Napunk

Fordulatra számíthatunk Ukrajnában? Három szakértő véleménye arról, megkezdődik-e a nagy offenzíva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó - TASR/AP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó – TASR/AP

Három szakértő véleményezi az ukrán hadsereg oroszok által elfoglalt területeken elért sikereit. Változtattak-e az amerikai HIMARS-ok a háború dinamikáján? Valóban van-e Ukrajnában egymillió ember, aki készen áll a déli part menti városok visszaszerzésére?

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az ukrán frontról érkező legfrissebb hírek három fő irányvonalat mutatnak.

Az ukrán városok civil célpontjainak oroszok általi támadása, amely rengeteg áldozattal jár, a Szíriából és Csecsenföldről ismert cinikus stratégiára emlékeztet.

Annak ellenére, hogy bejelentették az orosz hadsereg egységeinek átcsoportosítását, amely elfoglalta az egész luhanszki térséget és jelenleg egy helyben áll, a donbaszi városokra továbbra is intenzíven lőnek a donyecki térségben.

Nem utolsósorban pedig a herszoni ukrán sikerekről érkező hírek felvetik annak a kérdését, vajon Kijev valóban nagy offenzívába kezd-e és visszaszerzi az oroszok által elfoglalt városokat. És ha igen, akkor mikor?

A háború további alakulásáról és az orosz frontvonal mögötti egyre szaporodó ukrán sikerekről három szakértőt kérdeztünk meg.

A HIMARS működik. Megkezdődik a nagy ellentámadás?

Az ukrán elemző szerint a nagy ellentámadás valóban lehetséges, sőt még konkrét időpontot is megemlít. A magas rangú európai diplomata és a berlini elemző viszont már nem ennyire optimista.

Tény, hogy a HIMARS rakétarendszer valóban jelentős sikereket hoz az ukránoknak, az oroszoknak pedig egyre nagyobb problémát okoz. Ezt főleg a hadiraktárak megsemmisítése jelenti.

Az ukrán katonák újra kitűzték az ukrán zászlót a Kígyó szigeten július 7-én. Fotó – TASR/AP

Amennyiben az ukrán fél nem túloz, az amerikai rakéták segítségével 150 orosz katonát, köztük egy tábornokot és öt katonatisztet öltek meg a Nova Kahovka-i lőszerraktár megtámadása során a herszoni térségben.

Ezt az Odesszai Regionális Katonai Igazgatás vezetője, Szerhij Bratcsuk állítja. Szavait azonban nem lehet független forrásokból ellenőrizni.

Az oroszok által felügyelt, az invázió kezdetén elfoglalt városok szerveinek verziója azonban máshogy hangzott. Szerintük az ukrán támadást követően az ásványiműtrágya-raktárakban történt robbanás. Az orosz média szerint a robbanás során több civil életét vesztette, megrongálódott több olyan nem katonai épület mint kórház, lakóházak vagy humanitárius segélyközpont.

Víz a Krímnek és 15 eltalált célpont

A stratégiailag fontos 50 ezres város azonban Moszkva számára nagyon nagy jelentőséggel bír.

A közelében található ugyanis a Kahovka vízerőmű és az Észak-krími-csatorna víztározója is, amely az annektált Krími félszigetet is ellátja a Dnyeper vizével. Az orosz egységek ezenkívül katonai bázisként és logisztikai központként is használják Nova Kahovkát.

„Hozták és hozták, összerakták, majd éjjel tűzijáték lett belőle. A lakóházak ablakai kirobbannak, az emberek mégis örülnek, mivel ez azt jelenti, hogy az ukrán fegyveres erők közel vannak” – magyarázza örömmel Szerhij Hlany, a Herszoni Regionális Tanács egyik tagja.

Az elmúlt két hétben ez már a tizenötödik ukrán támadás az elfoglalt területeken található orosz lőszerraktárak és katonai bázisok ellen. Ezek a célpontok azonban nemrég még úgy tűnt, mélyen az orosz vonalak mögött helyezkednek el, és az ukrán katonák számára elérhetetlenek.

Beteljesedni látszik az elemzők előrejelzése, mely szerint a fronton az ukránoknak fog kedvezni a szerencse, ha elegendő olyan fegyvert kapnak a Nyugattól, amelyek csökkentik az orosz tüzérség hatalmas fölényét?

Felkészülés a nagy offenzívára?

„Az orosz fegyver- és üzemanyagraktárak, a vezérkari stábok és a légvédelmi rendszerek megsemmisítése az orosz fronton azt mutatja, hogy a modern nyugati fegyverek és lőszerek áttörést hozhatnak, amennyiben gyorsabban és nagyobb tételekben fognak érkezni” – mondta a Denník N-nek egy Ukrajnára specializálódott magas rangú európai diplomata.

A nyugati fegyverek szerinte jóval jobb minőségűek, mint az oroszok, és Ukrajna számára az egyetlen esélyt jelentik, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak