Napunk

Németh András, HVG: A fotós kollégámat úgy próbálták megállítani, hogy a szájába nyomtak egy géppisztolyt

Németh András, a HVG újságírója Gombaszögön. Fotó - Napunk/Bilás Zsuzsanna
Németh András, a HVG újságírója Gombaszögön. Fotó – Napunk/Bilás Zsuzsanna

Az eredeti tervek szerint Németh András február 24-én hajnalban Kijevből indult volna Donyeck régióba. „A vasútállomás mellett voltam, amikor becsapódtak az első rakéták” – emlékezett vissza a HVG újságírója a reggelre, amikor az orosz invázió kezdetét vette Ukrajnában.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Németh András megjárta a dél-szláv háborút, Karabachot, és 2014–2015-ben Ukrajna dél-keleti részét is, de eddig még sosem élte át, milyen az, amikor az ember a saját bőrén tapasztalja, ahogy kitör egy háború. „Egy pillanat alatt mindenki tudta, hogy elkezdődött a háború, úgy, hogy azt senki nem várta” – mondta Gombaszögön a HVG újságírója, akivel pénteken Czímer Gábor, az Új Szó belpolitikai rovatának munkatársa beszélgetett.

Németh András szerint február 24-e előtt sokan úgy gondolták, nem kerülhet sor egy teljes Ukrajnát megmozgató háború kitörésére, és az egész csak egy jól megszervezett blöff Oroszország részéről. A HVG újságíróját az ukrán fővárosban, Kijevben érte a háború kezdete. Elmondta, hogy az első nap még nem volt érzékelhető a pánik, a menekülés a második napon vette kezdetét.

Az újságíró bevallotta, a mai napig nem érti az orosz csapatok viselkedését. Németh öngyilkos misszióként jellemezte az oroszok cselekvéseit Kijevben, amely elmondása szerint ellene ment a józan ítélőképességnek, az orosz katonák harcászati szempontból teljesen észszerűtlenül kezdték meg Kijev ostromát.

„Az ember nyilván fél, de elkapja a lendület. Nem lehet egész nap erre gondolni” – jelentette ki Németh, aki elmondta azt is, hogy miután az ember eltölt egy hetet a háborús térségben, majd hazatér, hosszú napokig csak ürességet érez. Minden jelentéktelen, eseménytelen, újra meg kell szokni a hétköznapi életet. Ő hazatérhetett, de Ukrajna védőinek nincs hova menniük. A fronton harcoló katonák 3-4 hónap szolgálat után lényegében elhasználódnak, komoly egészségi károsodásokat szenvednek, mesélte Németh 2014-es krími élményeit.

Németh András (HVG) és Czímer Gábor (Új Szó) beszélgetése Gombaszögön. Fotó – Napunk/Bilás Zsuzsanna

Németh András arról is beszélt, milyen újságíróként megélni a háborús helyzetet. Elmondta, nagyon fontosak a helyi kapcsolatok, ahogy az is, hogy az egyén fel tudja mérni saját határait, az esélyeket és a veszélyeket. Egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy az újságírók munkája egy ilyen helyzetben nagyon fontos, hiszen egyre több a hamis hír. „Azért tartom fontosnak, hogy odamenjünk, hogy a saját szemünkkel lássuk, mi történik” – mondta.

Zsidó államfő a „fasiszta” Ukrajna élén

Kelet-Ukrajnában a háború előtt nem volt gond azzal, ha valaki oroszul beszélt, mondta Németh. „Természetesen a nyelvtörvény vagy az oktatási törvény

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gombaszög

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A parlament döntése értelmében a kormány megadóztathatja a villanyerőművek többletbevételeit, arról viszont még nem határozott, hogy melyik erőműnek mennyit kell fizetnie. A parlament kedden gyorsított eljárásban módosította az energiatörvényt, mely beemeli a szlovák jogrendbe az erőművek túlzott nyereségének megadóztatásáról szóló októberi uniós megállapodást. Az erőművek ugyanis a piaci rekordot jelentő energiaárakból profitálnak, miközben a valós termelési költségeik sokkal alacsonyabbak.

Egy utas azt állította éppen vajúdik, ezért kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Barcelonában. A gép 28 utasa kapott az alkalmon és illegálisan lépett be az országba. A rendőrség néhányukat már elfogta. (čtk)

Szlovákia további több mint 10,3 millió euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, döntött mai ülésén a Heger-kabinet. (tasr)

Andrej Doležal közlekedési miniszter szerint a kormány a jövő héten dönt az autópályamatricák árának emeléséről. Az egy évre szóló matrica a jelenlegi 50 euró helyett vélhetően 60 euróba kerül majd.