Napunk

Krajniak: egyelőre nem lesz benzinárstop Szlovákiában

Milan Krajniak. Fotó - Napunk/Hegedűs Norbert
Milan Krajniak. Fotó – Napunk/Hegedűs Norbert

Tiszteli Orbán Viktort, Szlovákia jövőjét a Volvóhoz hasonló nagyberuházásokban látja, és néha ő is beleharap a nyelvébe, ha Igor Matovičcsal tárgyal. Többek között erről beszélt Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter, aki „Slovensko Slovakia” feliratú pólóban érkezett a szlovákiai magyarság legnagyobb nyári fesztiváljára, a Gombaszögi Nyári Táborba.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Maga is bevallja, hogy korábban főleg biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozott, de azt mondja, megtalálta magát munkaügyi miniszterként. Büszke a munkájára, arra a segítségre, amit az embereknek a koronavírus-járvány, illetve a gazdasági válság alatt nyújtani tudtak. Elmondta például, hogy az elmúlt fél évben a megnövekedett infláció kapcsán a munkaügyi tárca háromféleképpen próbált segíteni az embereknek. Létezik egyszeri segély a rászorulóknak, van hosszabb távú segítségnyújtás (pl. a gyermeksegély emelése), illetve olyan intézkedések, melyek a háztartások kiadásainak csökkentését szolgálják.

Gondolkodnak az árstop bevezetésén

A munkaügyi miniszter úgy véli, az infláció minimum egy évig lesz még velünk, ezért segítséget is folyamatosan kell nyújtani az embereknek. A Magyarországon bevezetett árstop kapcsán megjegyezte, hogy a szlovák kormány is gondolkodott annak bevezetésén pl. az üzemagyagok esetében. Ugyanakkor a benzinárstop magyarországi hatásait elnézve nem tartja egyértelműen pozitívnak a bevezetését. A reakciókat figyelve azt gondolja, hogy az embereknek inkább az jobb, ha van benzin – még ha drágább is -, mint ha nincs.

Krajniak elmondta, hogy folyamatosan figyelik az üzemanyagárak alakulását, és amíg Szlovákia ezen a téren az EU-n belül a legolcsóbb egyharmadban van, addig nem vezetnek be árstopot. Felhívta a figyelmet egy másik fontos különbségre is Magyarországgal szemben, mégpedig arra, hogy Szlovákia nem tulajdonosa a Slovnaftnak, így nem diktálhatja az árakat.

Jövőre jöhet a végrehajtási amnesztia?

Szlovákiában és különösen a szegényebb vidékeken, mint Gömörben komoly problémát jelent az eladósodás, az adósságcsapda is. Ennek kezelésére a munkaügyi minisztérium egy három pontból álló tervet dolgozott ki. Az első lépés a megelőzés – hogy az emberek ne jussanak olyan helyzetbe, hogy végrehajtók foglalják le a vagyonukat.

Tanácsadó irodákat hoznak létre, ahol az emberek segítséget kérhetnek. A második pont, hogy a kormány január elsejétől csökkentette az összeget, amit a végrehajtók levonhatnak az adós fizetésből. A segítség harmadik pontja Krajniak szerint a végrehajtási amnesztia lenne, melynek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gombaszög

Milan Krajniak

Sme rodina

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak