Napunk

„Nem felejtünk! Érkezünk!” „Attila the hun was gay.” Egymást hergelve készülnek a visszavágóra a Fradi és a Slovan ultrái

A Slovan ultrái a budapesti mérkőzésen. Fotó - TASR/Martin Baumann
A Slovan ultrái a budapesti mérkőzésen. Fotó – TASR/Martin Baumann

A Slovan és a Fradi ma játssza a Bajnokok Ligája selejtezőjének visszavágóját. Az első meccsen, illetve azt megelőzően parázs hangulat uralkodott Budapesten. Nincs ez másképp a pozsonyi visszavágó előtt sem.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A két csapat identitásának fontos része a harminc évvel ezelőtti összecsapás, amikor a szlovák rendőrség brutális módon avatkozott be. Akkor a pozsonyi mérkőzésen a Fradi-szurkolókat – akiknek egy része persze nem minden tekintetben volt szalonképes – a Mečiar vezette szlovák hatalom saját céljai érdekében darálta le. A mérkőzés körülményei nemcsak a visszavágó hangulatát, hanem a szlovákiai magyarok közérzetét is meghatározták hosszú időre.

„A Slovan-meccs abszolút meghatározó a Fradi identitásában. Részben azért, mert olyan nem nagyon fordult elő, hogy ilyen támadás érje nemcsak az ultrákat, (bár akkor még nem hívták magukat annak), hanem a családosokat is” – véli Huber Szebasztián, az ulloi129.hu nevű független fradista híroldal szerkesztője. Elmondása szerint a sérelem „ma is erősen jelen van még azokban is, akik nem élték át, részben mert mesélték nekik, részben mert látták a képsorokat, részben mert a felvidékiekkel különösen szoros a fradisták kapcsolata”.

Slovan is kiemelten kezeli a mérkőzést, a mai visszavágó jegyeit zárt rendszerben értékesítette, s így gyakorlatilag csak bérletes szurkolók válthattak jegyet.

„Nem szeretnénk, ha megismétlődne az 1992-es forgatókönyv, amikor a Téglamezőn a hazai szektorban a fradisták a Slovan-szurkolókkal keveredtek” – indokolta a lépést a pozsonyi klubvezetés, hangsúlyozva: azt szeretnék, hogy a hazai szektorokban csak hazai szurkolók legyenek.

Budapest, első forduló

A párharc első meccsét megelőzően este a Fradi huligánjai Slovan-drukkereket kerestek a magyar fővárosban, miközben olyan jelszavakat skandáltak, hogy „Fuck you, Slovan, fuck you!”, illetve „szar Szlovákia, utálunk szar Szlovákia”.

A Slovan drukkerei inkább csak az online szócsatában vettek részt egészen a meccs kezdetéig, ahol aztán fokozták az aktivitásukat, és kerítést bontottak, petárdát dobtak a Fradi-szurkolókra, és offline is folytatták a szócsatát.

Persze a stadionban a Fradi ultrái is kitettek magukért, könnygázzal kellett beavatkozni a rendőrségnek, hogy ne támadják meg a Slovan-drukkereket, a Slovan játékosát, Tigran Barseghyant megdobálták a szöglet elvégzése előtt mindennel, ami nem értékes, és az előző estéről megmaradt gyalázkodó molinóikat és pirotechnikai eszközeiket is felhasználták.

A meglehetősen unalmas meccset a Slovan jó erőbeosztásának és a hajrában történt formációváltásnak köszönhetően, az eredményt megfordítva 2:1 arányban megnyerte.

A Fradi szurkolóinak egy része az idegenlégiósokat szidta, amiért megszégyenültek riválisukkal szemben. A Fradi mezőnyjátékosai közt egyetlen magyar sem szerepelt, a több szlovák játokossal felálló Slovanba csereként állt be a meccs egyetlen magyar mezőnyjátékosa, az egykor a Fradiban focizó Holman Dávid.

Elmaradt a randi

A huligánok a pozsonyi visszavágó előtt is keresték egymást, hiszen régi szokás, hogy egy kijelölt küzdőhelyen megharcolnak egymással csapatuk meccse előtt. De nem sikerült az egyeztetés, pedig állítólag a fradisták megüzenték a helyszínt is. A Fradi huligánjai a Rapid Wien keménymagjával kiegészülve a Pozsonyhoz közeli Somorján várták a Slovan-drukkereket egy órán át. A Slovan keménymagja azonban nem jelent meg.

A Slovan-huligánok ugyanis, mintegy ötvenen, Pozsony belvárosában, a Štúr téren keresték a Fradi-szurkolókat kedd éjjel. A rendőrség igazoltatta őket és elkobozta a tiltott pirotechnikai eszközöket.

Mongol ellenfeleket keres a Slovan egy csoportja. Fotó: ultrasslovan_official/Instagram

A hazai szektor

„A Slovannak szurkoljunk, ne az ellenféllel foglalkozzunk” – olvasható a Slovan Bratislava klubvezetésének, valamint a Slovan szurkolói csoportjainak közös állásfoglalásában. Emellett arra kérik a szurkolókat, hogy ne üljenek fel a provokációnak a Ferencváros elleni meccsen.

De az a kérés is szerepel a kommünikében, hogy „tartózkodjanak a nacionalista rigmusoktól, ezen kívül a stadionba se vigyenek nacionalista tematikájú transzparenseket! A poharak és egyéb tárgyak játéktérre való bedobálásától is tartózkodjon mindenki! Bármilyen hasonló cselekedet vagy nacionalista sértegetés zárt kapus európai kupameccset eredményezhet.”

Felelősségteljes szurkolásra szólította fel a rajongókat Roman Mikulec belügyminiszter (OĽaNO) is. „Szeretném megkérni önöket, hogy a stadionban, de azon kívül is, a mérkőzés alatt, de előtte és utána is felelősségteljesen és emberségesen viselkedjenek” – írta a közösségi hálón. Kitért arra is, hogy nem szabad, hogy megismétlődjenek a harminc évvel ezelőtti események.

„A rendőrség felelősségteljesen készül a mérkőzésre a rend fenntartása érdekében az utcákon. A cél elsősorban az emberek életének és egészségének védelme, a közrend biztosítása” – fejtette ki Mikulec, majd arra emlékeztetett, hogy a rendőrség biztonsági intézkedésekkel készül, kiemelten figyel a közrend betartására, valamint a közúti forgalom lebonyolítására.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy adekvát módon reagálnak és minden törvényes lehetőséget igénybe vesznek majd, ha valamelyik klub szurkolói megzavarnák a közrendet vagy akadályoznák a közúti forgalmat a városban. „Ezúton is kérjük az állampolgárokat, hogy az intézkedések során tartsák tiszteletben a rendőrök minden utasítását, felszólítását, és legyenek tekintettel a többi állampolgárra” – írta közösségi oldalán a rendőrség.

A szurkolók kedd esti bemelegítése alapján nem számíthatunk ilyen békés lebonyolításra. A hangulatot próbálják gerjeszteni azzal is, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ferencváros

Labdarúgás

Slovan

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

Szombat

  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Michal Šipoš (OĽaNO), Matúš Šutaj Eštok (Hlas)

Vasárnap

  • 11:00, TA3, V politike: Mária Kolíková (SaS), Peter Pellegrini (Hlas)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12: Igor Matovič (OĽaNO), Erik Tomáš (Hlas)
  • 13:00, Markíza, Na telo: Robert Fico (Smer), Peter Pčolinský (Sme rodina)

Várható események:

 

  • folytatódnak az orvosszakszervezetek és a kormány tárgyalásai
  • kiosztják a Roma Spirit díjakat
  • Mexikóban tárgyal egymással a venezuelai kormány és az ellenzék delegációja
  • az amerikai Georgiában megkezdődik a szenátorválasztás 2. fordulója
  • vb-program: Tunézia-Ausztrália (11.00), Lengyelország – Szaúd-Arábia (14.00), Franciaország-Dánia (17.00), Argentína-Mexikó (20.00)

Világszerte 641 057 081 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 629 800 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adataiból. (mti)

Pénteken zajlott a parlamentben az alkotmányjogi bizottság ülése is. Normál körülmények között ez még rendkívüli hírénség esetén sem lenne newsfiltertéma, de ma elszabadultak az indulatok Maroš Žilinka főügyész és Juraj Šeliga (Za ľudí), valamint Alojz Baránik (SaS) képviselők szóváltása során, írja Hegedűs Norbert a legfrissebb Napunk newsfilterben.

Az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott az amerikai csapattal a katari labdarúgó-világbajnokság péntek esti mérkőzésén, a B csoport második fordulójában. (mti)