Napunk

Napunk newsfilter: Európa válasza Putyin gázháborújára, hogy fogyasszunk kevesebbet

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó - TASR/AP
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó – TASR/AP

1. A gáz veszélyes fegyver. Az unió az orosz gázexport nélküli télre is felkészül. 2. A pénz beszél, a magyar szélkakas fordul.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A gáz veszélyes fegyver. Az unió az orosz gázexport nélküli télre is felkészül

Tombol a nyár és a kánikula, ilyenkor nehéz arra gondolni, hogy a hidegtől vacog a fogunk, deres a szakállunk, és elgémberedett ujjal próbáljuk megtörölni az orrunkat.

Pedig nem ártana már most készülődni a zord időre, mert ahogyan La Fontaine A tücsök és a hangya meséjében írva vagyon, a természeti körforgás még nem állt le: „Aztán jött tél a nyárra” – és a nélkülözés.

Európában mintha kezdenék tudatosítani azt, hogy katasztrófaszcenárió is megvalósulhat télen, ha nem sikerül elég gázt szerezni és fölhalmozni. Az orosz energiafüggőség veszélyeire már évekkel ezelőtt figyelmeztettek többen, de amíg süvített a több millió köbméter orosz gáz óránként, addig senki nem vette komolyan, hogy alternatív tervekkel kellene bajlódni. Ez az emberi attitűd más helyzetekből is ismerős.

Na de most tényleg baj van. „Oroszország zsarol bennünket. Oroszország az energiát fegyverként használja” – mondta ma Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ennek megfelelően le is tettek az asztalra egy javaslatot: az unió a tagországoknak már augusztustól a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését javasolja.

A terv az, hogy egyelőre önkéntes alapon mérsékelik a fogyasztást, de a későbbiekben, ha tovább durvul a helyzet, már kötelezővé teszik a spórolást. Von der Leyen elmondta, az EU-nak arra is fel kell készülnie, hogy Oroszország teljesen elzárja a gázcsapot. A tavalyi mennyiséghez képest jelenleg csupán kétharmadnyi földgáz érkezik az unióba.

A veszélyeztetettségi lánc végén a háztartások találhatók, tehát a terv értelmében a lakosságot próbálnák a legtovább megvédeni a gázhiánytól. A tagállamoknak új fogyasztási terveket kell készíteniük, amelyek tételesen tartalmazzák, hogyan kívánják elérni az új célokat.

A javaslatról még a jövő héten szavaznak a tagállamok. Nem lesz egyszerű összefésülni a különböző érdekeket, mivel több ország elégedetlen a tervezettel. Egyszerűsíti viszont a javaslat elfogadását, hogy vétózni nem lehet, többségi döntés születik.

Csütörtökön kellene újraindítani az Északi Áramlat 1-en történő gázszállítást, amely jelenleg karbantartási okokból szünetel. Abban szinte mindenki biztos, hogy kevesebb gáz érkezésére lehet számítani, korábban voltak olyan pesszimista jóslatok, amelyek az újranyitás elodázását vetítették előre.


2. A pénz beszél, a szélkakas fordul

Veszélybe került a Fidesz politikájának a lényege: a korrupció, legalábbis abban a felfogásban, ahogy azt Lánczi András professzor megfogalmazta néhány éve: „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.

Magyarország kész megegyezni Brüsszellel

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fidesz

Földgáz

Gázszállítás

Napunk newsfilter

Ursula von der Leyen

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak