Napunk

Napunk newsfilter: Talán jobb, ha elfelejtjük a Szövetséget

A Szövetség. Fotó - TASR - Dano Veselský
A Szövetség. Fotó – TASR – Dano Veselský

1. 1,1 százalék: még a gyíkemberek is lefelé húzzák a Szövetséget. 2. Meddig trécselnek még tüntetés helyett a budapesti hidakon?

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. 1,1 százalék: még a gyíkemberek is lefelé húzzák a Szövetséget

Az AKO ügynökség legfrissebb felmérése szerint a Magyar Fórum megelőzte a Szövetséget. A parlamenti küszöböt egyik sem ugorná meg. Mindkét magyar vonatkozású párt 2 % alatt teljesített. A Magyar Fórumra a megkérdezettek 1,8 százaléka szavazna, a Szövetségnek mindössze 1,1 százaléknyian adták volna a voksukat a július 7. és 14. között végzett felmérés szerint.

Az eredmények azt tükrözik, hogy vagy a tavalyi népszámlálás mérte nagyon felül a magyarok számát, vagy pedig a szlovákiai magyarság kiábrándult a (szlovákiai magyar) politikából. Több lehetőség nem nagyon van.

A Szövetség. Előbbi valószínűsége meglehetősen kicsi. Mégis úgy tűnik, mintha a Szövetség ezt hinné el, nem pedig az utóbbit.

A választó csak találgathat, ha még egyáltalán odafigyel, hogy mi miért történik a párton belül. Mintha ugyanott tartanánk, mint amikor a három párt képviselői leültek, hogy az egyesülésről tárgyalni kezdjenek. Nyilván kész az új párt, és vannak benne platformok és bizottságok, meg minden, ami eszébe juthat egy HR-esnek.

Csak valahogy az a közös gondolat nem akar megszületni, ami ennek az egésznek értelmet adna. Ami nélkül a sokat hangoztatott gyűjtőpárt fogalma is üres marad. A választó látja ezt, a párttagok pedig nem, s a karakterük mintha Grendel New Hont-trilógiájából lépett volna ki.

A Magyar Fórum. Miközben a Magyar Fórum talán csak annyit tesz, hogy van, hogy létezik. Néha láthatóvá teszi magát, olykor csak felirat formájában, és várja a potenciális szavazókat. Sokkal szerényebb pártstruktúra, jobb eredmény. És persze bizonytalan jövő a számoknak megfelelő teljesítmény hiánya miatt.

Nem szabad lebecsülni azt a bölcsességet, ami emögött van, de minden bizonnyal ahhoz nagyobb kell majd, hogy a párt tegyen valamit akkor, mikor eljön az ideje.

A népszámlálás. Tudható, hogy nem a legpontosabbak a közvélemény-kutatások a szlovákiai magyarok pártpreferenciáit illetően, hiszen nem tudnak megfelelő nagyságú mintával dolgozni. Mindamellett a módszerek fejlesztése ma már alap minden kutatóintézet számára.

Azonban még ezt figyelembe véve sem jók ezek a számok. A két párt közösen sem éri el a 3 százalékot. Miközben a magyarok aránya több mint 8 százalék az országban. Ez egy olyan arány(talanság), amire minden létező szlovákiai párt felfigyel.

Úgy tűnik, a közeljövőben nagy harcot vívnak majd a pártok a szlovákiai magyar szavazók bizalmáért.


2. Meddig trécselnek még tüntetés helyett a budapesti hidakon?

A kata ellehetetlenítésének története még nem zárult le azzal sem, hogy Novák Katalin aláírta a törvénymódosítást. Pontosabban annak utóélete. A Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt után a futárok kaptak kedvet, hogy lezárják valamelyik budapesti hidat. A Wolt megérti, hogy futárai ilyesmire vállalkoztak, bár nem buzdítja őket. Közben a rendőri módszerek durvulni kezdtek. De vajon mindez jelent valamit?

A kata koncepciója eleve támogatta a prekariátus réteg szélesedését, megszüntetése pedig a legkisebb bevételű „vállalkozókba” rúg bele egyet. Nem véletlen, hogy a károsultak kimennek az utcára. 450 ezer emberről van szó, ami nem kevés, de akkor válhatna jelentőssé a felzúdulás, ha másokat is sikerülne meggyőzni.

Az ellenállás elviselhetetlen könnyűsége. Nagyon szimpatikus időtöltés lefoglalni egy hidat, és ott kellemesen elbeszélgetni, nézegetni baráti társaságban. Csak sajnos nem sokra lehet vele menni. Nincs igazán megfogalmazva, hogy mi a szándék, nem látni a „dühös tömeget”, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a hatalom bármiben is meggondolja magát. Főleg, ha a megszorítások már elengedhetetlenek a számára.

A futárok azt ígérték, hogy most jön majd az igazi tüntetés.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kata

Magyar Fórum

Napunk newsfilter

Szövetség

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Balin tartóztatták le a ‘Ndrangheta olasz maffia egyik tagját, a férfi hét éve volt szökésben. Antonio Strangia vélhetően kapcsolatban áll a San Luca klánnal, kábítószer előállításával és kábítószerkereskedelemmel vádolják. (tasr)

Robert Mistrík tudós arra készül, hogy belépjen a szlovák politikába, de egyelőre nem pontosította, hogy melyik pártba. A kérdésre, hogy Eduard Heger tervezett projektje, vagy MIkulás Dzurinda pártja áll-e hozzá közelebb, azt mondta, hogy szélesebb együttműködésben gondolkodik. (tasr)