Napunk

Jaroslav Spišiak: Drevenák tekintetéből tudtam, hogy átállt a maffiához

Jaroslav Spišiak Fotó - Cséfalvay Á. András
Jaroslav Spišiak Fotó – Cséfalvay Á. András

Kevés olyan dunaszerdahelyi van, aki ne élte volna át azt a helyzetet, hogy azonnal a maffiáról kérdezik, ha megtudják, melyik városból származik. A maffia évtizedeken át volt szerves része a dunaszerdahelyi életnek – s a helyzet egyik legavatottabb ismerője Jaroslav Spišiak korábbi országos rendőrfőkapitány, aki épp azokban az években volt járási rendőrkapitány, mikor a legdurvább volt a maffiaterror.

Jaroslav Spišiakkal a dunaszerdahelyi Buena kávézóban beszélgettünk a Napunk második beszélgetőestjén. Az interjúból megtudhatják:

  • milyen volt Dunaszerdahely rendőrszemmel a maffiakorszak előtt,
  • mi vezetett a maffiaklánok megerősödéséhez,
  • hogyan dolgoztak a bűnözők fizetési listáján vezetett zsaruk,
  • meddig ért el Sátor Lajos keze, miközben bujkált,
  • lehetnek-e egy rendőrnek álmai.

Hol tanult meg magyarul?

Az utcán tanultam, szlovákként, magyar környezetben. Az én magyarom utcamagyar, nem irodalmi, vagy szaknyelv.

Régóta él már Dunaszerdahelyen. 1985-ben, mikor ideköltözött, még a kommunizmus időszaka volt, a maffia előtti korszak. Hogyan emlékszik a városra?

Egész más város volt, mint most. Az első tapasztalatom Dunaszerdahelyről az volt, mikor elmentem a feleségemmel az amfiteátrumba filmet nézni. A film előtt figyeltem az embereket. Rádöbbentem arra, hogy többnyire szlovákul beszéltek egymással, akik divatosan voltak felöltözve – magyarul nem nagyon. Az orvosok, ügyészek, bírók gyermekei és családtagjai szerintem ezzel akarták mutatni, hogy valamire vitték. És úgy éreztem, hogy plebszként tekintettek azokra, akik magyarul beszéltek.

Miben volt más a bűnözés a kései nyolcvanas években, a maffia előtti időszakban?

1988 óta vagyok rendőr Dunaszerdahelyen. A szocializmusban az egész járásban 16 betörés volt egy év alatt. Mikor rendőrfőnök voltam, egy nap alatt volt ennyi. Ez volt a különbség.

Dunaszerdahelyt sokan nevezték csendes mezővárosnak azokban az években. Aztán ez az egész megváltozott a maffia korszakának beköszöntével. Mi volt az a specifikus háttér, ami elősegítette a maffia megtelepedését?

Erről sok elemzés született. Sok ok és körülmény játszott közre, de szerintem a legfontosabb az volt, hogy a Dunaszerdahelyi járás lakosainak volt a legtöbb pénze a bankokban. Egyetlen más járásban sem volt ennyi pénz a betétkönyveken. Az alvilágnak itt volt alaptőkéje. A dunaszerdahelyi lakosok a rendszerváltás után valamit kezdeni akartak a pénzükkel, vállalkozni kezdtek. Az alvilág pedig ebben segítséget, majd védelmet tudott nyújtani. Végül mindent elvettek, az életet is.

Az első dunaszerdahelyi maffiaklán bősi birkózókból alakult ki. Hogyan lettek fiatal sportemberekből kőkemény bűnözők?

Ez nem csak Dunaszerdahelyen volt így, Szlovákiában szinte mindenhol többnyire birkózók, vagy más küzdősportoló fiatalemberek voltak az alapító tagok. Volt bennük erő, ezt használták ki.

Miben különbözött a dunaszerdahelyi maffia a többitől?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Jaroslav Spišiak

Maffiagyilkosságok

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak