megtalálják egymást. Hanem azt is, hogy bizonyos fura módon mainstreammé váljanak a szokásaik, és azok után is kinyúljanak, akik normális esetben soha az életben nem találkoztak volna velük, egyszerűen azért, mert annyira különböznek. Egy olyan világban, amely ennyire összeköti az embereket, egyszerűen nem lehet csak úgy átmenni az út másik felére.

Ez a közeg pedig paradicsom volt az olyan emberek számára, akik hírnévre, elismerésre vágytak, és nem voltak gátlásaik. Ilyen ember volt Hunter Moore is, az isanyoneup.com alapítója.

Moore egy alapvetően intelligens és karizmatikus fiatal volt, ám gátlástalan és kezelhetetlen. Vad gyerekkora volt, önmagát pedig a scene szubkultúrában találta meg – bár ez a szubkultúra inkább csak közegként szolgált számára, mint valamiféle identitásként. Moore ugyanis nárcisztikus szociopataként egyszerűen csak jól akarta magát érezni, jókat akart röhögni, és alapvetően csupán három dolog érdekelte: a pénz, a kábítószer és a szex.

Az isanyoneup.com weboldalt is részben poénból, részben egójának fényezéséből alapította. S csak úgy mellékesen, ezzel „feltalálta” és népszerűvé tette a bosszúpornó nevű jelenséget.

Moore ugyanis nagyon gyorsan felismerte, hogyan építhet maga köré egy olyan közösséget, amely hozzá hasonló, frusztrált emberekből áll össze, akik felelősségre vonás nélkül szeretnék kitölteni másokon a dühüket és komplexusaikat, és akik istenítik őt azért, mert ezt lehetővé teszi számukra, ingyen és bérmentve. Előbb a scene szubkultúra népszerű zenekarainak tagjairól posztolgatott meztelen, vagy nehezen vállalható, a buli hevében készült fotókat – ezt abban a közegben tulajdonképpen természetesnek érezték. Ebben az időben lettek igazán népszerűek az okostelefonok, amelyek már vállalható minőségű fotókat készítettek, és a közösségi médiára optimalizálták őket. „S mit csinálsz egy kamerás mobillal? Lefotózod a farkad, és elküldöd másoknak” – mondja a Netflix dokujában az egyik scene-banda énekese.

Ám Hunter Moore ezzel párhuzamosan – bosszúból – feltöltött pár meztelen képet egy volt barátnőjétől, aki „összetörte a szívét”. És mikor látta, hogy reagál erre a közvetlen környezete, elkezdte nagyban csinálni – hiszen ez volt a sikerrecept, ez volt az a pillanat, amikor kilépett a saját szubkultúrája korlátai közül. Az oldal ugyanis – ahogy Moore volt barátnője fogalmazott – egy éjszaka alatt került nulláról százra.

Hunter Moore. Fotó – Eastbayexpress.com

Az isanyoneup.com-ra hirtelen tucatjával, majd százával kerültek fel félmeztelen vagy meztelen képek exbarátnőkről – ezek nagy részét az egyre nagyobb rajongótábor küldte be bosszúból. S minden képre özönlöttek az egészen brutális és durva kommentek – ráadásul sok fotóhoz a posztoló mellékelte a képen szereplő volt barátnő összes közösségi médiás linkjét is. A fotókon szereplő emberek pedig már nem a scene-szubkultúra tagjai voltak, hanem többnyire teljesen átlagos emberek – óvónők, orvosok, nővérek, pincérek, tulajdonképpen bárki, – akik elkövették azt a hibát, hogy rossz emberben bíztak meg, és olyan fotókat küldtek nekik, amelyekhez senki másnak nem volt köze.

Persze volt némi felháborodás is, az érintettek le akarták vetetni a képeiket az oldalról, és a nyilvánosságban azért akadtak olyanok is, akik kérdőre vonták az egyáltalán nem rejtőzködő Moore-t, miért csinálja ezt. Moore viszont akkor is,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Közösségi média

Lélek

Netflix

Szexuális zaklatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Brazília csapata negyeddöntőbe jutott a katari labdarúgó-világbajnokságon, a hétfő esti nyolcaddöntőben 4-1-re legyőzte a dél-koreai válogatottat.

Mérsékelten erős, 5,6-os magnitúdójú földrengést jelentettek vasárnap a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az epicentrum a tengeren volt nagyjából 109 kilométerre északkeletre Hihifo városától 35 kilométeres mélységben. Áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. (mti)

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma meglátogatta Rastislav Káčer szlovák külügyminisztert. A találkozó abba a mintába illeszkedik, ami tavaly októberben kezdődött el Ivan Korčok akkori szlovák külügyminiszter kezdeményezésére. A teljes érdektelenségbe is tudnak az ilyen sorozatok fordulni. A mai, a harmadik találkozó jó lépés volt efelé. Egyedül az tűnhetett fel, hogy mennyire hiányzik az „előre megyünk” büszkesége Szijjártó Péterből – írja Beke Zsolt a hétfői Napunk newsfilterben.

Kedden Robert Ficóval is találkozik majd a szlovákiai látogatáson lévő Szijjártó Péter. Ezt követően, délután fél 2-kor közös sajtótájékoztatót tart a Smer elnöke és a magyar külgazdasági és külügyminiszter. (tasr)

A hosszabbítás sem döntötte el a Japán-Horvátország összecsapást a katari labdarúgó vb nyolcaddöntőjében. Következnek a tizenegyesek.