Napunk

Napunk newsfilter: Szijjártó Péter Moszkvába utazott szégyent hozni Magyarországra, és hátba szúrni Brüsszelt

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov Moszkvában 2022 júliusában. Fotó – Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter és Szergej Lavrov Moszkvában 2022 júliusában. Fotó – Szijjártó Péter / Facebook

1. Újraindult a gázszállítás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken. 2. Lavrov Szijjártón mutatta be, hogyan tudja még mindig könnyedén megosztani Oroszország az EU-t. 3. Orbán megpróbálja visszaszoktatni az országát a valósághoz.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Újra jön a gáz Oroszországból, de Európa nem lélegezhet fel

Az elmúlt napok egyik nagy kérdése volt, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték tervezett tíznapos karbantartása után újraindítja-e Oroszország a gázszállítást Németországba. Európa jelentős mértékben függ az orosz energiától, és a gázt még nem tudja olyan mértékben kiváltani, mint az olajat. Oroszország ki is használja ezt a helyzetet, azzal igyekszik zsarolni az EU-t, hogy kevesebb gázt szállít neki.

Amikor a tervezett karbantartás miatt teljesen leállt a gázszállítás az Északi Áramlat 1-en, sokan tartottak attól, hogy Putyin azzal emeli a tétet, hogy különféle okokra hivatkozva nem is fog újraindulni. Az, hogy mégis újraindult, igaz, továbbra sem teljes kapacitáson, két dolgot jelent.

1) Nemcsak Európa van rászorulva az orosz gázra, hanem Oroszország is az EU pénzére. Bármilyen erős fegyvernek tűnik is Putyin kezében gáz, saját magával is kiszúrna, ha teljesen leállítaná a szállítást az EU-nak. Mint a remek elemzéseket szállító KARD blog írja, Ázsiának eladni a gázt sokkal körülményesebb, ha el is tudná, valószínűleg csak sokkal olcsóbban, mint most az EU-nak.

A gáz ára viszont az egekben, Putyinnak épp hatalmas biznisz gázt eladni az EU-nak, és a pénzre is rettentő nagy szüksége van, hiszen finanszíroznia kell a háborúját, ami a szankciók miatt egyre nehezebb.

2) Pont azzal őrzi meg a maradék befolyását az EU-ban, ha ad még gázt. Európa aktívan készül arra, hogy a következő télen jóval kevesebb gáz lesz, mint amihez eddig hozzá volt szokva, tud és akar is költeni arra, hogy középtávon megszabaduljon az orosz energiafüggőségtől.

Ha Putyin végleg elzárná a gázt, azzal tulajdonképpen tiszta helyzetet teremtene: világos lenne, hogy az EU-nak most már az orosz gáz nélkül kell működnie, nehéz lenne, jönne egy nagy recesszió nagy szenvedéssel, de: az EU-nak ezt végül sikerülne átvészelni. Oroszország viszont a jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülne az EU pénze nélkül, nem valószínű, hogy tudná folytatni a háborúját, amit Putyin nem engedhet meg magának.

Azzal, hogy Putyin újra ad gázt, továbbra is fenntartja az EU tőle való függőségét, tud játszani a szállítás csökkentésével és a leállás belengetésével, ezeken keresztül a gáz árával, végső soron pedig az európai inflációval is.

Miért mondana le erről az eszközről, ha még keres is rajta? És mivel keres rajta, van miből finanszíroznia a háborút, ami így még tovább elhúzódhat.


2. Szijjártó Moszkvába utazott gázt venni és szégyent hozni Magyarországra

Oroszország ma egyből be is mutatta az iskolapéldáját ennek a függőséggel való játéknak. Szijjártó Péteren keresztül. Nehéz nem látni összefüggést az Északi Áramlat újraindítása és aközött, hogy ezen a napon utazik váratlanul Moszkvába a magyar külgazdasági és külügyminiszter is, hogy plusz gázt próbáljon vásárolni Magyarországnak az oroszoktól.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Szergej Lavrov

Szijjártó Péter

Aktuális, Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak