Napunk

Azt mondták, senki a világon nem készít olyan nyomdai termékeket, mint mi. Hogyan lett egy szerdahelyi nyomda az egyik legjobb a világon?

Kanovits Zoltán. Fotó – Kanovits Print Atelier
Kanovits Zoltán. Fotó – Kanovits Print Atelier

Kanovits Zoltán már azon gondolkodott, hogy felhagy a speciális nyomtatással, amikor a Xerox világcég váratlanul meghívta a konferenciájára, és ez mindent megváltoztatott.

2021 decemberében két kategóriában is egy dunaszerdahelyi reklámcég, a Kanovits Print Atelier hozta el a fődíjat a Xerox New York-i Best of the Best Awards for Print (a legjobb a legjobbak között nyomdászati díj) nevű versenyén. A cég tulajdonosát, Kanovits Zoltánt a szlovák lapok úgy emlegetik, mint a nyomdaipar egyik legnagyobb szaktekintélyét, viszont a Napunknak arról is beszélt, hogy a szakmai elismerés nem jelent automatikusan kiugró gazdasági sikert is. Az interjúnkból az is kiderül, hogy

  • honnan indult a vállalkozása,
  • mik voltak azok a fordulópontok, amik a nemzetközi elismerésekhez vezettek,
  • hogyan érintette a cégét a járvány és a mostani gazdasági válság,
  • miért csak szlovákul és angolul kommunikál a közösségi hálón,
  • mit jelent számára a dunaszerdahelyiség.

Hogyan lett egy szerdahelyi cégből a saját iparágában az egyik legjobb a világon?

A vállalkozást 18 évvel ezelőtt kezdtem, és akkor még csak óriásplakátokkal foglalkoztam. Saját billboard és citylight felületeket építettem, ez akkoriban nagyon divatos volt, hónapokra előre ki volt adva minden felület.

Azt mondtam, hogy ha egy cég fizet nekem, akkor azért fizet, hogy jó legyen az imidzse. Ezért nagyon ügyeltünk arra, hogy rendben legyen a nyomtatás, a kihelyezés, és a reklámok tartalmilag is jók legyenek. Sok partnerünk lett, és az évek alatt már nemcsak a kihelyezést csináltuk, hanem mi intéztük a cégek névjegykártyájának, katalógusának a nyomtatását is, így lett a cégemből reklámügynökség.

A nyomdai termékeinket úgy „lőttem be”, hogy nagyon szépek legyenek. Különleges alapanyagokat, francia, olasz művészeti papírokat kezdtem használni, és finom megoldásokat alkalmaztunk: lézerrel vágtunk csipkét a papírba, arannyal, ezüsttel nyomtattunk. Ezt a többi nyomda nem csinálta, én pedig az óriásplakátos bevételből el tudtam indulni ezen az úton, tudtuk fizetni a gépek lízingjét, amikkel lehet ilyeneket gyártani.

Fotó – Kanovits Print Atelier / Facebook

Akkor találtak egy piaci rést?

Ez inkább kísérletezés volt. A nyomtatás nagyon „nehéz kenyér”. Sok gép kell hozzá, amiknek drága a lízingje, sok alkalmazott kell, akik kezelni tudják őket, így sok az utánuk fizetendő járulék is, kicsi a haszon, és sok munkát kell szerezni állandó jelleggel.

Nagyon meg voltam elégedve a termékeinkkel, és itthon is jó visszajelzéseket kaptunk, de amit mi gyártunk, az egy specialitás. Bár tudunk nyomtatni teljesen standard dolgokat is, névjegykártyákat, szórólapokat, bármit, de mivel a közösségi médiában mindig a szebb dolgokat tettük ki, sokan azt hitték, hogy mi csak ilyeneket készítünk.

Csak a speciálisból viszont nehéz megélni. Nehéz elérni, hogy megfelelő hasznot is hozzon ez a fajta nyomtatás.

Már egészen el voltam keseredve, hogy erre Szlovákiában nincs is kellő mennyiségű megrendelés, amikor váratlanul felhívott egy hölgy a Xerox párizsi központjából azzal, hogy látják a közösségi médiában, hogy mennyire különleges dolgokat gyártunk, és hogy ilyeneket senki a világon nem csinál.

Ezt persze akkor nem hittem el. A hölgy azért telefonált, hogy meghívjon engem előadást tartani a Portugáliában rendezendő világkonferenciájukra, amin a világ 250 legjobb nyomdásza és 150 legjobb reklámügynöksége vesz részt, hogy beszéljek a sikereinkről.

Erre hogy reagált?

Annyira meg voltam lepődve, hogy meg is mondtam neki, nem tudok sikerekről beszélni, mert Szlovákiában túl kicsi a piac, és csak nehezen tudok megélni belőle. De a hölgy győzködött, hogy a termékeink dizájnja annyira jó, hogy mindenképp menjek el, segít nekem, amiben kell.

Úgyhogy összeszedtem magam, németes vagyok, angolul nem beszéltem folyékonyan, de megírtuk a szöveget, elkészítettem a prezentációmat, és elmentem Portugáliába. Végül olyan nagy sikere lett az előadásomnak, hogy én voltam az egyetlen, akinek kétszer is meg kellett tartani a prezentációt, mert annyira érdekelte a nyomdászokat, hogy hogyan tudok ilyen spéci dolgokat nyomtatni és lézerrel kivágni. Arra számítottam, hogy egy kis posztkommunista ország kisvárosából majd azzal szembesülök, hogy mennyire el vagyok maradva a világ többi részéhez képest, és pont fordítva volt.

A többi résztvevő nyomdának ugyanis a standard nyomdai termékekből is annyi megrendelésük volt, hogy nem is foglalkoztak az ilyen speciális dolgokkal. A nyomdászok sorban jöttek oda hozzám, hogy együtt akarnak működni velem, teljesen le voltak nyűgözve. Hatalmas adag pozitív visszajelzést kaptam.

Akkor ez egy fontos fordulópont volt.

Ezután meghívtak Bécsbe, Milánóba, Tokióba előadni, ez volt a legnagyobb világkonferencia, ahol a fő előadók között, az Adobe képviselője után adtam elő.

Kanovits Zoltán a Fuji Xerox tókiói világkonferenciáján. Fotó – Kanovits Print Atelier / Facebook

Ázsiában is mindenkinek nagyon tetszettek a termékeink, ez adott egy hatalmas löketet, de aztán jött a nehéz időszak, a Covid.

A cégeknek nem kellettek a szokott mennyiségben a nyomdai termékek, nem voltak kiállítások, nem voltak fesztiválok és koncertek, esküvőből, céges eseményből, konferenciából is jóval kevesebb volt.

Megálltak az előadások is, viszont a Xerox felkért, hogy tartsak nekik két globális online előadást. Ezek annyira tetszettek a résztvevőknek, hogy 98 százalékos elégedettségi rátát kaptam, azt mondták, korábban nem volt ilyen.

Ez újra adott egy löketet. Készítettem egy naptárat, amiben azt szerettem volna bemutatni, hogy mire vagyunk képesek. Ez egy A3-as falinaptár volt, a borítóval együtt 13 lapos. Úgy csináltuk meg, hogy minden egyes hónap különböző nagyon spéci nyomdai megoldással készült.

Nekünk digitális nyomdáink vannak, amelyeknek az az előnye, hogy egy darab terméket is tudunk nyomtatni, nem kell ezreket rendelni belőle. Ez pont a Covid alatt lett érdekes, mert azért továbbra is kellettek a cégeknek nyomdai termékek, csak nem annyi, hogy nagy szériagyártásra be tudják adni offszet nyomdákba. A reklámügynökségeknél viszont sokan nem tudták, hogy néz ki a digitálisan nyomtatott arany vagy a lézeres gravírozás a papírban.

Ezeket mutattam be a naptárban, feltettem a LinkedInre, és 36 országból megrendelték. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, úgyhogy beküldtük a naptárat a Xerox versenyére, ez volt a Best of the Best Awards. New Yorkban volt az eredményhirdetés, 60 országból küldtek be terméket, és mi megnyertük a legszebb értesítő kategóriát, a naptárral pedig megnyertük a fő kategóriát, a Best of Show-t, azaz a legjobb bemutató díját.

Ez egy fontos visszajelzés volt nekem és a csapatomnak is, hogy van értelme még egy ilyen kicsi országban is ezzel foglalkozni és próbálkozni kitörni a nemzetközi piacra.

És ez sikerült?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Gazdaság

Kanovits Zoltán

Szlovákia

Szlovákiai magyar

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak