Napunk

Napunk newsfilter: Belefulladhatunk a válságba, Heger akkor is Matovičot dédelgeti

Zuzana Čaputová és Eduard Heger. Fotó - TASR
Zuzana Čaputová és Eduard Heger. Fotó – TASR

1. Hegernek több forgatókönyve is van a válságra, csak épp megoldása nincs. 2. Trump a tévében gyönyörködött a fegyveres lázadásban.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Hegernek több forgatókönyve is van a válságra, csak épp megoldása nincs

Eduard Heger kormányfőnek ketyeg az óra, pörög a visszaszámláló. Még hat hét van hátra a nyárból, még hat hétig tart az SaS és a koalíció agóniája.

Az SaS korábban kijelentette, ha nem teljesítik azt, amit kérnek, Igor Matovič pénzügyminiszter távozását és a koalíciós szerződés újraírását, akkor a minisztereik beadják lemondásukat. A miniszterelnök szerint egészen augusztus végéig, az ultimátum lejártáig elhúzódhat a kormányválság.

A kormányfő a nyári forró napokat tárgyalásra kívánja felhasználni, hogy stabilitást szerezzen a kormányzásnak. Múlt szombaton találkozott Richard Sulíkkal, szerdán Boris Kollárral, a parlament elnökével, folyamatosan egyeztet Veronika Remišovával, a Za ľudí elnökével, és a koalíció más tagjaival is – megpróbálja megmenteni a négyes koalíciót, amiről viszont már több párttársa lemondott.

Heger ma találkozott Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel, aki sürgette a kormányfőt, hogy találjon gyors megoldást a koalíciós válságra. Az államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányválságot nem külső tényezők idézték elő, hanem pontosan beazonosítható politikusok kijelentései és cselekedetei vezettek el ehhez a helyzethez.

Pont elég a külső válság. Egy ilyen nehéz időszakban megengedhetetlen, hogy az országot belső válsággal gyengítse a kormány, mondta Čaputová, aki szerint a kilábalás egyik lehetséges formája a miniszterek lecserélése.

Az elnök emlékeztetett, hogy a kormány veszekedése és meggondolatlan cselekedetei további feszültséget gerjesztenek az országban, az önkormányzatok, a pedagógusok, az orvosok stb. elégedetlenek a róluk, nélkülük hozott inkonzisztens döntésekkel.

Heger az államfővel történt tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kisebbségi kormányzást sem zárja ki, bár, tette hozzá, Szlovákiában ezzel a kormányzási formával még nincs tapasztalat. Felelőtlennek nevezte az SaS-t, ha azért hagyják el a koalíciót, mert Matovič a legnépszerűtlenebb kormánypárti politikus.

Matovičot nem adjuk. A sajtótájékoztató után a miniszterelnök egy külön posztban is kiállt Matovič mellett, akinek Robert Fico és a maffiaállam ellen folytatott győzelmeit fényezte. Ugyanakkor elismerte, hogy a pénzügyminiszter néhány kijelentésével ő maga sem ért egyet.

Sulíkék sajtóközleményben reagáltak a kormányfő bírálatára, szerintük ha Heger a kisebbségi kormányt választja egyetlen problematikus ember, Matovič menesztése helyett, akkor nem az ország jövőjével törődik, hanem pártérdekek vezérlik.

Ami jelenleg biztos: nyáron a kánikula és a kormányválság is velünk marad.


2. Trump a tévében gyönyörködött a fegyveres lázadásban

Trumpnak tetszett a Capitolum ostroma: több mint három órán át gyönyörködött a látványban a Fox Newson. Január 6-án kényelmesen elhelyezkedett a Fehér Ház étkezőjében a tévé előtt, és bámulta, ahogy a hívei megostromolják az amerikai törvényhozás székhelyét.

Csütörtök este tartotta a Capitolium elleni támadás kivizsgálásra létrehozott kongresszusi különbizottság a szemtanúk meghallgatását. Ők számoltak be az akkori elnök tétlenségéről, és arról, hogy Trump csak 187 perc után szánta rá magát, hogy üzenetben kérje a tömeget, térjen haza.

Csőcselék a törvények ellen. Az imponált Trumpnak, ahogy az emberek a kezükbe vették az irányítást,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Donald Trump

Eduard Heger

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak