Napunk

Napunk newsfilter: Csomómentesre főtt a hungaro-pannon mártás

Hegedüs Zsuzsa - FOTÓ - MTI
Hegedüs Zsuzsa – FOTÓ – MTI

1. Saulusból Paulus, Paulusból Saulus Hegedüs Zsuzsa előadásában. 2. Juraj Krúpa átállt, és kitálalt.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Hegedüs Zsuzsa metamorfózisai

Nagyon rotyogott már, így Orbán Viktor lejjebb tekerte a lángot a közép-európai rezsón fődögélő hungaro-pannon mártás alatt Bécsben. Ennek – bár lehetne – nem az az oka, hogy a miniszterelnök attól tartana, hogy a gáz túlfogyasztása miatt megugrik a rezsiszámla. Inkább az, hogy talán még őt is meglepte, milyen hullámokat kavart a fajvédő kiszólása – holott az egyáltalán nem volt új, csak kicsit egyértelműbben játszott rá a tábor aljasabb ösztöneire, mint korábban.

A külföldi reakciókról és hatásokról Renczes Ágoston értekezett ma a Napunkon, ám legalább ilyen érdekes a sztori belföldi csavarja. Történt ugyanis, hogy Hegedüs Zsuzsa szociológus, Orbán Viktor főtanácsadója balett-táncosokat megszégyenítő fordulatok után megbocsátott a magyar miniszterelnöknek. Nem is akárhogy.

Saulus-Paulus-Saulus. Hegedüs Zsuzsanna néhány nappal ezelőtti nyílt levelét a miniszterelnökhöz, melyben Orbán tusványosi beszédét nyíltan fajgyűlölő beszédnek nevezte, szinte a teljes magyar sajtó idézte. Hirtelen mindenki Hegedüs Zsuzsával akart beszélni: ritka, hogy egy Orbánhoz közel álló ember hosszú évek hallgatása után hirtelen kiénekeljen a kánonból.

A szociológus sorra adta a nyilatkozatokat, melyekben egyre erőteljesebben bírálta a kormányt, és nem csak a beszéd miatt – a NER fejére olvasott egy csomó más dolgot is. „Robbantani” akart, ahogy fogalmazott, „megállítani a kormányzati mételyt”, civil kezdeményezésről, tanárbérekről, ápolóbérekről, nyomorról beszélt.

A reakciók a szokásosak voltak. Az ellenzéki tábor felkapta a fejét mélabús apátiájából, és finoman rajongani kezdett, a kormánypárti revolvermédiában pedig csőre töltötték a megmondóembereket, és nekiálltak a karaktergyilkolásnak: Hegedüs Zsuzsa hirtelen áruló lett, és ez volt rá talán a legenyhébb jelző.

Aztán este lett, és reggel: a harmadik nap. Orbán pedig Bécsbe ment, és kijelentette, itt bizony az ő igen nagy félreértésének esete forog fenn. Mert hogy a kijelentését kulturális kontextusban kell érteni, nem biológiaiban, és egyébként is, néha előfordul, hogy félreérthetően fogalmaz.

Nehezen érthető, pontosan mit is jelent a kulturális kontextus. Mert hát Orbán fajokról beszélt, kulturális fajokról márpedig nem szólnak a krónikák, sem Darwin művei. A dolog másik olvasata talán az, hogy a magyar miniszterelnök a Poitiers-nél handzsárt lóbáló, zord mórok helyett a sima beszédű, bülbülszavú mórokra gondolt, akik elhódítják asszonyaink szívét, s harc helyett szerelemmel veszik be a vén Európát, hogy aztán porontyaik kacagásától és a hoppon maradt magyar legények sírásától legyen hangos a magyar róna…

Végeredményben azonban nem tudtuk meg, mire is gondolt pontosan Orbán Viktor, ha nem arra, amit mondott. S ezt nem kérdezte meg tőle senki.

Hegedüs Zsuzsának azonban éppen elég volt ez az orbáni „nem is úgy gondoltam” és „nem vagyok rasszista”. A miniszterelnök maszatolós, nehezen értelmezhető visszakozását olyan természetességgel fogadta el, mintha pár órával korábban még nem „meghülyülő hatalomról” beszélt volna. A volt főtanácsadó – mert munkáját dupla pálfordulása után sem kapja vissza – úgy gondolja, nagy tett volt, hogy Orbán „pontosította”, mit gondolt.

Testet öltött GFG ellenzék-androidja. A szociológus ezzel tökéletesen megtestesítette G. Fodor Gábor, a Fidesz egyik fő ideológusának vízióját az ellenzéki viselkedésről. Hegedüs Zsuzsa tulajdonképpen prototípus lett, a házi ellenzék megvalósult ötlete. Hangosan szólt, erélyesen, mind közül a legkeményebben harapott rá a gumicsontra, „leüvöltötte Orbán fejét”, ahogy anyáskodva, szerepére rájátszva szokta mondani. Ám mikor a miniszterelnök nagylelkűen hátrafelé mozdította lábát, lelkendezve emelte piedesztálra az államférfit, akinek beszéde pár nappal korábban szerinte még Goebbelsnek is tetszett volna.

Így lett csomómentes a hungaro-pannon mártás. Hamarosan lehet tálalni.


2. Heger feje főhet a tankoló SaS miatt

Juraj Krúpát eddig csak a vájtfülűbb parlamentfigyelők ismerték, na meg azok, akikben van annyi mazochizmus, hogy a vasárnapi ebédnél a Jó ebédhez szól a nóta helyett a szlovák tévék vitaműsoraival fűszerezzék a húslevest. Az uborkaszezon közepén azonban hirtelen az OĽaNO egykori biztonságpolitikai szakértőjével lett tele a sajtó.

A képviselő csütörtökön elhagyta az Egyszerű Emberek frakcióját, pénteken pedig át is ült az főellenség SaS frakciójába.

Így lett ő az a gyerek a nagy koalíciós válóperben, aki anya helyett inkább apánál marad. S becsületére legyen mondva, nem csak a kilépésbe állt bele, hanem a Denník N-nek adott interjújában – immár szabadon – el is mondta, miért tette, amit tett.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Napunk newsfilter

OĽaNO

Orbán Viktor

SaS

Tusványos

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Letartóztatták Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter fiát, aki állítólag erőszakot követett el az élettársa ellen. “Apaként teljesen összetörtem” – mondta Dupond-Moretti újságíróknak.

Meglehetősen sótlanra sikerült a Modrá koalícia bemutatkozása. Annak ellenére, hogy Mikuláš Dzurinda projektjével az elmúlt hetekben szinte a fél szlovákiai politikai palettát hírbe hozták, az exkormányfő ma egy rakás, a politikában még ismeretlen személlyel állt ki a színpadra, írja Hegedűs Norbert a pénteki Napunk newsfilterben.

A múlt héten nagyjából 40 millió koronavírus-fertőzés okozta halálesetet regisztrált a WHO, a halálesetek több mint fele Kínában következett be. December elejétől több mint 170 ezer ember halt bele a betegségbe az Egészségügyi Világszervezet szerint. (čtk)

Nagyjából 20-30%-os volt a részvétel a cseh államfőválasztás második fordulójának első néhány órájában. Az első fordulóban ugyanebben az időszakban a részvételi arány 20% körül mozgott. (čtk)