Napunk

Szőköl István: Ha az igazgatók és a helyettesek nem fogják motiválni a pedagógusokat, hogy vegyenek részt a reformban, akkor az egész zátonyra fut

Szőköl István. Fotó: Szőköl István archívuma
Szőköl István. Fotó: Szőköl István archívuma

Szeptembertől három helyett tíz munkatárssal működhet a komáromi módszertani központ, az új kollégák segítik majd a pedagógusok felkészítését a kurrikuláris reform bevezetésére.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szőköl István, a komáromi központ vezetője úgy véli, hogy a kormányválság, az oktatási miniszter esetleges távozása nem lesz negatív hatással a tartalmi reform bevezetésére.

Beszélgetésünkből kiderül:

  • milyen hatással volt a komáromi központra több, az oktatási minisztériumhoz tartozó intézmény összeolvadása,
  • kikkel bővült a komáromi központ szakmai csapata és van-e esély további bővítésre,
  • milyen képzéseket készített elő a komáromi csapat a következő tanévre.

Július 1-jével négy, az oktatási minisztériumhoz tartozó intézmény olvadt össze, miért volt erre szükség?

Július elsejével létrejött az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) mégpedig a Pedagógiai Módszertani Központ (MPC), a Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM), az Állami Pedagógiai Intézet (ŠPÚ) és az oktatási minisztérium ifjúsági szervezete, a Iuventa összeolvadásával. A Szlovák Pedagógiai Könyvtár már 2021. november elsejével beolvadt a módszertani központba. Az összeolvadást azért tartom jónak, mert nagyon gyakran előfordult, hogy az egyik intézet abszolút nem tudta, mit csinál a másik, vagyis nem tudta a jobb kéz, mit csinál a bal.

A minisztérium nem koordinálta a szervezetek működését. Július 1-jével megalakult az új szervezet. Minden beolvadó „vállalat” a meglévő szerkezeti struktúrájával folytatja a munkát, szeptembertől viszont új struktúra alapján fogunk működni. Ennek, ha a nemzetiségi oktatásról beszélünk, az lesz az előnye, hogy kialakítanak egy nemzetiségi főosztályt. Ehhez a főosztályhoz fog tartozni minden, amit eddig a NÚCEM, az MPC, az ŠPÚ és a Iuventa csinált. Egy kézben összpontosul tehát az irányítás.

Meghirdetik ezt az állást és van esély arra, hogy magyar igazgató kerüljön az osztály élére?

Igen, az állást meghirdetik, és mivel 600 magyar oktatási intézményünk van, egyelőre magyar szakemberben gondolkodnak. Olyan embert keresünk, aki átlátja a nemzetiségi oktatásügy problémáját, ilyenből sajnos nem sok van. Egyfajta szolgáltatást kell majd nyújtani a magyar intézményeknek. Az osztályvezető fogja irányítani a pedagógusok képzését magyar nyelven, a magyar iskolák tankönyveinek és munkafüzeteinek a jóváhagyását, esetleg a megírásukat is, a tanulmányi versenyeket és természetesen a magyar iskolákban megvalósuló teszteléseket is. Komplex feladatokat fog tehát ellátni az új főosztály. Mivel a komáromi központ az egyetlen, mely a nemzetiségi iskolákért felel, hiszen a magyar iskolák számára jött létre, a magyar iskolákban mi fogjuk koordinálni a munkát.

Milyen hatása lesz az összeolvadásnak a komáromi Pedagógiai Módszertani Központra?

Az egyik hatása, hogy új kollégákkal bővül a munkatársak száma, szeptembertől már tízen dolgozunk a központban. A Iuventától átjött hozzánk egy kolléga, Kantár Balázs, ő a magyar iskolákkal való együttműködést koordinálja az egyes versenyek és a szakkörök szempontjából. Ígéretet kaptunk arra is, hogy az Állami Pedagógiai Intézetből is kerül hozzánk egy kolléga, aki a tankönyvekért és a munkafüzetekért fog felelni.

A Helyreállítási Alap (Plán obnovy – PO) projekt keretében vettük fel Kosár Mónikát, aki a minisztériumot segíti a regionális központok és a kurrikuláris reform kapcsán. Míg Farkas Zsuzsanna a szlovák módszertanért lesz felelős a magyar iskolákban, addig Szabó Veronika a nevelők továbbképzésével fog foglalkozni. Szeptemberben csatlakozik hozzánk a matematika-fizika szakos Tóth Gábor, aki a pedagógusok továbbképzéséért felel majd a reáltantárgyakon belül. Mivel drámapedagógiával is foglalkozik, nagy segítség lesz a központ számára.

A négy kolléga feladata lesz, hogy tájékoztassa a pedagógusokat és az iskolaigazgatókat a kurrikuláris reformról, hogy az iskolák könnyebben áttérjenek a háromciklusú képzésre, hogy tudják, mit jelenet a reform és ki tudják dolgozni az új kerettanterveket. A többi kolléga a továbbképzésekkel fog foglalkozni, az innovációs, az aktualizációs és az adaptációs továbbképzések mellett már kvalifikációs képzéseket is fog kínálni a központunk.

A kiegészített pedagógiai tanulmányok képzés során, olyan középiskolai végzettségű pedagógusokat fogunk képezni, akik pedagógiai asszisztensek vagy nevelők szeretnének lenni. Ezzel reagálunk arra, hogy az iskolák különböző projektek keretében vehetnek fel asszisztenseket, ugyanakkor nehéz megfelelő személyeket találni. A továbbképzések szempontjából már az egész Felvidéket le kell fednünk, Nagykapostól Pozsonyig. Készítettünk erre egy tervet, három részre osztottuk az országot. Mindhárom területre 15-15 képzést kínálunk a következő tanévben a magyar iskolák számára.

Megváltozott a komáromi központ státusza az összeolvadással?

A módszertani központba olvadt be a többi intézmény, a komáromi központ státusza nem változott, igazgatóság maradtunk. Nagy pozitívumnak tartom, hogy míg két évvel ezelőtt hárman dolgoztunk a komáromi irodában, szeptembertől tízen leszünk és ígéretet kaptunk arra, hogy januártól további két fővel bővülhet a csapat. Ennek köszönhetően az ország más pontjain, középen és keleten is tudunk képzéseket tartani, ez az ott élők számára lesz óriási előny.

Eddig háttérbe szorultak a speciális oktatási intézmények igényei, lát esélyt arra, hogy a komáromi központ ezen a téren is erősödjön, hogy a speciális iskolák munkáját is segítsék?

A speciális alapiskolákkal kapcsolatban továbbra is gondban vagyok, mindenképp azt szeretném, hogy speciális pedagógussal bővüljön a munkatársak száma. De nagyon nehéz magyar ajkú szakembert találni, ezen a téren az iskolákban is gond van. Minden erőmmel azon vagyok, hogy találjak egy kollégát, aki a speciális alapiskolákat, az igazgatókat, a pedagógusokat segíthetné szakmai, módszertani szempontból.

Január elsejétől változott a képzéseket szabályozó törvény, mire kell odafigyelniük a pedagógusoknak?

A funkciós képzés időtartama változott meg, kilencvenről hetven órára vittük le az órák számát. Az igazgatóknak és a helyetteseknek összesen 220 órás képzést kell abszolválniuk. Azoknak a vezetőknek, akik még a régi törvény szerint végezték el a vezetőképzést, nem kell újabb 200 órás képzésen részt venniük, csak a hiányzó óraszámot kell teljesíteniük a 220-as óraszámhoz. A kétéves tanfolyam helyett így 1-2 hónapos kurzust kell elvégezniük, a menedzseri portfóliójuk ezzel elkészül.

Továbbra is minden képzést magyarul végezhetnek és magyarul is vizsgázhatnak a pedagógusok?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Oktatás

Pedagógia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak