Napunk

„A faj kifejezés a múltra utal, de amit Orbán felvázolt, az reális.” Szlovákiai magyar politikusok reagálnak az Orbán-beszédre (ankét)

Fotó - Facebook/Szövetség MKP-platform
Fotó – Facebook/Szövetség MKP-platform

Forró Krisztián, Berényi József, Bauer Ildikó, Cziprusz Zoltán, Rigó Konrád, Ravasz Ábel és Simon Zsolt véleménye az Orbán-beszédről.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szombaton két év kihagyás után újra beszédet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök az erdélyi Tusványoson. Orbán hagyományosan a tusványosi beszédeiben vázolja fel, mit gondol az aktuális problémákról, és ekkor ad iránymutatást is arról, hogy milyen irányba halad tovább az általa vezetett politika.

Idén a szomszédban folyó háború és a kibontakozó gazdasági válság árnyékában Orbán egyebek mellett újra a Nyugat hanyatlásáról beszélt, a legnagyobb kihívásként pedig a rosszul alakuló demográfiai trendeket, a migrációt és a dzsendert nevezte meg. A migrációval kapcsolatban mondta a legnagyobb felháborodást kiváltó gondolatait is:

„Van ugyanis az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel, na az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek egymással, mi a Kárpát-medencében nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népek keveréke vagyunk. Ha szerencsés a csillagállás és jó a széljárás, akkor ezek a népek egy hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy sajátos új európai kultúrát hozva létre.”

Orbán beszédét több szlovákiai magyar politikus is a helyszínen követte. Többeket megkérdeztünk az elhangzottakról, Bauer Ildikó, Berényi József, Forró Krisztián és Cziprusz Zoltán válaszolt a kérdéseinkre. Megkérdeztük Simon Zsoltot, Rigó Konrádot és Ravasz Ábelt is, hogy mit gondolnak a beszédről.

1. Hogyan értékeli Orbán Viktor tusványosi beszédét?

2. Mit gondol Orbán fajok keveredéséről szóló gondolatairól?


Forró Krisztián
a Szövetség elnöke

1. Előrelátó beszéd volt, melyben nagyon sok kérdést megnyitott, értékelte a jelenlegi helyzetet, és annak nemzetközi összefüggéseit. Egyértelműen kiállt Ukrajna területi integritása mellett, és emellett rámutatott a háború okaira, amit más európai politikusok most nem mernek kimondani.

2. Tény, hogy a faj kifejezés még a 21. század elején is visszautal a múlt század 30-as, 40-es éveiben történtekre. A folyamatok, amiket felvázolt, reálisak. Lehet a beszédéből szavakat, és kifejezéseket kiragadni, vagy félremagyarázni azokat, de ettől még a folyamat zajlik. A nyugat-európai államokban az identitásváltás a háború óta zajlik, nálunk, Közép-Európában ez a folyamat még nem ilyen szintű.


Berényi József
az MKP-platform elnöke

1. Orbán Viktor a tőle megszokott módon Tusnádfürdőn egy nagyívű víziókkal teli beszédet tartott ismét. A konzervatív, különösen a magyar konzervatív értékrendhez közeli emberek számára több kérdésben is támpontokat, magyarázatokat és megoldásokat adott. Számomra leginkább tiszteletreméltó, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán a valóságról és nem a kötelező európai narratíváról beszélt. Értem ezalatt azt, hogy a háborúnak nemcsak agresszora van – Oroszország és elszenvedője, jelen esetben Ukrajna és az ukránok és az ott élő nemzetiségek, beleértve a magyarokat is, de annak kitörésének okai is, amiről ma Európában Orbán Viktoron kívül egyetlen államfő sem beszél. Márpedig, ha szőnyeg alá söpörjük a háború kitörésének az okait, akkor a béke megkötésének a lehetőségét sem keressük.

2. Nyugat-és Közép-Európa demográfiai fejlődése, lakossági összetétele és asszimilációs folyamatai különösen a 2. világháború óta eltérőek. Ezek olyan tények, amelyekre szintén rá kell mutatni, ha az Európai Unióban sikeresen meg akarjuk védeni saját álláspontunkat pl. bevándorlás-ügyben. Emellett részletkérdés, de szólni kell róla, hogy a „faj” kifejezés a 2. világháború óta Hitlernek köszönhetően terhelt, de ettől függetlenül a különböző nyugat- és közép-kelet európai népcsoportokra vonatkozó Orbán Viktor-i megállapítások megállják a helyüket.


Bauer Ildikó
a Szövetség polgármester-jelöltje Komáromban

Idén 2 hosszú pandémiával terhelt esztendő után jómagam előadóként vettem részt a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen (ismertebb nevén Tusványoson). Örömömre szolgált szombat délelőtt élőben hallgatni Orbán Viktor miniszterelnök úr tusványosi beszédét. Én 4 éve a komáromi lakosok érdekképviseletére esküdtem fel, így ebből a szemszögből tudok nyilatkozni. Számomra és azt gondolom, hogy a legtöbb felvidéki számára leginkább releváns

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Magyar Szövetség

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak