Napunk

Napunk newsfilter: Orbán tovább játssza a dacos kisgyereket, de az EU-ban kezdik felnőttként kezelni

Orbán Viktor Tusványoson. Fotó - MTI
Orbán Viktor Tusványoson. Fotó – MTI

1. Orbán fajelmélete csak egy rossz mese. 2. Pride Pozsonyban és Budapesten – Čaputová és Novák.

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Orbán fajelmélete csak egy rossz mese

Egyszer Rókica lent játszott a Futrinka utcán, és azzal kérkedett az odatévedő Buksinak, hogy „Nekem gumicsontom van!” Nem biztos, hogy napjainkban ilyesmivel lehet kérkedni, hiszen eláraszt minket a gumicsont.

Orbán Viktor pár napja azzal dicsekedett, hogy szelfigyárat nyitott Erdélyben. De ez valószínűleg csak egy fedőcég, igazából gumicsontot gyártanak ott nagy mennyiségben.

Tusványoson Orbánon csak rajta ragadt farsangi álarc volt a magabiztosság, igazából egy toporgó gyerekhez hasonlított, aki nem tud mit kezdeni azzal a problémával, amit előidézett. Csak azért sem ismer be semmit, pedig elég messziről látni, hogy félrement az ország.

Maradtak a gumicsontok, pedig még Szijjártót is elküldte Moszkvába, hogy megnézze a háborús bűnösöket közelről. Csak nehogy egyszer összekeverje az álarcot, és az EU feliratút vegye fel Putyinnál, vagy a putyinosat Brüsszelben.

Tusványosi beszédében pedig, hogy mégse erről a félremenésről legyen szó, az emelkedő rezsiről, az emberek rossz közérzetéről, olyat igyekszik mondani, ami eddig bevált. Nagyot. (Ismerjük, ami a Holdról is látszik, de remélhetőleg Brüsszelből nem – ki is maradt a kiadott angol nyelvű sajtóanyagból.) Nyilván nem a fajról, hanem a rasszról beszélt, nyilván nem jó értelemben, hanem rasszistán – és elfogadhatatlanul.

Egy gyereknek még megbocsátható, de mintha kezdenék felnőttként kezelni – amit eddig elnéztek neki az EU-ban, amiért eddig csak dorgálást kapott, most, háborús helyzetben már keményebb büntetést vált ki. Például nem kap ebédet. Vagy nem örülhet Liu Shaolin Sándor sportsikereinek.

A szlovákiai magyar politikusok is elmentek ebbe az új hungaropannon üzembe, a Facebook tanúskodik arról, hogy a fedőgyárat is megnézték, és hogy a gumicsontgyárban is megtömték a táskájukat. Ma a Napunk megkérdezte őket erről, de nyilván az új üzemről nem akarnak érdemben beszélni. A valós dolgok számukra amúgy is mintha egy messzi-messzi galaxisban lennének. Ja, ez már egy másik mese…


2. Pride Pozsonyban és Budapesten – Čaputová és Novák

A hétvégén Pride volt a szlovák és a magyar fővárosban is. Az a nap, amikor egy olyan társadalmi csoport, amely az élet sok területén nem kapja meg azokat a jogokat, mint mások, megmutatja, hogy mindezek ellenére, sőt, ettől függetlenül is, fontos dolog számára az identitása.

A kisebbség. A kisebbség/többség viszony annyiszor utolér bennünket, ismerjük a hátrányait, ismerjük, milyen fontos a megbecsülés az olyan kisebbségi helyzetekben is, amikor a jogrendszer nem különböztet meg minket hátrányosan. Ha meg igen, akkor még inkább. Ha nem így lenne,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Novák Katalin

Orbán Viktor

Pride

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak