Napunk

Napunk newsfilter: Sikerült túllépni az 1992-es Slovan–Fradi árnyékán

A 4-1-es győzelmet ünneplő Ferencváros. Fotó - TASR
A 4-1-es győzelmet ünneplő Ferencváros. Fotó – TASR

1. Fradi-Slovan harminc év után: megvolt az elégtétel, a balhé elmaradt. 2. Krúpa: A fasiszta az fasiszta.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Fradi–Slovan harminc év után: megvolt az elégtétel, a balhé elmaradt

Kétségtelen, hogy az 1992-es Slovan-Fradin történtek létrehoztak egy sokszínű közösséget – az áldozatokét. Sokan érezték úgy, hogy súlyos igazságtalanság történt, a vad nacionalizmus nyers erőt mutatott fel, és ártatlanokon csattant az ostor.

Nemcsak a Fradi-szurkolókat verték meg: a futball szimbolikus funkciója révén egy nacionalista hatalom mutatta meg egy kisebbségnek, a magyarnak azt, hogy hol van a helye, és mire számíthat. A botütések azokat is elérték, akik nem voltak jelen a ’92-es meccsen.

Harminc évvel később a a Fradi-drukkerek mellett a legkülönbözőbb hátterű, beágyazottságú szurkolói csoportok szorítottak annak, hogy a magyar csapat jusson tovább. A Slovan és a Ferencváros összecsapásának szimbolikus tétje jóval túlnőtt a szokásos szlovák–magyar párharcok tétjén.

E különleges meccsen annak is szurkoltak tehát a magyarok, hogy a korábbi erőszakos rendőri fellépésért elégtételt kapjanak. Mindenki, szlovák és magyar drukker is örülhet, hogy rendbontás nélkül került sor az oda- és visszavágóra.

A verbális üzengetés, sértegetés azonban mutatja, mennyire feszült volt a légkör. Egyetlen meggondolatlan cselekedet alkalmas lett volna arra, hogy megvaduljon a tömeg.

Alibista hozzáállás azzal érvelni, hogy a primitív szurkolás – pl. „Szar Szlovákia!” és „Üsd a magyart!” – csupán a kapuk mögött helyet foglaló fanatikusokra korlátozódik. A stadionban néhány ezer torokból feltörő prosztóság és gyűlölet több millió háztartásba jut el a tévéből, és rezonál, fodrozódik, kórusba vegyül.

A kanapén vagy fotelből szurkoló otthon dudorássza a gyalázkodó szurkolói rigmust, rakódik le a méreganyag – a kommentátor vagy a stúdióban ülő szakértő, a meccs után nyilatkozó játékos és edző pedig nem ítéli el, nem mondja azt, hogy ezt a fajta szurkolást száműzni kellene a stadionokból.

A stadionokban, a globális kapitalizmus amfiteátrumaiban vagy katedrálisaiban az üzleti szempont – a spektákulum, a szórakoztatás, a fogyasztás stb. jegyében – egyre jobban megakadályozza, hogy a „küzdőtér” az ellenségeskedés nyílt terepe legyen. Tehát nem a humánum vagy erkölcsi fölháborodás miatt, hanem azért, hogy meglegyen a biztonsági garancia a bérlet, mez és sál megvásárlásához.

Természetesen korunkban sem lehet alábecsülni a futball identitásképző erejét, a „szoft” nacionalizmus továbbra is jelen van, de a fő üzenet ma így hangzik: Jó szórakozást!


2. Krúpa: A fasiszta az fasiszta

Juraj Krúpa parlamenti képviselő bejelentette, hogy elhagyja az OĽaNO-frakciót. Egy ilyen bejelentésre valamivel a parlamenti ciklus felén túl, a nyár közepén úgy reagálnánk, hogy na és, egy fecske nem csinál nyarat.

Az SaS-ultimátum és a kormányválság kontextusában viszont, amikor a kisebbségi kormányzás reális forgatókönyv,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ferencváros

Labdarúgás

Napunk newsfilter

OĽaNO

Slovan

Szlovák–magyar kapcsolatok

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

Szombat

  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Michal Šipoš (OĽaNO), Matúš Šutaj Eštok (Hlas)

Vasárnap

  • 11:00, TA3, V politike: Mária Kolíková (SaS), Peter Pellegrini (Hlas)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12: Igor Matovič (OĽaNO), Erik Tomáš (Hlas)
  • 13:00, Markíza, Na telo: Robert Fico (Smer), Peter Pčolinský (Sme rodina)

Várható események:

 

  • folytatódnak az orvosszakszervezetek és a kormány tárgyalásai
  • kiosztják a Roma Spirit díjakat
  • Mexikóban tárgyal egymással a venezuelai kormány és az ellenzék delegációja
  • az amerikai Georgiában megkezdődik a szenátorválasztás 2. fordulója
  • vb-program: Tunézia-Ausztrália (11.00), Lengyelország – Szaúd-Arábia (14.00), Franciaország-Dánia (17.00), Argentína-Mexikó (20.00)

Világszerte 641 057 081 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 629 800 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adataiból. (mti)

Pénteken zajlott a parlamentben az alkotmányjogi bizottság ülése is. Normál körülmények között ez még rendkívüli hírénség esetén sem lenne newsfiltertéma, de ma elszabadultak az indulatok Maroš Žilinka főügyész és Juraj Šeliga (Za ľudí), valamint Alojz Baránik (SaS) képviselők szóváltása során, írja Hegedűs Norbert a legfrissebb Napunk newsfilterben.

Az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott az amerikai csapattal a katari labdarúgó-világbajnokság péntek esti mérkőzésén, a B csoport második fordulójában. (mti)