Napunk

Napunk newsfilter: Sulíkot üti és Tarabáéknak udvarol Kollár, hogy megmentse a koalíciót

Boris Kollár. Fotó - TASR
Boris Kollár. Fotó – TASR

Nem látszik esély arra, hogy az OĽaNO teljesítse Sulíkék feltételeit, ezért Kollár inkább az SaS-t nyomasztja, hogy lépjen vissza, de készül a B-tervvel is.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

Boris Kollár interjút adott a Denník N-nek, amelyből egyrészt kiderül, hogy a Sme rodina elnöke tényleg eltökélt bármit megtenni azért, hogy a kormány kihúzza a ciklus végéig, másrészt elég pontosan rávilágít arra is, miért nem egyszerű teljesíteni az SaS követelései, amelyeket Sulíkék a kormányban maradásuk feltételeként szabtak.

Kollár többször is hangsúlyozza, hogy számára a jelenlegi négytagú koalíció egyben tartása az abszolút prioritás. Matovič és Sulík vitájáról azt mondja, mindketten hibásak a kialakult helyzetért, de azért Sulík kap tőle többet. Serinte Sulík egója döntheti be a kormányt, Matovič egójáról nem ejt szót.

Azt emeli ki, hogy azért Sulík is mondott nyilvánosan csúnya dolgokat Matovičra, de mintha ez nagyobb probléma lenne annál, hogy Matovič jóformán minden alkalmat megragadott Sulík gyalázására.

Végül is érthető Kollár hozzáállása. Miután az OĽaNO és Eduard Heger is kiállt Matovič mellett, nem látszik esélyesnek, hogy a koalíció azzal menekül meg, hogy teljesülnek az SaS követelései. Ezért Kollár is inkább Sulíkra helyez nyomást: meneküljön meg a koalíció azáltal, hogy ő lép vissza a követeléseitől. És Kollár ismeri is a módját, hogy mit hánytorgasson fel.

Sulíknak már két kormánybukáshoz is volt köze: 2011-ben az SaS ellenállása miatt bukott a Radičová kormány, a 2021 tavaszi kormányválságnak is ő volt az egyik főszereplője (persze közvetlenül Matovič volt felelős a válságért, mert a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be az orosz Szputnyik-vakcinából).

A kettő kormánybedöntés közül nyilván az első a súlyosabb, hiszen azt követte Fico visszatérése és az állam összefonódása a maffiával, ami a Kuciak-gyilkosságba torkollott.

Harmadszor is, Rišo? Most ismét Fico visszatérése a legnagyobb veszélye egy esetleges előrehozott választásnak, Kollár is ezzel nyomasztja Sulíkot.

És még ha egyértelmű is, hogy Matovič eltávolítása nagyon sok problémát oldana meg egy csapásra, be kell látni, igaza van Kollárnak, amikor azt mondja, a legnagyobb kormánypárt vezetőjét politikailag nem lehet csak úgy felállítani a miniszteri székből, pláne azután nem, hogy 2021 tavaszán ez már megtörtént egyszer, amikor sikerült elérni Matovič távozását a kormány éléről.

Kollár tehát Sulíkot nyomasztja, és őt látja el tárgyalástechnikai tanácsokkal, mintha Sulík nem tárgyalt volna eleget Matovičcsal, és nem az utóbbi lenne az, aki rendszeresen a nyilvánosság elé viszi a kínjait.

Emellett Kollár egy másik vasat is tart a tűzben. Ahogy Hegedűs Norbert részletesebben is megírta a tegnapi newsfilterben, exkotlebásokat környékez meg, hogy lépjenek be a Sme rodina frakciójába, hogy akkor is meglegyen a koalíció többsége a parlamentben, ha lelép az SaS. Egy exkotlebás, Jozef Šimko rimaszombati polgármester már biztosan megy Kollárékhoz, Tomáš Taraba és Kuffáék még kéretik magukat.

Az interjúban Kollár visszautasította, hogy ezek az emberek fasiszták lennének, Tarabáékat körbeudvarolta: egészséges paraszti eszük van, támogatják a kormány értelmes javaslatait, és nekik is vannak értelmes javaslataik, és „kemény keresztények”, de semmi esetre sem fasiszták. Ahogy Šimko sem, ő is tisztességes ember, és különben is, miután bejutottak a parlamentbe az ĽSNS listáján, mind szakítottak Kotlebával.

Zeitgeist. Tarabáék fő motivációja a liberálisok elleni harc, legalábbis ezt mondják, egyébként meglehetősen pragmatikusak, és immár a királycsináló szerepébe juthatnak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Boris Kollár

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Aktuális, Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak