Napunk

Lefizették volna az orosz pilótákat, egyiküknek az FSZB-ből kölcsönöztek szeretőt. Eszelős kémjátszmáról forgatott az oknyomozó újságíró

Szu-24-es orosz bombázó. Illusztrációs fotó - TASR
Szu-24-es orosz bombázó. Illusztrációs fotó – TASR

Ez minden idők egyik legőrültebb kémelhárító-elhárító művelete, írta Christo Grozev az ukrán és orosz műveletisek bevetéséről.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az ukrán ügynök egymillió eurót kínál fel az orosz pilótának. Cserébe az orosz légierő egyik gépét kéri. „Egy másik milláról is megegyezhetünk” – mondja neki abban a videóban, amelyet hétfő reggel adott le az orosz közmédia.

Az orosz titkosszolgálat, az FSZB ezeket a felvételeket annak a bizonyítékaként tálalta, hogy sikerült meghiúsítani Ukrajna tervét az orosz pilóták átcsábítására és az orosz repülőgépek elrablására. A művelet, amelyet az FSZB állítólag meghiúsított, az oroszok szerint a NATO felügyelete és az Egyesült Királyság különleges asszisztenciája mellett zajlott.

A Rosszija 24 televízió ezt követően közölte, hogy az ukrán titkosszolgálatoknak az ismert oknyomozó újságíró, Christo Grozev is segített. Ő ezt elutasítja, de elismeri, hogy az akció megvalósult.

Nem ügynökként vett viszont részt benne, hanem dokumentaristaként – filmet forgatott róla. „Ez minden idők egyik legőrültebb kémelhárító-elhárító művelete” – írta a Twitteren azzal, hogy az orosz verzió nem teljes.

Egymillió egy orosz gépért

A történetben, amelyet Grozev szerint nem lehetne kitalálni, hármas ügynökök, hamis útlevelek és álbarátnők szerepelnek.

Mi történt pontosan? Az orosz állami média hétfő reggel egy négyperces videót hozott le, amelyből az kellett hogy kiderüljön, hogy az ukrán hírszerzés dolgozói orosz pilótákat környékeznek meg. Pénzt ígértek nekik és állampolgárságot valamelyik uniós országban (Litvánia, Észtország, Németország vagy Bulgária kerül szóba).

Az orosz állami szolgálat, az FSZB azt állítja, hogy az ukrán állami szolgálatok képviselői országuk vezetőinek nevében jártak el. Állítólag arról próbálták meggyőzni az orosz pilótákat, hogy ukrán katonai repülőtereken szálljanak le.

Mindeközben arra a március eleji hírre hivatkoztak, amelyben az ukrán hadiipari cégek társulása, az Ukroboronprom egymillió dolláros díjat ajánlott fel bármilyen működőképes orosz repülő elrablásáért.

Ezt a döntést áprilisban az ukrán parlament is jóváhagyta. Egyebek mellett félmillió dollárt fizetnek ki egy orosz helikopterért, 100 ezer dollárt pedig egy orosz tankért.

Az FSZB saját nagy sikereként mutatta be azt, amit az ukrán titkosszolgálatok igyekezetének meghiúsításaként tálalt. Egyebek mellett azt állítja, hogy a művelet közben olyan információkat szerzett, amelyek később az orosz hadsereg segítségére voltak ukrán katonai célpontok megsemmisítésekor.

A Zvezda TV csatorna azt állítja, hogy az ukránok fontos részleteket adtak át az ellenségnek a Hmelnickiji és Csernyihivi területen zajló harcok állásáról.

Kijev a csatorna szerint Szu-24-es szuperszonikus repülőgépeket, Szu-34-es bombázókat és Tu-22M stratégiai bombázókat próbált megszerezni.

A beszélgetések hangneme gyorsan megváltozott

Grozev a Szabad Európa Rádiónak az orosz verziót azzal utasította vissza, hogy valójában a Bellingcat oknyomozó projekt vezetőjeként forgat videót az orosz–ukrán titkosszolgálati játszmákról.

Később a Twitteren egy terjedelmes beszélgetésben körülírta a művelet különböző részleteit, amelyekben szerinte az FSZB komoly hibákat vétett. Grozev azt állítja, az elhárítás több tucatnyi tisztje akaratán kívül felfedte a személyazonosságát és a munkamódszereit.

Az újságíró szerint valójában egy kettős műveleti játszmáról volt szó, amelyben mindkét oldal igyekezett a lehető legtöbb információt begyűjteni a másiktól, és egyúttal megtéveszteni az ellenséget.

Az ukránok például hamis térképeket küldtek az oroszoknak. Egyúttal viszont több mint valószínű, hogy a – valójában a kémelhárítással együttműködő – orosz pilóták is küldtek hamis térképeket az ukránoknak.

Grozev leírja, hogy az ukránok arról is meggyőzték az FSZB-t, hogy küldjék el a minszki reptérre az egyik pilóta feleségét, akinek ott kellett találkoznia Ukrajna képviselőivel – az ő feladatuk lett volna, hogy rábeszéljék a férjét arra, „rabolja el” a repülőgépét.

Az FSZB négy napig várt az ukránokra, végül viszont nem jött el senki.

Az újságíró azokról a beszélgetésekről is ír, amelyek az ukrán „tárgyalók” és az orosz „pilóták” között zajlottak. „A tárgyalások a várakozásoknak megfelelően indultak, de a hangnemük gyorsan megváltozott. Ez azt jelezte, hogy a pilóták már nemcsak maguktól beszéltek, hanem kiképzést kaptak, a legnagyobb valószínűség szerint az FSZB katonai kémelhárítóitól” – folytatja Grozev.

Grozev említ egy konkrét bizonyítékot is arra, hogy az FSZB beleavatkozott a kommunikációba. Az egyik pilóta az ukránoktól egy külföldi útlevelet kért a szeretője részére (akit a Daily Mail brit bulvárlap szerint Mariának hívnak).

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Repülőgép

Titkosszolgálatok

Ukrajna

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak