Napunk

Napunk newsfilter: Zajlik az élet a Sajó körül, kár, hogy a folyó már halott

Zuzana Čaputová Alsósajóban. Fotó - TASR
Zuzana Čaputová Alsósajóban. Fotó – TASR

1. Čaputová látogatása a Sajóhoz márciusban életmentő lehetett volna, ma már csak katasztrófaturizmus 2. Magyarország hátra megy, nem előre: visszatérnek a vármegyék és a főispánok.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Čaputová is megtekintette a halott Sajót

Újabban politikusdömping van a jobb sorsra érdemes Gömörben. Szombaton Eduard Heger látogatott a Gombaszögi Nyári Táborba, hogy részt vegyen a Napunk beszélgetésén, ma pedig Zuzana Čaputová tett látogatást Tornalján, és Alsósajóban is megállt.

Ami Hegernek nem jött össze, Čaputovának sikerült. A szombati beszélgetés Eduard Hegerrel épp a Sajó-üggyel indult, a kormányfő pedig veterán politikushoz méltón terelte a szót és próbálta védeni a védhetetlent, kiállva Ján Budaj OĽaNO-jelölt miniszter mellett.

Magához a folyóhoz ugyanakkor nem látogatott el, így történhetett, hogy Zuzana Čaputová lett az első magas rangú politikus, aki közösen fényképezkedett a kihalt folyóval kedd délután.

Öt hónappal azután, hogy a folyószennyezésre fény derült.

A napokban amúgy is felélénkült a Sajó-körüli közbeszéd (talán Čaputová látogatása miatt, talán, mert Heger beszélt róla a Napunk vitája során): Ján Budaj rendkívüli helyzet kihirdetését javasolja az egész folyóra, hogy könnyebben elvégezhessék a károk enyhítését.

Azt is megígérte, hogy ha sikerül teljesen megtisztítani a folyót, akkor a revitalizációra is sort kerítenek. És továbbra is minden adandó alkalommal elismétlik, hogy a káros anyagok kb. 80 százalékát már sikerült kiszűrni, mintha ez olyan nagy dolog lenne.

Szép szavak egy halott folyó mellett. Hiába a 80 százalékos megtisztulás, ha a mérgek 20 százaléka a folyóban marad. A mérgeknek van ugyanis egy olyan kellemetlen tulajdonságuk, hogy kis mennyiségben is képesek ölni. Persze egy teljesen halott folyónak mindegy, hány százalék káros anyag folyik bele.

A ma készült fényképeken is az látszik, hogy az államfő mögött egy majdnem ugyanannyira vörös folyó csordogál, mint amit a februári-márciusi fotókon láttunk. Čaputová értékelte a rendkívüli helyzet kihirdetésének szándékát, de megállapította azt is, amit mindenki lát: a kormánynak öt hónap is kevés volt ahhoz, hogy érdemben megállítsa a folyó szennyezését.

Katasztrófaturizmus. Zuzana Čaputová államfőként általában helyes ügyek mellett szokott kiállni, és kétségtelenül szép gesztus, hogy kilátogatott a Sajóhoz, de az emberben óhatatlanul felmerül a cinikus kérdés, hogy mennyire őszinte ez az egész akció, és mennyire szól kizárólag a PR-nak. Okos dolgokat mondott most is, találkozott az alsósajói polgármesterrel, a bányacég vezetőjével, aktivistákkal, készültek fényképek, videók. És még egyszer: ő az első vezető politikus, aki vette a fáradtságot és kiment a helyszínre, ezt senki nem vitathatja.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Főispán

Magyarország

Napunk newsfilter

Sajó-ügy

Vármegye

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak