Napunk

Gyimesi nem érzi úgy, hogy nem szeretnék az OĽaNO-ban, a büntetését elnapolták

Gyimesi György és Igor Matovič. Fotó - TASR
Gyimesi György és Igor Matovič. Fotó – TASR

A kormányfő szerint Gyimesi György nem túl népszerű az OĽaNO frakciójában, a frakció vezetése azonban nem hangoztatja, hogy megválnának tőle.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

„Én megmondtam Gyimesi Gyurinak is, hogy szerintem az ő problémája, hogy jobban szereti a dicsőséget mint a sikert. Én a sikert szeretem jobban, mert a siker eredményeket hoz, míg a dicsőség csak az egyénnek okoz örömet” – mondta Eduard Heger kormányfő a Gombaszögi Nyári Táborban Gyimesi György és az OĽaNO konfliktusai kapcsán.

Heger szerint Gyimesi nem fogadta meg a tanácsait ezen a téren, és ezért „az OĽaNO frakciójában sajnos nem túl népszerű”. Meglátjuk, mihez kezd a politikai jövőjével, tette hozzá Heger.

Miután Gyimesi júniusban Tomáš Tarabával, a Kotleba listáján a parlamentbe került, ma már független ellenzéki képviselővel együtt terjesztette be a szivárványos zászlók középületeken való kifüggesztésének tilalmáról szóló törvényt, felmerült az OĽaNO frakciójából való kizárásának kérdése. Röviddel korábban Romana Tabák és Katarína Hatráková képviselőket azért zárták ki, mert nem támogatták Robert Fico kiadatását a hatóságoknak.

Sárga lap bekészítve

Gyimesi a kizárást megúszta, ám felmerült, hogy „sárga lapot” kaphat, vagyis egy utolsó figyelmeztetést a kizárás előtt. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője akkor azt mondta, már júniusban megtárgyalják az ügyet a frakcióülésen.

A sárga lap azt is jelentené Gyimesi számára, hogy átmenetileg kitiltanák őt a frakcióülésekről, tehát nem is szavazhatna ezeken az üléseken, ahol fontos kérdésekben döntenek a képviselők a parlamenti ülések előtt. Gyimesi nem használhatná a párt médiastábját sem, amely a sajtótájékoztatók előkészítésében segít a képviselőknek – Gyimesi pedig gyakran tart önálló sajtótájékoztatókat is.

Büntetés elhalasztva

Gyimesi viszont azóta sem kapta meg a sárga lapot. Anna Andrejuvová, a legnagyobb koalíciós párt frakcióvezető-helyettese a Napunknak elmondta, a kérdést elnapolták, mert más, aktuálisabb ügyek kerültek előtérbe. Szerinte leghamarabb szeptemberben kerülhet újra terítékre a téma. Andrejuvová azt nem akarta elárulni, szerinte Gyimesinek maradnia kell-e a frakcióban, csak annyit mondott, biztosan téma lesz az ügy a frakcióülésen.

Michal Šipoš nem akarta kommentálni a kormányfőnek azt a kijelentését, tényleg olyan népszerűtlen-e Gyimesi a kollégái között, ahogy azt sem, sikerült-e előbbre lépni a sárga lap ügyében.

Andrejuvová a Napunk kérdésére azt mondta, Gyimesinek nem kellett volna közös javaslatot beterjesztenie Tarabával, ám Heger konkrét kijelentését ő sem akarta kommentálni. „Kollégák vagyunk, egy irányba húzzuk a szekeret” – mondta a képviselő.

Gyimesi: nem érzem, hogy népszerűtlen lennék

Maga Gyimesi azt mondja, változatlanul az OĽaNO frakciójában szeretné folytatni. „Nem érzek magamon nyomást ezen a téren, és nem érzem azt sem, hogy a kollégáimnak problémái lennének velem” – mondta a Napunknak a képviselő, aki a miniszterelnök konkrét kijelentéseit nem kívánta kommentálni. Annyit mondott csak, szerinte nem csak a hírnévre törekszik, mert vannak sikerei, és szeretné, ha a kormányfő hozzájárulásával is bővülne ezek sora.

Gyimesi azt is elmondta, az utóbbi időben többször beszélt Michal Šipošsal, de a sárga lap ügye egyszer sem merült fel köztük.

Gyimesi György és Forró Krisztián Gombaszögön. Fotó – Napunk/Bilás Zsuzsanna

Most minden szavazat számít

Gyimesi maradása vagy távozása a frakcióból azért is fontos kérdés, mert ha az SaS szeptember elsején kilép a kormányból, a kisebbségi kormány megtartásához Hegeréknek különösen fontos lesz az OĽaNO jelenlegi képviselőinek a támogatása.

A legnagyobb kormánypártnak jelenleg 48 képviselője van, ehhez jön a Sme rodina 17 képviselője (igaz, Boris Kollár azt állítja, három független képviselő úton van hozzá, amit ők maguk egyelőre nem erősítettek meg), valamint a Za ľudí négy képviselője. Ez mindössze 69, miközben a többséghez 76 kellene. Heger a szóba jöhető függetlenekkel együtt is csak 74 szavazatot tudna összegereblyézni, így további függetlenek vagy ellenzékiek támogatására lenne szüksége.

Ebben a kiélezett helyzetben meglepő lenne, ha az OĽaNO önként korlátozná saját képviselőinek a mozgásterét, kockára téve távozásukat a koalícióból. Bár Gyimesi közeli munkatársa Igor Matovič pártelnöknek, gyakran felmerül a kérdés, nem lép-e át a Szövetségbe.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Gyimesi György

Koalíció

OĽaNO

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak